Göbek yağı tehlikelidir: İşte diyet yapmadan ondan nasıl kurtulacağınız

24 Ekim 2024, 09:49
10 dakika

Her yağ aynı değildir. Özellikle mide açısından sağlıksızdır ve kalp krizlerini, felçleri ve kanseri teşvik eder. İyi olan şey: ondan tekrar kurtulursun.

Bu metin Haberler arşivinden alınmıştır ve ilk olarak Ocak 2022'de ortaya çıkmıştır.

Midenin gitmesi gerekiyordu. Ve sadece herhangi biri değil, benimki de. Çünkü bir zamanlar sıkı ve kaslı olan yerde artık her yıl biraz daha güçlenen bir çıkıntı vardı. Bir sabah duş aldıktan sonra aynanın karşısında ıslak ve çıplak durup kendime yandan baktığımda hissettiğim duyguyu hâlâ hatırlıyorum. Daha önce gördüklerimi nasıl geçiştirdim: Ah, sorun değil, fazla kilolu değilim. Ama yine de aklımdan neler geçti: Karın hâlâ zararsız mı, yoksa zaten sağlıksız mı? O gün artık üç yıl önceydi. O zamandan beri, hem kendimin hem de başkalarının karınlarını yoğun bir şekilde inceledim. Kalın, yuvarlak, yumuşak, yumuşak ve sert olanları vardır. Ve Haberler'de mide sorunumla ilgili yazdığım için insanlar hikayelerini bana güvendiler; okuyucular, akrabalar, arkadaşlar, uzak tanıdıklar. Hikayeler birbirine benziyordu. Yalnızca ilgili kilo sayısı değişiyordu. Bazen üç, bazen on beş kişi oluyordu.

Birçok kadın ve erkek kilolarıyla mücadele ediyor. Mideden kurtulma isteği büyüktür. Almanya'da trafiğe kapalı bir bölgeye beş dakikalığına bakmanız yeterli ve şunu göreceksiniz: iki kişiden biri çok şişman. Salgının felç edici aylarında birçok kişi yeniden kilo aldı. İstatistiklere göre erkeklerin yüzde 67'si, kadınların ise yüzde 53'ü fazla kilolu. Milyonlarca kişi, yaşamları boyunca orta bölümlerinin genişlemesinden dolayı acı çekiyor. Ve giderek daha fazla insan şu soruyla mücadele ediyor: Fazla kilolardan nasıl kurtulurum?

Her yağ aynı değildir

Sadece estetik nedenlerden dolayı değil, her şeyden önce sağlık nedenlerinden dolayı. Bir bilim editörü olarak göbek, yağ ve sağlıkla ilgili çalışmaları ve rakamları biliyorum. Almanya'da ortalama olarak kadınların bel çevresi 90 santimetre, erkeklerin ise 100 civarında. Bu her iki cinsiyet için de çok fazla. Kadınların boyu 80 santimetreden, erkeklerin ise 94 santimetreden fazla olmaması gerekiyor. Her santimetrede kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabet riski artıyor. Hatta bel çevresi ile kanser arasında da bağlantı var. Görünüşe göre göbek yağı vücutta bizi hasta eden süreçleri tetikliyor. Vücut kitle indeksi (BMI) aşırı kiloyu göstermeden çok önce.

BMI'ın oldukça işe yaramaz bir değer olduğu giderek daha açık hale geliyor. Çünkü her yağ aynı değildir. Bize zarar verip vermemesi onu vücudumuzun neresinde yanımızda taşıdığımıza bağlıdır. Özellikle midedeki şeyin gerçek bir hastalık tsunamisini tetiklemesi muhtemeldir. Bu göbek yağını bu kadar tehlikeli yapan şey nedir?

Haberler İçin Takip Edin

İstediğiniz zaman çevrimiçi olarak iptal edilebilir

mısınız?

Buradan kaydolun