Dünya Nefes Günü: Neden hepimiz yeniden derin bir nefes almalıyız?

Şu anda nasıl nefes alıyorsun? Çoğu zaman vücudumuzun bize sürekli hava sağladığını fark etmiyoruz bile. Nefesimize odaklanmak hayatımızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Nefes eğitmeni Timo Niessner bunun nasıl çalışması gerektiğini açıklıyor.

Hepimiz bunu hayatımız boyunca her gün yaparız. Dakikada yaklaşık 10 ila 15 kez. Nefes alıyoruz. Bu, neredeyse fark edilmeden gerçekleşen, vücudumuzun biz üzerinde fazla düşünmemize gerek kalmadan bizim için yaptığı şeylerden biridir. Otomatik olarak nefes alıyoruz ve otomatik olarak nefes veriyoruz, böylece vücudumuza oksijen sağlıyoruz. Organizmamızın ne yapacağını zaten bildiği gerçeğine güveniyoruz. Timo Niessner'a göre bazen elimizdeki fırsatları kaçırıyoruz nefes almak hala hazır.

Wahl-Grazer bir nefes egzersizi eğitmenidir ve insanların doğal nefes alma yolunu bulmalarına ve hedefe yönelik nefes egzersizleriyle hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. İle görüşmede yıldız Nefes almamızın hangi alanları etkilediğini, çoğumuzun neden doğal nefes almayı unuttuğumuzu ve stresli olduğumuzda derin nefes almanın neden mutlaka en iyi fikir olmadığını açıklıyor.

Bayım Niessnerİnsanlara doğru nefes almayı öğretiyorlar. Teorik olarak bunu hayatımız boyunca otomatik olarak yaparız. Gerçekten bir eğitmene ihtiyaç duyulacak kadar çok şey ters gidebilir mi?
Nefes aldığımız sürece yaşıyoruz. Nefes almayı bıraktığımızda hayatımız da biter. Bu nedenle nefes almamız temel bir şeydir; zihinsel ve fiziksel durumumuzun birçok alanını etkiler. Nefes almak benim için aynı zamanda başka bir dünyanın anahtarı gibi bir şey çünkü doğru kullanıldığında bilinçaltımıza da erişim sağlayabilir.

Ne şekilde?
Nefes almamız doğrudan otonom sinir sistemimizle bağlantılıdır. Bunu kullanabiliriz. Kalp atış hızımızı anında kolayca azaltamasak da nefesimiz bunu yapmamıza izin veriyor Adım adım. Bu onu son derece değerli bir araç haline getiriyor.

Solunum aletini ne zaman kullanmaya devam edebiliriz?
Diyelim ki konuşmamız nedeniyle gerginim ve gergin olduğumu görmenizi istemiyorum. Daha sonra bilinçli nefes alıp vererek bedenimi düzenleyebilirim. Tek yapmam gereken gözlerimi kapatmak, göğsüm yerine karnıma nefes almak ve böylece nefesimi yavaşlatmak. Bu otomatik olarak sinir sistemimi sakinleştirir.

Sinir sistemi, kalp atış hızı – nefes almak vücudumuzun/varlığımızın hangi bölgelerini etkiler?
Ne kadar zamanımız var? Hedefe yönelik nefes egzersizleri yoluyla cinsel aktivitemizden dolaşım sorunlarına ve daha iyi konsantrasyona kadar her şeyi değiştirebiliriz. Düşük frekanslı nefes almanın ileriki yaşlarda Alzheimer'a yakalanıp yakalanmayacağımızı etkileyebileceğini gösteren yeni çalışmalar bile var. Doğru nefes egzersizleriyle çok şey başarabiliriz.

Dünya Nefes Günü: Stres nefesimize ne yapar?

Düşünelim, eğer nefes alışımı değiştirmek isteseydim, ilk etkileri ne zaman görebilirdim?
Bunu deneyebiliriz. Şu anda nasıl nefes alıyorsun?

Normal mi?
Şu anda nefes alışınızı zaten değiştirdiniz, bunu fark ettiniz mi?

Doğru, nefes alma ve vermenin uzunluğunu ve derinliğini ayarlıyorum.
Kesinlikle. Nasıl nefes aldığımıza dikkat ettiğimizde farklı nefes alırız, iyi dengeye daha fazla dikkat ederiz ve sürecin daha fazla farkına varırız. Bu, her düşüncenin, duygunun ve eylemin nefesimizi etkilediği anlamına gelir. Bu olumlu olabilir ama aynı zamanda örneğin stresli olduğunuzda ters etki de yapabilir.

Stresli olan herkese genellikle derin bir nefes alması tavsiye edilir. İyi bir fikir değil?
Refleksin kendisi iyidir, ancak ne yazık ki uygulama çoğu zaman zayıftır. Sorun, insanların derin nefes alması ama sonra yeterince nefes vermemesidir. Özellikle stresli veya endişeli olduğumuzda mümkün olduğunca nefes vermeliyiz. Mideniz gerginleşene kadar bunu yapmak en iyisidir. Ancak o zaman kısa bir ara verip tekrar nefes alabiliriz. Ancak o zaman ciğerlerimiz tamamen boşalır ve onları temiz havayla doldurabiliriz. Bunun yerine, aşırı durumlarda sıklıkla gözlemlediğimiz şey: havanın akciğerlerin derinliklerine bile ulaşmadığı, çok yüzeysel, göğüste ağır nefes alma.

