Güvenlik Konseyi, Yemen’deki diplomasinin nispeten sakin bir yıldan sonra yeni bir seviyeye ulaştığını duydu

ateşkes sadece sıçrama tahtası olabilir”dedi BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg.

Kısa vadeli çözümler ve parça parça yaklaşımlar olduğunu tekrarlıyorum. sadece kısmi rahatlama getirebiliro bir tane çizdi şu anda devam eden bir dizi yeni diplomatik çaba Çatışmayı kalıcı bir sonuca götürmek için.

Düşüşe rağmen ateşkes

Yemen’de yaklaşık on yıldır devam eden çatışma ve ardından gelen büyük, uzun süreli insani acil durum, 2014 yılında isyancı Husi milislerin ülkenin başkenti ve en büyük şehri Sana’a’nın kontrolünü ele geçirmesiyle başladı.

Bunu, krizi çözmek için yıllarca süren diplomatik çabalar izledi ve Nisan 2022’de imzalanan ateşkes anlaşması büyük bir atılım oldu ve savaşın başlamasından bu yana çatışmalarda yaşanan en uzun durgunluklardan birini sağladı.

Birkaç kez uzatılan ateşkes resmi olarak Ekim ayında sona ermiş olsa da, Bay Grundberg bugün Konsey’e şunları söyledi: ana unsurlardan bazıları hala mevcut.

Örneğin, ticari uçuşlar devam ediyor Ürdün’ün başkenti Sana’a ile Amman arasında haftada üç kez akaryakıt gemileri, diğer hayati malzemelerle birlikte Hudeyde şehrinin limanlarına girmeye devam ediyor.

Son günlerde, demirli gemilerden felakete yol açabilecek bir petrol sızıntısını önlemek için BM önderliğindeki çabalarda da büyük adımlar atıldı. FSO daha güvenli, çürüyen petrol tankerini satın almak için bir anlaşma duyuruyor.

Diplomatik ‘adım değişikliği’

Özel elçi, krizle ilgili diplomatik görüşmelerin hem kapsamında hem de derinliğinde “adım değişikliği” çağrısında bulundu. Suudi Arabistan ve Umman’ın bölgesel çabalarına övgü özellikle tüm tarafları bu çabaların meyve vermesi için zaman ve alan ayırmaya davet ediyoruz.

Bu noktada sabırsızlık, bir şiddet döngüsüne dönüş riski taşır. ve şimdiye kadar elde edilenleri çözme riski var” diye uyardı.

Yemen’deki genel askeri durum nispeten istikrarlı olsa da, oldukça kırılgan olmaya devam ediyor çeşitli cephe bölgelerindeki çatışmaların sayısında ve yoğunluğunda artış – özellikle Ma’rib ve Ta’iz – endişe kaynağı.

taraflara çağrı maksimum kısıtlama uygulamak Bu kritik anda Sn. Grundberg’e, devam eden müzakerelerin bir parçası olarak varılan herhangi bir anlaşmanın acilen BM himayesinde bir “Yemen-Yemen anlaşmasına” dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

‘İnanılmaz acil durum’

BM Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya da Güvenlik Konseyi’ne brifing verdi ve 2022 ateşkesinin ve ateşkesin birçok temel hükmünün uygulanmış olmasının bazı olumlu gelişmeler getirdiğini kabul etti.

Yemen’deki aç insan sayısı yaklaşık 2 milyon kişi tarafından düştü Geçen yılda.

Ancak Yemen konusunda uyardı. “akıllara durgunluk veren” bir acil durum olmaya devam ediyordaha fazlasıyla 17 milyon kişi yardıma güveniyor 2023’te yardım ve koruma kurumları.

Kadın yardım görevlilerine yönelik kısıtlamalar

Bu arada, yardım görevlileri Husilerin kontrolündeki bölgelerde ve erişimde kısıtlamalarla karşılaşmaya devam ediyor. Yemenli kadın yardım çalışanları hala erkek veliler olmadan seyahat edemiyor – hem ülke içinde hem de dışında – kurumların kadınlara ve kız çocuklarına güvenli ve güvenilir bir şekilde yardım etme kabiliyetinde ciddi aksamalara neden oluyor.

“Bağış fonlarının kısıtlı olduğunu biliyoruz ve diğer krizler onların desteği için yarışıyorMusu dedi.

Bununla birlikte, ülkeleri Cenevre’deki son Yemen finansman konferansında verilen tüm taahhütleri acilen uygulamaya ve BM’nin savaşın harap ettiği ulus için 4,3 milyar dolarlık insani müdahale planını tam olarak finanse etmeye çağırdı.