Güney Sudan: ‘Hayal Edilemez Acılar’ Ortasında, 260.000’den Fazla İnsan İnsani Yardıma İhtiyaç Duyuyor

BM’nin insani yardım kuruluşu OCHA, birbirine bağlı şokların en savunmasız kişiler üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu söyledi.

Güney Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Sara Beysolow Nyanti, “Bu fon, Güney Sudan’daki Birleşmiş Milletler insani yardım kuruluşları tarafından gerçekleştirilen faaliyetler yoluyla insanların savunmasızlıklarını ve korunma risklerini azaltmayı destekliyor” dedi.

Ve yardımın ihtiyaç sahiplerine “mümkün olan en kısa sürede” ulaşmasını sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Yeni görev

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), en çok ihtiyaç duyanları hedef alacak uygulayıcı kurumlar arasında yer alıyor.

Bazı insanlar, ikincil ve üçüncül yerinden edilmelere yol açan, daha fazla koruma riskine ve geçim kaynaklarının kaybına yol açan birden fazla şok yaşadı.

Unity, Yukarı Nil, Kuzey Bhar el Ghazel, Jonglei ve Warrap eyaletleri ile Abyei idari bölgesindeki insanlar yeni tahsis edilen insani yardım fonlarından yararlanıyor.

En çok ihtiyaç duyanlara öncelik verin

Finansman, koruma, sağlık, eğitim, su ve hıfzıssıhha dahil olmak üzere en çok ihtiyaç duyanlara hayat kurtaran hizmetler sağlamak için mevcut nakit programlarını genişletmek için kullanılacak.

Kıdemli BM yetkilisi, ülke içinde yerinden edilmiş ve ev sahibi topluluklar arasında en acil ihtiyaçları olanlara öncelik vermenin önemini vurguladı.

“Kadınlar, kız çocukları, yaşlılar, özel ihtiyaçları olan insanlar ve hareketlilik sorunları nedeniyle ulaşılması zor alanlarda geride kalanlar, genellikle uzun süreli krizlerden en çok etkilenenler ve acil desteğe ihtiyaç duyanlar” diye açıklıyor.

Fonun Dağılımı

Kritik insani ihtiyaçlar, çeşitli koordinasyon forumları ve ulusal sivil toplum kuruluşlarıyla istişare edilerek belirlendi.

Yerelleştirmeyi ve Büyük Pazarlık taahhütlerini desteklemek için fonların en az yüzde 15’i, BM sisteminin alıcı üyelerinin ortakları olan kadınların liderliğindeki kuruluşlar da dahil olmak üzere ulusal STK’lara tahsis edilecek.

Finanse edilen projeler, müdahalede etkilenen nüfuslara yönelik koruma, toplumsal cinsiyet ve kapsayıcılık duyarlılığı ve toplu hesap verebilirlik çabalarını yaygınlaştıracaktır.

“İnsanlar akıl almaz acılar yaşıyor. En savunmasız olanları geride bırakamayız” dedi Bayan Nyanti.

Hızlı rahatlama

16 yıl önceki kuruluşundan bu yana, CERF ihtiyacı olanlara hızlı acil durum finansmanı sağlamıştır.

Yalnızca bu yıl, yetersiz finanse edilen acil durumlar için en son tahsis edilen 14 milyon $ dahil olmak üzere Güney Sudan’daki insani yardım projelerine 54 milyon $ tahsis etti.

Kadınlar, Güney Sudan'daki bir yemek dağıtımında tahıl çuvallarını dağıtıyor.

© UNICEF/Phil Hatcher-Moore

Kadınlar, Güney Sudan’daki bir yemek dağıtımında tahıl çuvallarını dağıtıyor.

Yılın başlarında, Unity State’te beklenen selin etkilerini azaltmak için 15 milyon dolar sağladı; Abyei idari bölgesi ve Twic eyaletinde şiddetten etkilenen insanlara müdahale için 10 milyon dolar; ve Jonglei ve Unity eyaletlerinde artan gıda güvensizliğini ele almak için 15 milyon dolar.

İnsani yardım çalışanları ateş altında

Yine de Güney Sudan’daki insani kriz, tüm müdahalelerde yeterince finanse edilmedi ve milyonlarca insanı riske attı.

En savunmasız durumdaki Güney Sudanlılardan tahminen 9,4 milyonu, bu yıl 8,9 milyon iken, önümüzdeki yıl acil hayat kurtarıcı yardıma ve korumaya ihtiyaç duyacak.

13 Aralık itibarıyla 2022 insani müdahale planının yüzde 67,3’ü finanse edildi

İnsani yardım koordinatörü, “Artan finansman açıklarını kapatmak ve kalkınmaya giden yolu yumuşatmak için uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız var” dedi.

Aynı zamanda, yılın başından bu yana Güney Sudan’da çalışırken dokuz insani yardım çalışanının öldürüldüğünü söyleyen OCHA’ya göre, ülke yardım çalışanları için en şiddetli ülke olmaya devam ediyor.