Düşük şekerli meyve: Bu on iki meyveyi pişmanlık duymadan atıştırabilirsiniz.

Günde beş porsiyon meyve ve sebze – bu diyet kuralı birçok insanda sıkı bir şekilde yerleşmiştir. Ama o kadar basit değil. Temel kurala daha yakından bakarsanız, Alman Beslenme Derneği’nin (DGE) meyveden çok daha fazla sebze önerdiğini hemen göreceksiniz. Nedeni: Muz, elma ve armut değerli vitaminler, lifler ve besin maddeleri sağlasa da meyvelerde de çok miktarda şeker bulunur.


Ancak atıştırmalık olarak bisküvi yerine elma yerseniz, meyveye ulaşmanın daha iyi bir seçim olduğundan emin olabilirsiniz. DGE, günde yaklaşık 250 gram olan iki porsiyon meyve önerir. Bir porsiyonun ne kadar büyük olduğunu tahmin etmek için ölçü birimi olarak kendi elinizi kullanabilirsiniz. Bir porsiyon meyve, örneğin bir elma veya iki avuç ahudududur. İçerdiği fruktoz adı verilen meyve şekeri, uzun süredir düşünülenden farklıdır, sıradan sofra şekerinden (sakaroz) daha iyi değildir.


Pek çok insanın bilmediği şey, meyvenin sadece fruktoz değil, aynı zamanda dekstroz da içerdiğidir. Kompozisyon, aynı zamanda fruktoz ve glikozdan oluşan ev şekeri ile aynıdır. Bununla birlikte, uzun bir süre fruktoz, insülinin metabolize edilmesini gerektirmediği için sağlıklı bir tatlandırıcı olarak kabul edildi. Beslenme uzmanı Dagmar von Cramm, YouTube’da şeker hastalarına bile önerildiğini açıklıyor. Küçük fruktoz parçaları kaslarda metabolize edilir, ancak işin çoğunu karaciğer yapar. Organ fruktozu glikojene dönüştürür.


Fruktoz – karaciğer yağlanması riski




Spor hekimi Ingo Froboese, çok fazla fruktoz alındığında problemli hale geldiğini açıklıyor. Bir YouTube Habersunda şöyle diyor: “Fruktoz oluşur. Karaciğer artık fruktozu işleyemez. Karaciğer için tek bir çözüm vardır – fruktozu doğrudan yağa dönüştürür.” Buradaki tehlike karaciğerin yağlanması ve karaciğer yağlanmasıdır. Bu yüzden çok fazla fruktoz yememelisiniz. Ancak bu sadece meyvelerde bulunmaz, her türlü işlenmiş gıdada kullanılır. Örneğin limonata veya bisküvilerde. Froboese şunu öneriyor: “Meyve şekeri en iyi meyveden alınmalıdır.” İşlenmiş ürünler söz konusu olduğunda, tüketiciler içerik listesine bakmalı ve fruktoz içeren ürünlerden kaçınmalıdır.




Ancak meyvenin şeker içeriğinde de büyük farklılıklar vardır. Örneğin muz, 100 gramında 18,4 gram şeker bulunan gerçek bir şeker bombasıdır. Yaban mersini gibi yumuşak meyveler ise çok az şeker içerir (100 gramda 7,4 gram şeker). Düşük şekerli bir diyet yemek istiyorsanız, sabah müslinizdeki muzu çilek ile değiştirmek daha iyidir. Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü günde 25 ila 50 gramdan fazla şeker tüketilmemesini tavsiye ediyor. Ortalama olarak, Almanlar günde yaklaşık 89 gram şeker tüketiyor.


kaynaklar: Apotheken Umschau, Youtube Froböse, Youtube Dagmar von Cramm, DGE Meyve ve Sebzeler, Federal Beslenme Merkezi, Pişirme Olmadan, Eatsmarter, WHO, Statista