Haiti’de devam eden kolera yayılımı ‘endişe verici bir trend’

Karayip ülkesinde BM’de ikamet eden ve insani yardım koordinatörü Ulrika Richardson, 2 Ekim’de duyurulan ölümcül salgına karşı New York’taki gazetecileri uyardı.

Şimdiye kadar 283 kişi öldü, yaklaşık 12.000 kişi hastaneye kaldırıldı ve 14.000’den fazla şüpheli vaka kaydedildi.

Vakalarda artış

“Aslında gördüğümüz sadece kolera vakalarındaki artışın devam etmesi değil, aynı zamanda bölgelere yayılmışdedi.

“On departmandan sekizinde doğrulanmış kolera vakaları var ve bu endişe verici bir eğilim bizim için ve ülke için.”

Bayan Richardson, siyasi istikrarsızlık, çete şiddeti ve benzeri görülmemiş açlık ortamında ortaya çıkan salgın hakkında üst düzey yetkililer ve meslektaşları ile görüşmek üzere üç günlük bir ziyaret için BM merkezinde bulunuyor.

Ani çağrı, koleraya acil müdahaleyi desteklemek ve etkilenen bölgelerde yaşayan 1,4 milyon kişiye hayat kurtaran yardım sağlamak için geçen ay başlatıldı. Şimdiye kadar yaklaşık 23,5 milyon dolar alındı” dedi.

Haiti'deki BM mukim ve insani yardım koordinatörü Ulrika Richardson (ortada), Port-au-Prince'deki bir kolera tedavi merkezini ziyaret ediyor.

UNOCHA/Christian Cricboom

Haiti’deki BM mukim ve insani yardım koordinatörü Ulrika Richardson (ortada), Port-au-Prince’deki bir kolera tedavi merkezini ziyaret ediyor.

Güvensizlik ve ihlaller

Finansman için minnettar olmakla birlikte Bayan Richardson, Yeni Yıl yaklaşırken büyük ihtiyaçların altını çizdi.

“Aslında insani ihtiyaçlar artmaya devam ediyor” dedi ve BM’nin şu anda 719 milyon dolar veya bu yıl talep edilen miktarın yaklaşık iki katı talep eden Haiti için 2023 insani müdahale planını hazırladığını da sözlerine ekledi.

Bu arada, insan hakları ihlallerine dair tüyler ürpertici raporlarla güvensizlik yaygınlaşmaya devam ediyor.

Çeteler, başkent Port-au-Prince’in yaklaşık yüzde 60’ına hükmediyor ve nüfusu kontrol etmek için cinsel şiddet de dahil olmak üzere korkunç yöntemler kullanıyor. Çeteler bölge için savaşırken erkekler ve oğlan çocukları kadar kadınlar ve kız çocukları da bundan etkileniyor.

“O bölge ne pahasına olursa olsun savaşmaya ve savunmaya değer ve buradaki ödül de öyle. bir insan fiyatıdedi.

Güvensizlik, özellikle başkentte kitlesel yerinden edilmelere de yol açtı. Ağustos ayından bu yana yaklaşık yüzde 80’lik bir artışla yaklaşık 155.000 kişi yerinden edildi.

BM taahhüdü

Bayan Richardson da olumlu bir gelişmeye işaret ederek, tüm zorluklara rağmen okulların yarısından fazlasının yeniden açıldığını kaydetti.

Okulların kapanması, çoğu COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana eğitime uygun erişimi olmayan yaklaşık dört milyon çocuğu etkiledi.

Haiti’deki İnsani Yardım Koordinatörü, BM’nin kolera ile mücadelede, eğitimde veya savunmasız ailelere yiyecek ve diğer malzemelerin dağıtılmasında ülkeye verdiği desteğin devam ettiğini vurguladı.

“Tahmin edebileceğiniz gibi, lojistik zorluklarımız ve güvenlik zorluklarımız var, ancak var olabiliyoruz ve insanlara yardım edebiliyoruz‘ dedi gazetecilere.

“Elbette en savunmasız olanlara odaklanıyoruz, ancak aynı zamanda asıl yapısal nedenlere odaklanmayı da kaybetmemeye çalışıyoruz. Yani yolsuzluğumuz var, cezasızlığımız var, yönetişimimiz var ve bunların hepsinin gerçekten ileriye giderken düşüncemizin merkezinde olması gerekiyor.