Eğri omurga: Büyür, anne duyar. Benimle dalga mı geçiyorsun? Bunu söylerken ciddi misin?

Bir doktor omurgası eğri olan küçük bir kızı tedavi ediyor. Ancak tedavisi çok sabır gerektirir.

kaydeden Beate Wagner

Annesiyle birlikte onunla tanıştığımda kız dört yaşındaydı. İkisinin muhtemelen neden bana geldiğini hemen fark ettim: çocuğun kamburluğu vardı. Anne bana hikayeyi anlattı: İki yaşındaki kızını, kızın beceriksizce hareket etmesi ve sırtının hafif kambur görünmesi nedeniyle çocuk doktoruna götürmüştü. Doktor sırtının üst kısmında bir kamburluk fark etti, ancak çocuk bunun dışında sağlıklıydı. “Skolyoz” şüphesiyle kendisini ortopedi uzmanına yönlendirdi.

Bu hafta: Dr. Jens Seifert, Disiplinlerarası Omurga Cerrahisi Başhekimi, Asklepios Uzman Kliniği Hohwald, Neustadt, Saksonya

© Asklepios / Thomas Schlorke

Skolyoz omurganın nadir görülen bir eğriliğidir. Bu güne kadar sebebinin tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Küp şeklindeki omur gövdeleri biraz fazla öne doğru büyür. Vücutta yeterli alan olmadığı için yapılar bükülür, sırt düzleşir, kıvrılır ve kamburluk meydana gelir. Bu ülkede skolyoz tedavisine ihtiyaç duyan çocukların oranı binde aralığındadır. Skolyoz genellikle ailelerde görülür; ancak bizim durumumuzda öyle değil. Ortopedi uzmanı bunun üzerine “nedeni bilinmeyen skolyoz” teşhisini doğruladı ve şunları söyledi: Birlikte büyüyor. Annem bana böyle söyledi. Ne yazık ki bu vakada olduğu gibi birçok ortopedi cerrahı skolyozun ciddi olmadığı düşüncesini savunmaktadır. Ancak çarpık bir omurga birlikte büyümez; en azından tüm süreçleri izlemeye devam etmelisiniz. Aksi takdirde deformite artabilir, akciğer fonksiyonu kısıtlanabilir veya etkilenenlerde ağrı veya nörolojik defisit gelişebilir.

Ortopedist, anne ve kızını fizik tedavi reçetesiyle birlikte eve gönderdi. Ama kambur daha da büyüdü. Bir süre sonra doktor ilk röntgeni çektirdi. Skolyoz tanısı röntgen kullanılarak kolaylıkla konulabilir: Omurganın eğriliği, omurga görüntüsünde çizilen iki çizgi arasındaki açı olarak tanımlanır. Cobb açısı olarak adlandırılan bu açı skolyozun ne kadar şiddetli olduğunu gösterir. Görüntüleme tanıyı doğruladı. Ancak anne bana çocuğun daha fazla tedavi görmediğini söyledi.

Haberler İçin Takip Edin

Reklamsızdır ve istenildiği zaman iptal edilebilir

?