YerdenYüksek
Member
Büyükelçiler, sınır ötesi mekanizmanın süresinin dolmasına bir gün kala yenilenmesini oybirliğiyle kabul ettiler.
BM Genel Sekreteri António Guterres sözcüsü yaptığı açıklamada, gelişmeyi not ettiğini belirterek, insani yardım operasyonunu bölgedeki yaklaşık 4,1 milyon insan için “vazgeçilmez bir cankurtaran halatı” olarak nitelendirdi.
İnsani erişimi genişletin
“Bu yetkinin altı ay daha uzatılmasının onaylanması kararı, insani ihtiyaçlar, çatışmanın başlangıcından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı 2011’de Suriye’de insanlar sert bir kış ve kolera salgınıyla boğuşuyor” denildi.
“Sınır ötesi ve sınır ötesi operasyonlar dahil olmak üzere Suriye genelinde insani erişim,uzatılmalı ve insani yardım faaliyetleri, erken iyileştirme projelerine yatırım yapılarak genişletilir.”
2672 sayılı Karar, yaklaşık dokuz yıl önce kurulan bir mekanizma aracılığıyla yardım malzemelerinin Bab al-Hawa geçidinden geçişini kolaylaştırıyor.
İhtiyaç sahibi Suriyelilere ulaşmak
Taslak, Brezilya ve İsviçre tarafından sunuldu ve geçen Temmuz ayında altı ay süreyle veya 10 Ocak 2023’e kadar operasyonlara izin veren bir karar getiren önceki kalem sahiplerinin, İrlanda ve Norveç’in çalışmalarını sürdürdü. .
İsviçre büyükelçisi Pascale Baeriswyl oylamadan sonra yaptığı açıklamada, “Bu karar, başta Birleşmiş Milletler ve kuruluşları olmak üzere insani yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahibi insanlara koordineli ve dikkatli bir şekilde ulaşmaya devam etmesini sağlıyor.” dedi.
“Hızlı, sınırsız ve sürdürülebilir erişime ihtiyaç var” diye ekledi. Tüm tarafları insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmaya çağırıyoruz” dedi.
‘Asgari’: ABD büyükelçisi
Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield’e göre oylama “Suriye halkı için rahat bir nefes alsa da” çok daha fazlası yapılabilirdi.
Geçen Temmuz ayında, Konsey mekanizmayı “karmaşık olmayan bir 12 ay” uzatamadı, bu da yardım görevlileri için durumu daha zor ve maliyetli hale getirdi.
Thomas-Greenfield, “Bu Konsey’in bugün toplanması önemli olsa da, kendimize karşı dürüst olalım: bu karar asgariyi temsil ediyor” dedi.
“Aslında bu kararın yenilenmesi asla tartışma konusu olmamalıydı. Yapmamız gereken tartışma, daha fazla yardımla daha fazla insana ulaşmak için mekanizmayı nasıl güçlendirebileceğimizdir.”
Rusya, Suriye’nin egemenliği konusunda
Büyükelçi Vasily Nebenzya yaptığı açıklamada, Rusya’nın kararın kabul edilmesini desteklemek için “zor bir karar” verdiğini belirterek, insani yardımın “teröristlerle dolu Suriye yerleşim bölgesine” aktığını belirtti.
Karar, mevcut haliyle, Güvenlik Konseyi’nden etkili insani çabaların yanı sıra Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesini -sözde değil fiilen- bekleyen Suriye halkının özlemlerini yansıtmıyor” dedi. . tercüman aracılığıyla konuşmak.
Evrensel olarak kabul görmüş insani yardım standartlarını ihlal eden sınır ötesi mekanizmanın sürdürülmesi, bu hedefi ilerletmeye hiçbir şekilde yardımcı olmuyor.”