Eklemler: Eklemlerimiz ve kemiklerimiz için iyi olan beş yiyecek

Bu arada, chia tohumları veya goji meyveleri müsli kaselerinde veya yulaf lapası için bir sos olarak vazgeçilmez hale geldi – en azından Instagram’daki modaya uygun ve popüler yemek bloglarında gezinirseniz. Sözde süper yiyecekler, birçok blog yazarının sağlık bilincine sahip imajına uyuyor. Egzotik tohumlar veya yemişler fotoğraflarda iyi görünse de sihirli değnekler değildir. Ortopedist ve beslenme uzmanı Dr. Meike Diessner yeni kitabında pahalı bakkallara bir darbe vuruyor ve eklemlerimizin neden hip chia tohumlarına ihtiyaç duymadığını ve kemiklerimizin neden susamdan çok daha mutlu olduğunu açıklıyor.



Meike Diessner, rehabilitasyon ve konservatif ortopedi uzmanıdır. Beslenme ve spor hekimliği doktorudur. Bochum’da bütünleştirici ortopedi kliniğinin başında bulunuyor.

© Sacha Hoechstetter



Doktor, “Reklamın vaatlerine inanıyorsanız, günlük bir porsiyon egzotik süper yiyecekle kontrol altına alamayacağınız hiçbir hastalık, kusur ve hastalık yoktur. Ve bu gerçek olamayacak kadar iyi,” diye yazıyor doktor. Çünkü iyi bildiğimiz yiyecekler, çoğu zaman süper besinler kadar değerli bileşenler içerir. Bazı besinlerden sadece midemiz değil, eklemlerimiz de mutlu olur.


Susam gerçek bir kalsiyum kaynağıdır




Meike Diessner bunu bir örnekle netleştiriyor: chia tohumları ve susam. Birçoğunun çörek üzerinde olmasını sevdiği tahıllar, sağlıklı yağlar, yüksek kaliteli proteinler içerir ve yüksek bir mikro besin yoğunluğuna sahiptir. Chia tohumları lif bakımından yüksektir ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Ancak vücut bunları ancak tohumları çok iyi çiğnenirse veya ezilmiş olarak yenilirse kullanabilir. Kalsiyum, kemiklerimizin ve dişlerimizin sabit kalması için çok önemlidir. Kalsiyum depolarımızdır. Alman Beslenme Derneği’ne (DGE) göre yetişkinler günde 1000 miligram kalsiyum tüketmelidir. Meike Diessner, “Susam gerçek bir kalsiyum vuruşudur” diye yazıyor. 100 gram susam 700 ila 800 miligram arasında kalsiyum içerir. Günde 128 gram susam ile önerilen günlük ihtiyacı karşılayabilirsiniz (100 g susam başına 783 mg kalsiyum ile hesaplanmıştır). 100 gram chia tohumu ayrıca toplam 631 miligram kalsiyum içerir. Ancak Federal Beslenme Merkezi (BZfE), hızla şiştiği için günde 15 gramdan fazla chia tohumu yememeyi tavsiye ediyor. Diessner, “Bu bizi çok övülen kemik güçlendiricinin 100 miligramına bile götürmez” diyor.


Susam ise teorik olarak kaşıkla da yenilebilir ama ev yapımı ekmeğin üzerine serpmek, müsli, yulaf lapası veya salataların üzerine serpmek yeterlidir. Meike Diessner, küçük bir çalışmanın susamın diz ağrısı ve artroz üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bile açıklıyor. İki ay boyunca, diz osteoartriti olan bir grup, ağrı kesici parasetamolden günde 1000 miligram aldı ve günde 40 gram öğütülmüş susam yedi. Kontrol grubu ağrı kesiciyi sadece aynı dozda aldı. Sonuç: Kontrol grubunda ağrı aynı kaldı, susam da yiyen deneklerde ağrı önemli ölçüde azaldı ve daha hareketliydi. Bunun nedeni ise susamın içeriğinde bulunan sesamin ve sesamol etken maddeleridir. […] eklemlerdeki ağrının azalmasına yol açan anti-enflamatuar özelliklere sahip” diyor doktor.


Bir fırıncı sol elinde bir somun ekmek tutmaktadır;  somun ekmek içeren bir raf Haberin Detaylarıda bulanık



Beslenme yoluyla eklemleriniz için iyi bir şey yapmak istiyorsanız, ceplerinizi derinlemesine kazmanıza ve pahalı egzotik ürünler almanıza gerek yok. Meike Diessner, ara sıra chia tohumları veya goji meyveleri yemenin yanlış bir tarafı yok, ancak yalnızca bu sözde süper yiyeceklerin sağlığınız ve eklemleriniz için iyi olduğu varsayımı yanlış, diye yazıyor Meike Diessner. Tüketici merkezine göre, egzotikler için bir başka eksi nokta da, sağlığı geliştiren özelliklerin genellikle bilimsel olarak kanıtlanmamış olması ve yerel sebzelerin aksine, süper besinlerin genellikle kirleticilerle kontamine olması.


Doktor Meike Diessner kitabında eklemlere iyi gelen beş yiyecekten bahsediyor. Onları resim galerisinde gösteriyoruz.


kaynaklar: Meike Diessner (2022): “Şans ortaktır. Bu iş böyle yürür”, Gräfe ve Unzer; Sonja Reifenhäuser (2015): “Vegan besinler. Sağlıklı beslenme için besin pusulası”, GU; Federal Risk Değerlendirme Ofisi, DGE Kalsiyum, DGE C Vitamini, Antioksidanlar Tüketici Merkezi, Süper Gıdalar Tüketici Merkezi, Federal Beslenme Merkezi, Daha Akıllı Besle, susam üzerine çalışma


Bu makale sözde bağlı kuruluş bağlantıları içerir. Daha fazla bilgi burada mevcuttur.