YerdenYüksek
Member
İtiraz, gıda ve diğer yardımları taşıyan 100’den fazla kamyondan oluşan bir konvoyun Cuma günü Jonglei eyaletinde pusuya düşürülmesinin ardından geldi.
İki sözleşmeli sürücü vuruldu, biri ölümcül, diğeri ilgili trafik kazasında öldü. Bir yardım görevlisi yaralandı ve şu anda tedavi görüyor.
Yükselen olaylar
Saldırı sonuncusu oldu konvoyları ve yardım görevlilerini hedef alan bir dizi artan olay BM İnsani İşler Ofisi (OCHA) Pazartesi günü ülkede.
Yalnızca Ocak ayında 20’den fazla şiddet olayı bildirildi – iki katından fazla Ocak 2022’deki sayı.
“İnsani yardım topluluğu, insani yardım çalışanlarına ve mülklerine yönelik devam eden saldırılar karşısında şok oldu; BM Güney Sudan geçici insani yardım koordinatörü Meshack Malo, “Bu tekrarlayan şiddet eylemleri hayat kurtaran yardımın dağıtımını engelliyor ve durdurulmalı” dedi.
Konvoylar geçici olarak durduruldu
Saldırı, Dünya Gıda Programını (WFP), birkaç hafta içinde ikinci kez Jonglei eyaleti Bor’dan konvoy hareketlerini geçici olarak askıya almaya zorladı. BM ajansı hafifletme önlemlerini yeniden değerlendiriyor.
“Bu koridor yağmur mevsimi öncesinde yiyecekleri önceden konumlandırmamız için çok önemli yollar ulaşılmaz olduğunda ve bir milyondan fazla insan WFP’nin Güney Sudan Ülke Direktörü Mary-Ellen McGroarty, “Jonglei ve Pibor, bu rota boyunca taşıdığımız insani gıda yardımına bağlı” dedi.
Personel ve yüklenicilerin emniyet ve güvenliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, saldırılar meydana geldiğinde “en çok yardıma muhtaç olanların kadınlar, erkekler ve çocuklar olduğunu” sözlerine ekledi.
tehlikeli iş
Güney Sudan bunlardan biri en tehlikeli yerler benOCHA’ya göre insani yardım çalışanları için dünyada. Geçen yıl dokuz yardım görevlisi öldürüldü ve yaklaşık 420 olay bildirildi. Bu son saldırıdan önce, üç yardım görevlisi iş başında öldürüldü.
Bu yıl ülkede tahminen 9,4 milyon insanın yardıma veya korumaya ihtiyacı olacak.
adalet çağrısı
OCHA, insani durumun endemik şiddet, erişim kısıtlamaları, halk sağlığı sorunları ve sel ve yerel kuraklık gibi iklim şokları gibi faktörler tarafından daha da kötüleştiğini söyledi.
Malo, “İnsani yardım çalışanları çok ihtiyaç duyulan hayati desteği sağlamak için yorulmadan çalışmaya devam ederken, şiddetli saldırıların devam etmesi istemeden de olsa çabalarını engelliyor” dedi.
“Yetkilileri göreve çağırıyoruz” acil önlem almak güvenliği artırmak, sivilleri, insani yardım personelini ve mülkü korumak ve failleri adalete teslim etmek.”