Ebeveyn-çocuk ilişkisi: Bu yüzden ebeveynlerimiz bu kadar çabuk sinirleniyor

Ebeveynler ebeveyn olarak kalır ve çocuklar her zaman çocuktur. Yetişkin çocuklar Noel’de ebeveynlerini ziyaret ettiğinde ebeveyn-çocuk ilişkisinde çatışma potansiyeli tam da burada yatmaktadır.

Julia babasının şakalarından rahatsız olur. Felix, annesinin nokta ve virgül olmadan konuşmasından rahatsız oluyor ve ona asla söz hakkı vermiyor. Ve ben de, direksiyona geçmeme izin verilmeden önce babam test turlarında bana aile arabasının özelliklerini açıklamaya çalıştığında, kendimi dışarı atmak isterim. Noel’de birçok ebeveyn, yetişkin çocukları tarafından tekrar ziyaret edilir. Çoğu zaman – en azından benim için – ebeveynlerin evinde hangi tartışmaların, sinirlerin veya çatışmaların beklediğini çok iyi bildiğimden, gerginlik zaten eve dönüş yolundadır. Peki ebeveynlerimiz neden sinirlerimizi bu kadar bozuyor?

Köstence Bossemeyer

Constanze Bossemeyer, Hamburglu bir iletişim psikoloğudur.

© Saskia Giebel

Hamburglu iletişim psikoloğu Constanze Bossemeyer, midesinin dibinde homurdanarak ebeveynlerinin yanına giden herkesin ziyaret için iyi bir konumda olmadığını söylüyor. “Yetişkin çocuklar, ebeveynlerinin onlara tekrar çocuk gibi davranmasını beklerken, hazır olduklarında hızla gerginleşiyorlar.” Zaten aklınızın bir köşesinde şu düşünce varsa: “Ziyaret yine kötü olacak çünkü annem muhtemelen yine yeni erkek arkadaşım hakkında konuşacak”, o zaman temasın hızla rahatsız edici hale gelmesi şaşırtıcı değil.

Çift yatakta

Psikoloji
Ebeveynlerimiz seks hayatımızı nasıl etkiliyor?

3 Nisan 2022

Ergenliğe dönüş

Bu tepkinin bir açıklaması iletişim psikolojisinde bulunabilir: Hepimizin iç ekip üyeleri olarak da adlandırılan farklı parçalara sahip olduğu varsayılır. “Örneğin bir ekip üyesi, ergenlik döneminde kendi özerkliği için mücadele etme ve aşırı korumacı ebeveynlerinden uzaklaşma becerisini geliştirmiştir. Eğer annenin korkulan yorumu şimdi gelirse, tam olarak bu iç ekip üyesi tekrar devreye girip, kendi sorununa odaklanabilir. durum iç aşaması.” Ve böylece bu kişi bir yetişkin ya da yetişkin olarak, on ya da 20 yıl önce vereceği tepkinin aynısını veriyor.

Nedeni: “Asayı bu iç kısma bırakıyoruz ve o anda zaten yetişkin olduğumuzun farkına varamıyoruz. İletişim psikolojisinde kafa olarak adlandırılan iç ekibimizin patronu olarak daha üst düzey bir rol üstlenebilirdik. Bu üst düzey pozisyona hangi ekip üyesini sahneye göndermemiz gerektiğine dikkatlice karar veriyoruz.”

İçimdeki yürümeye başlayan çocuk kaba tepki veriyor

Ancak bir iki yorumun sinirinizi bozmamasına izin vermemek o kadar da kolay değil: İster ceketin çok ince olmasının verdiği heyecan, ister üçüncü pasta ısrarı, ister ayakkabılarınızın sorulmadan temizlenmesi. Herkes muhtemelen kendi ebeveynleriyle böyle bir durumu hatırlayabilir.

Mesela mutfağa her girdiğimde babamın bana ya mikrodalga fırını nasıl kullanacağımı açıklayacağından ya da sebzeleri doğru doğramadığım için beni eleştireceğinden emin olabilirim. Babamın tek bir sesi beni hemen harekete geçiriyor ve kaba bir tepki veriyorum. Constanze Bossemeyer bunda şaşılacak bir şey olmadığını açıklıyor: “Eğer bana beş yaşında bir çocuk gibi davranılırsa, içimdeki yürümeye başlayan çocuk kontrolü ele alır ve meydan okurcasına ya da kaba bir şekilde tepki verir.” Bossemeyer, bu nedenle bazen aile kutlamalarında artık kendimizi tanıyamadığımızı ekliyor.

