DSÖ, Suriye ve Türkiye’deki müdahaleyi artırmak için 43 milyon dolarlık çağrıda bulundu

Suriye’nin başkenti Şam’dan düzenlediği basın toplantısında, felaketin ölçeği netleştikçe miktarın artacağını söyledi.

Uluslararası basına göre son raporlara göre ölü sayısı 33.000’den fazla ve milyonlarca kişi daha evsiz kaldı.

İşlemleri hızlandırın

Tedros ayrıca, Suriye makamlarının kuzeybatıya insani yardım getirmek için daha fazla sınır geçişine izin vermeye istekli göründüğünü bildirdi.

Savaşın harap ettiği Suriye, hükümet, muhalif güçler ve silahlı gruplar tarafından kontrol edilen bölgelere bölünmüş durumda.

DSÖ, Pazartesi günü meydana gelen depremden etkilenen tüm bölgelerde çalışıyor.

BM ajansı, etkinin daha da kötü olduğu Kuzeybatı da dahil olmak üzere ülke çapındaki operasyonlarını artırıyor.

BM İnsani Yardım Ofisi OCHA’ya göre burada 4.300’den fazla ölü ve 7.600’den fazla yaralı olduğu bildirildi.

Depremden önce 4,1 milyon insan zaten insani yardıma muhtaç durumdaydı ve ihtiyaçlar eşi benzeri görülmemiş boyuttaydı.

Son gelişmeler sevindirici

Tedros, desteğe ihtiyacı olan tüm nüfusa ulaşmak için müdahaleyi “bir sonraki seviyeye” taşıma gereğini vurguladı.

ABD’nin trajedinin ardından Suriye’ye yönelik yaptırımları gevşetme kararını memnuniyetle karşıladı.

“Suriye Arap Cumhuriyeti hükümetinin sınır ötesi konvoylar için BM’ye verdiği son genel onayı ve sınır ötesi erişimi artırmaya yönelik önlemleri aynı derecede takdir ediyoruz. Böyle kalmasını temenni ediyoruz” dedi.

DSÖ başkanı, Pazar öğleden sonra erken saatlerde “bu acil durum için ek sınır ötesi giriş noktalarına açık olduğunu ifade eden” Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştüğünü bildirdi.

Harekete hazır

Tedros, çatışma hatlarını aşarak kuzeybatı Suriye’ye geçmek için beklediğini söyledi.

Gazetecilere “Aslında beklemedeyiz” dedi. “Kıyı şeridi boyunca kuzeybatıya her an gidebiliriz. Genel izne istinaden zaten bu taraftan da iznimiz var. Şimdi karşı taraftan haber bekliyoruz. Onu alır almaz kuzeybatıya geçeceğiz.”

Depremin ardından DSÖ, kuzeybatıda ve Halep’te önceden konuşlandırılmış malzemelerine anında erişim sağlayarak ciddi yaralanmaların tedavisini sağladı. Personel ayrıca sağlık tesislerine malzeme dağıtmaya başladı.

DSÖ, insani müdahaleyi desteklemek için Suriye'ye tıbbi malzeme gönderiyor.

DSÖ, insani müdahaleyi desteklemek için Suriye’ye tıbbi malzeme gönderiyor.

ihtiyaçlara cevap vermek

Tedros, DSÖ ve ortaklarının şimdiye kadar ülke genelinde etkilenen bölgelere 110 ton tıbbi malzeme dağıttığı Suriye’ye Cumartesi günü geldi.

Cephe çalışanları için gerekli özel acil durum tıbbi malzemelerini taşıyan bir uçak Pazar gecesi Şam’a varacak.

BM ajansı ayrıca uzman ön saf sağlık ekiplerinin kapasitesini de desteklemektedir.

Art arda gelen krizler

Deprem, devam eden çatışma, COVID-19 salgını, kolera salgınları ve ekonomik düşüşün ardından Suriye’yi vuran en son krizdir.

