Endometriozis: Travmatik bir çocukluk deneyimi anahtardır

Teşhis
Genç bir kadın endometriozisden muzdariptir – gençlik deneyimi bununla ilgilidir

• itibaren
    Constanze Löffler kaydetti

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Bir kadın kronik karın ağrısından muzdariptir ve bu nedenle 20 kez ameliyat edilir. Bir uzman ona tamamen farklı bir şekilde yardımcı olur.

Bu metin ilk olarak Aralık 2023'te ortaya çıktı.

Birkaç yıl önce, bir meslektaşım bana kliniğe genç bir hasta gönderdi, bu da “mideme bakmalıyım”. Endometriozisden muzdaripti: uterus mukozasının hücreleri organın dışına dağıtılır, aylık döngü ve “kanama” ile büyür. Enflamasyonu ve dolayısıyla ciddi ağrıyı tetikleyebilirsiniz. Kadın bana kalın bir dosya klasörü verdiğinde ve hikayesini anlattığında şaşkın oldum. Sadece 20'li yaşların ortasındaydı, ancak zaten yaklaşık 20 karın operasyonu vardı. Başka bir operasyonun sadece kısa sürede semptomlarınızı hafifleteceği açıktı. Her müdahale travmatize – yani yaralandı – doku tekrar, adezyonları ve yara izlerini tetikler.

Bu hafta: Dr. Wolf Lütje, Engel, jinekolog ve psikoterapist. Alman Psikosomatik Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları Derneği Başkanı

Kadın olduğu gibi kronik ağrı çok karmaşıktır. Endişeli beklenti, artan gerginlik, ağrı artışı, daha fazla korku ve gerginlik ve daha da fazla acı çeken bir çembere yol açarlar. Bilimsel çalışmalar ayrıca endometriozis şiddetinin hastalığın genişlemesinden bağımsız olduğunu göstermektedir: birçok sürü olan, ancak neredeyse hiç semptomları olan kadınlar var. Ve şiddetli ağrısı olan kadınlar var, ancak lezyonları zor bulamıyorsunuz. Başka bir deyişle, aynı bulgu herkes için farklı bir şeyi tetikler.

Böyle genç bir kadın, çok fazla acı, çok fazla operasyon – arkasında daha fazlasının olduğundan emindim. Hasta geçmişi hakkında soruşturmaya başladım. Kalıcı şikayetlerle ilgili olabilecek bir olay var mıydı? İlk başta ne gitmek istediğimi anlamadı.

Sert Plus

Erişim yıldız+
yerine € 11.96 Sadece 1 €

• Her şey yıldız+ Geo ve Capital'den ilk sınıf içeriği ile
  • 4 haftayı test edin, sonra haftada 2,99 €
  • istediğiniz zaman iptal edilebilir
Şimdi test et

mı?
Buraya Kaydolun

Stern 51/2023'te yayınlandı