Ebeveyn-çocuk ilişkisi: eski rol kalıplarına dönüş

Aileye bu dönüşün sonuçları da yok değil. Ebeveynler ziyaret ettiğinde aynı tartışmalar ve çatışmalar sıklıkla tekrar ortaya çıkar. Ebeveynler ve çocuklar eski rollere kayarlar, ancak yetişkin çocuklar kesinlikle artık çocukluk ve ergenlik döneminden itibaren eski rollerine kaymak istemezler. “Ebeveynlerin, çocuklarının çoktan büyüdüğünü fark etmelerine izin vermeyen eski yönleri var.” Psikolog, bunun çoğu zaman kötü bir şey anlamına gelmediğini, çoğunlukla iyi niyetli, sevgi dolu bir dürtüden kaynaklandığını söylüyor.

Ancak ebeveynlerin iyi niyetli tavsiyeleri bile bir tartışmayı tetikleyebilir. Ama arkadaşlardan gelseydi hiç sorun olmazdı: “Eğer bir arkadaşımız bize ebeveynlerimizin söylediğinin aynısını söylerse bunu sakin bir şekilde karşılayabiliriz çünkü eşit şartlarda tanışıyoruz.” Ancak kendi ebeveynlerinizle, görünüşe göre söylenenlerin içeriği etrafında dönen bir çatışma gelişir. Psikolog, “Ancak ilişki düzeyindeki mesaja tepki veriyoruz: ‘Senin için neyin iyi olduğunu biliyorum!’. Ancak artık çocuk muamelesi görmek istemiyoruz” diye açıklıyor psikolog. 32 yaşındaki bir kızın yağmurlu havalarda spor ayakkabının yakışmadığını söylemesini kim dinlemek ister? Veya 50 yaşında bir oğul olarak eski okul arkadaşlarınızla buluşmanızdan ne zaman döneceğinizi bana bildirin.

Daha az küfür, birbirinizle daha çok konuşmak: Bu sesli kitaplar yardımcı olabilir

Sesli kitap ipuçları

Ebeveynler için ipuçları
Ebeveyn kılavuzu: Bu sesli kitaplarla aile içinde daha az tartışma

8 görsel

22.12.2020

Constanze Bossemeyer, ebeveynlerin ve çocukların uzun süredir uyguladıkları rollere hızla geri dönmelerinin bir refleks gibi olduğunu söylüyor. Ebeveynlerin müdahaleci davranışları, yetişkin çocukların özerklikleri için defalarca mücadele etmelerine neden olur. Ancak kıyafetlerle ilgili bir yorum, mikrodalga fırının onuncu açıklaması veya ebeveynlerin komik olmayan şakaları karşısında hemen üzülmek istemiyorsanız, ekip üyesine kimin öfkeli, öfkeli, kızgın veya somurtkan tepki vereceğini söyleyebilirsiniz. elinden asayı.

Sakinlik çatışmayı azaltabilir

“İç sahneyi hemen içimizdeki çocuğa vermek yerine, bir anlığına düşünmek ve hangi tarafımızın tepki vermesi gerektiğini düşünmek faydalı olabilir: öfkeli taraf mı, sakin taraf mı yoksa esprili taraf mı?” İlk önce duruşunuzu değiştirip nefes vermeniz yardımcı olabilir. Olası bir cevap: “Anne, bırak gitsin. Ben zaten 32 yaşındayım, benim için neyin iyi olduğunu zaten biliyorum.” Bu özgüvenle hareket eden kişi, kendi ebeveynlerinin de karşılarındaki kişinin zaten büyümüş olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Psikolog şöyle açıklıyor: “Eski kalıplara geri dönmezseniz, ebeveynlerinizle olan ilişki düzeyinizi yeniden şekillendirebilirsiniz.”

Constanze Bossemeyer, yetişkin çocukların ebeveynlerinin belirli bir davranışına artık tahammül etmek istememesi durumunda, başka bir yolun da elbette çatışmaya girmek olabileceğini söylüyor. “Önemli olan tek şey sahneyi çocuk ekip üyelerimize bırakmamamız. Lider konumundan hareket edersek nasıl tepki vermek istediğimize bilinçli olarak karar verebiliriz.” Psikolog, ebeveynlere kendinden emin, kendine güvenen, yetişkin ve hatta belki de sevgi dolu bir şekilde yaklaşmanın gerektiğini söylüyor.

#Konular