Gambiya’da Değişen Hayatlar: BM Yerleşik Bir Koordinatörden Bir Blog

2018’de görevim başladığında, diktatörlüğün sona ermesinin üzerinden çok uzun zaman geçmemişti. [The two-decade rule of Yahya Jammeh]. Yeni hükümet aynı anda birkaç reformu benimsedi, anayasayı, yargıyı ve güvenlik sektörünü revize etti ve BM barışın inşası için para ayırdı.

Pirinç tarlasında çalışan kadınlar, Gambiya

Pirinç tarlasında çalışan kadınlar, Gambiya

Gerçek ve uzlaşma

Önemli bir gelişme de BM ve diğer ortakların desteğiyle Hakikat, Uzlaşma ve Tazminat Komisyonu’nun (TRRC) kurulmasıydı.

İnsanlar, ülke için çok önemli olan Komisyon’a katılmaktan heyecan duyuyorlardı. Kurbanlar arasında, halk arasında ve aynı zamanda çeşitli ortaklar arasında beklentiler yüksekti. Dış etkilerden kaçınmak için Gambiya odaklı bir süreç olması önemliydi. Kurulumuna yardım ettik ve çalıştırmak için gerekli uzmanlığı sağladık.

Adalet Bakanlığı’nın güçlendirilmesi gerekiyor çünkü bu sürece liderlik ediyorlar ve ilk kez böyle bir davayla ilgileniyorlar. Burada da, Komisyon’un tavsiyelerinin uygulanmasına yol açacak adım adım bir plan üzerinde çalışmak için uzmanlık sağlıyoruz.

Süreçle ilgili iletişime dahil oluyoruz: toplulukların, yerel yönetimlerin ve sivil toplumun oynamaları gereken rolü bildiklerinden emin olmak ve beklentileri karşılamak istiyoruz. Bu reformlar bir gecede olmayacak, uzun yıllar alacak ve bunun anlaşıldığından emin olmamız gerekiyor.

Şimdi reformları uygulamaya koyma zamanı. Şimdiye kadar hükümet, neredeyse tüm tavsiyeleri onaylayan bir beyaz kitap yayınladı. COVID-19 salgını süreci yavaşlattı, ancak bence hala daha fazlasını yapmaya kararlılar.

Geri dönen bir göçmen olan Amadou Jobe, Gambiya'nın Banjul kentindeki bir atölyede çırakları eğitiyor.

Geri dönen bir göçmen olan Amadou Jobe, Gambiya’nın Banjul kentindeki bir atölyede çırakları eğitiyor.

Güçlü temeller atın

Liderlik gösteren bir hükümete sahip olmak çok önemlidir. Değilse, ülkenin nereye gitmesi gerektiğini düşündüğünüze dair bir vizyon çizebilirsiniz, ancak hiçbir yere varamazsınız.

Hükümetin Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Stratejik Planlama ve Uygulama Dairesi kurmasına destek olduk. Personeli eğittik ve onlara diğer ülkelerdeki en iyi uygulamaları gösterdik.

Geldiğimizde Cinsiyet Bakanı yoktu, bu yüzden yeni bir bakanlığın kurulmasını savunduk ve kadınların güçlendirilmesinde ilerleme görüyoruz.

İnsan haklarının ihlal edildiği 20 yıllık bir diktatörlüğün ardından, tam anlamıyla işleyen ve birçok yönden merkezi bir kurum olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nın uygulanmasını denetleyecek bir ulusal insan hakları komisyonunun kurulmasını destekledik.

Gelecekte, Gambiya’nın tüm ülkeler için geçerli olan güçlü kurumlar oluşturmayı başarması çok önemlidir. Ayarlar zayıfsa, planları yürütemezsiniz ve kaynakları boşa harcarsınız.

Bence bu ülke doğru yolda ilerliyor. Artık çok daha fazla ortağımız var ve bağış topluluğu büyüyor. Beş yılın ardından geçiş neredeyse tamamlandı ve reformların, politikaların ve stratejilerin çoğunun temellerini atması için hükümete yardım ettik.

Alhadje ve Abdoulie Faal kardeşlerin Gambiya, Kanuma'daki sebze ve meyve işletmesi BM Sermaye Geliştirme Fonu tarafından destekleniyor

Alhadje ve Abdoulie Faal kardeşlerin Gambiya, Kanuma’daki sebze ve meyve işletmesi BM Sermaye Geliştirme Fonu tarafından destekleniyor

Hayatları daha iyiye doğru değiştirmek

Reformları desteklemenin yanı sıra, ekonomiyi geliştirme, kadınları güçlendirme ve iklim eyleminde aktif bir ortak olduk.

Turizmin önemli bir rol oynadığı ekonomi açısından, BM kuruluşları gençlere ve geri dönen göçmenler gibi savunmasız gruplara eğitim sağlamaya ve kendi işlerini kurmaları için başlangıç sermayesi sağlamaya odaklandı. Geri dönen göçmenler genellikle aileleri için bir yük gibi hissediyorlar, ancak bizim yardımımızla birçoğu gelişmeyi başardı.

Ne yazık ki burası kadın sünneti de dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin çok fazla olduğu bir ülke. Bazen kadınlar maruz kaldıkları şiddet hakkında konuşmak istemiyorlar, bu yüzden arayabilecekleri telefon hatları kurduk, tedavi ve destek için gidebilecekleri merkezler kurduk.

İklim krizi, özellikle sel açısından Gambiya’yı etkiliyor; geçen yıl burada 38 yılın en kötü sel oldu. Pakistan’daki seller kadar büyük olmayabilir ama küçük bir nüfusa sahip küçük bir ülke için büyük bir etkisi oldu.

Ajanslarımız sel nedeniyle yerinden edilenlere yiyecek ve barınak sağladı ve temiz içme suyu sağladı, ancak aynı zamanda nüfusun bir sonraki sel gelmeden önce uyum sağlamasına ve daha iyi hazırlanmasına yardımcı oluyoruz.

Gambiya’da hayatları daha iyiye doğru değiştirdiğimize ikna oldum. Hala erken aşamalardayız, ancak kalkınma için sağlam bir temel oluşturduğumuza ve önümüzdeki beş yıl içinde daha da büyük bir etki göreceğimize ve ülkenin tüm bölgelerinde tutarlı bir şekilde gelişeceğine inanıyorum. ülke. arazi, kimseyi geride bırakmadan.