Timo Niessner

Timo Niessner bir takım lideriydi, genç yaşta çok para kazandı ve ardından zorlu bir kariyere karşı, tutkusu olan serbest dalıştan yana karar verdi. O artık nefes alan bir eğitmen ve iş koçu.

© Thomas Jeindl

Göğüs içine nefes almak neden ters etki yapar?
Bunun temel nedeni, yatay karın boşluğunda çalışılacak çok daha büyük bir hacme sahip olmamızdır. Göğsümüz akciğerlerin aşırı derecede genişleme yeteneğini sınırlar; alt kaburgaların açılabileceği ve içeri giren hava için daha fazla alan yaratabileceği karın bölgesinde bu durum farklıdır.

Peki neden çoğumuz hala göğsümüze nefes alıyoruz?
Beş ila yedi yaşları arasında doğal nefes almayı unutuyoruz. Okula gittiğimizde ve performans gösterme baskısına maruz kaldığımızda istatistiksel olarak nefes almamızın değiştiğini söyleyebiliriz. Vücut aslında strese karşı isyan eder.

İdeal nefes alma neye benziyor

Bir yetişkin olarak, karından nefes almanın daha iyi olduğunu her zaman duyarsınız – ancak yine de bunu çoğu zaman doğru şekilde yapmazsınız. Sorun ne?
Çoğumuz nasıl nefes aldığımızın bilinçli olarak farkında bile değiliz. Peki neden bu konuda herhangi bir şeyi değiştirsinler ki? Bu yüzden öncelikle nefes almanın gücüne dair fiziksel bir farkındalık yaratmanız gerekir. Her zaman nefesle oynamanın farkındalığımızı güçlendirdiğini söylerim.

“Serbest Nefes Alma” kitabınızda ayrıca bunun nasıl olduğunu da yazıyorsunuz. odak nefes almak algınızı da değiştirdi, özellikle de serbest dalış sırasında. Diğer şeylerin yanı sıra şunu söylüyor: Deniz sizin aynanızdır. Ne demek istiyorsun?
Başımı her zaman duvara dayadım, bir hentbol oyuncusuydum, bir rugby oyuncusuydum, gerçek bir enerji yumağıydım. Ben de ilk olarak serbest dalış sırasında suya ve nefes almanın beraberinde getirdiği derinliğe karşı mücadele etmeye çalıştım. Ama başarılı olamadım. Sadece suyla akabiliyordum. Orada ancak gerçekten kendimle ve beraberinde gelen her şeyle birlikte olursam hayatta kalabilirdim.

Diğer şeylerin yanı sıra siz yazarken yalnızlık ve acı. Peki doğal nefes almak bizi aslında bakmak istemediğimiz yerlere mi götürüyor?
Tam orada. Ve eğer izin verirsek çok daha özgün bir hayat yaşamamızı sağlayacak şey de tam olarak budur.

Peki tam olarak nasıl?
Sihirli kelime sessizliktir. Gürültülü ve performans odaklı toplumumuzda, can sıkıntısına veya sessizliğe gerçekten tahammül etmemize pek izin vermiyoruz. Ayrıca ortaya çıkacak olandan korktuğumuz için. Daha sonra sadece nefese konsantre olmaya başlarsak ve kendimizle barışmaya başlarsak, orada oturup şunu fark ederiz: Bedenimle ilgili sorunlarım var, anne-baba sorunum var, ilişkimden memnun değilim veya, veya, veya. Bunların hepsi yaşamın bir parçası olan şeyler; ancak biz onları bastırmaya ve dikkatimizi dışsal olarak dağıtmaya eğilimliyiz.

Doğal nefes ideal olarak nasıl görünür?
Öncelikle burnumuzdan nefes alıyoruz, midemizin yükselmesi gerekiyor ki birincil diyafram nefesine geçebilelim. Bu nefes almayı sürdürürsek gün boyu yenileyici bir durumda oluruz. Ancak çoğu insan için durum tam tersidir. Çok fazla enerji ve güç gerektiren oldukça aktif bir durumdalar.

Bu son derece aktif durumu karakterize eden şey nedir?
Bu bir tür kalıcı uyarıdır. Örneğin sosyal medya kullandığımızda yaklaşık on dakika sonra mide duvarımız biraz gerginleşir. Çünkü her kaydırmanın ardından yeni bir vuruş bekliyoruz. Bu da artık bu bölgede rahat nefes alamamamız için yeterli. Çoğumuz bu durumda sürekli hareket halindeyiz. Midenize derin nefes almak yerine göğüs bölgenize sığ nefes alırsınız çünkü vücudunuzda temel bir gerginlik vardır. Bu da sinir sistemini harekete geçirir, vücut tehlike olduğunu düşünür. Bu durum bize çok fazla enerjiye mal olur çünkü aşırı durumlara yöneliktir.

Bunu değiştirmek ve doğal nefes almaya geri dönmek isteseydim, yeni başlayanlar için bana hangi ipucunu verirdin?
Bence en basit ve en önemli şey arada sırada gözlerinizi kapatmak ve bilinçli olarak nefesinize dikkat etmek. Bu etkilemekle ilgili değil, sadece algılamayla ilgili. Nefesim nasıl? Mideme mi yoksa göğsüme mi nefes alıyorum? Peki hava vücudumdan aktığında gerçekte nasıl bir duygu oluyor? Çoğu zaman büyük fark yaratanlar bu basit şeylerdir.

#Konular