DSÖ acil durum direktörü Dr Michael Ryan, on iki yıllık savaşın sağlık sistemini “toz haline getirdiğini” söyledi. Depremden önce sağlık tesislerinin sadece yüzde 50’si çalışıyordu ama gerçek etki çok daha büyüktü.

“Sadece altyapının fiziksel hasarı değil, aynı zamanda sağlık çalışanlarının göçü, maaş kaybı, eğitim kaybı” dedi. “Sistemdeki binlerce kesintiden kaynaklanan ölüm.”

‘Gelişmekte olan bir trajedi’

DSÖ başkanı, hayatta kalanlara, ilk müdahale ekiplerine ve sağlık çalışanlarına derin saygı ve hayranlığını ifade ederken, karşılaştıkları muazzam ihtiyaçlara işaret etti.

Ulusal ve uluslararası kuruluşların yanı sıra komşular, camiler, kiliseler ve topluluk grupları gıda, temiz su ve tıbbi bakımdan insanların uyuyabileceği güvenli bir yere kadar her şeyi sağlamak için yarışıyor.

Tedros Cumartesi günü Halep’teydi ve baş ağrısı, kaygı ve uyku sorunları gibi rahatsızlıkları olan insanlara ilaç dağıtan DSÖ destekli bir gezici sağlık kliniğini ziyaret etti.

“DSÖ ve diğer kuruluşlar, toplum çalışanlarını hızlı ruh sağlığı hizmeti sağlamak için eğitti, ancak çok daha fazlasına ihtiyaç var” dedi.

Kasabada Tedros, ailesini kaybeden ve altı katlı apartmanları çöktüğünde kolunu kıran Nour adında genç bir kızla tanıştı. Kendisinin “milyonları etkileyen bir trajedinin sadece bir örneği” olduğu yorumunu yaptı.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BM'nin Suriye'nin kuzeybatısına yönelik yardım çabaları için Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan tek sınır kapısı olan Bab Al-Hawa'nın Türkiye tarafını ziyaret etti

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BM’nin Suriye’nin kuzeybatısına yönelik yardım çabaları için Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan tek sınır kapısı olan Bab Al-Hawa’nın Türkiye tarafını ziyaret etti

sınır ötesi yardım

OCHA’nın Pazar günü bildirdiğine göre, BM’nin üst düzey insani yardım yetkilisi bölgedeki görevine devam ediyor.

Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan BM’nin kuzeybatı Suriye’ye yardım için kalan tek sınır kapısı olan Baba Al-Hawa’nın Türkiye tarafına gitti.

Bay Griffiths ayrıca Hatay’daki bir BM merkezini ziyaret etti ve burada Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yardımıyla yüklü 10 kamyonun Suriye’ye gitmeden önce aktarıldığına ve gözetlendiğine tanık oldu.

Bu, Pazartesi günü Türkiye’nin kuzeyini vuran ve sınırın her iki tarafındaki insanları da etkileyen depremden bu yana BM’nin dördüncü sınır ötesi yardım konvoyu oldu.

Altı kamyonlu ilk konvoy, ana yolların hasar görmesi nedeniyle üç günlük geçici bir kesintinin ardından Perşembe günü Suriye’ye girdi.

Cuma günü 14 IOM kamyonundan oluşan ikinci bir konvoy geçti, ardından ertesi gün ilaçlar, kolera test kitleri, battaniyeler, hijyen kitleri, güneş lambaları ve diğer yardım malzemelerini taşıyan 22 kamyondan oluşan üçüncü bir konvoy geçti.

OCHA, artçı sarsıntıların Suriye’nin kuzeybatısında devam ettiğini ve insanları evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.

Sivil savunma ekipleri Cumartesi günü arama kurtarma operasyonlarını tamamladı ve enkazı temizlemeye ve cesetleri çıkarmaya başladı, ancak yakıt kıtlığı ve makine ve araç eksikliği nedeniyle çabalar engellendi.

BM temsilcisi: Siyaseti bir kenara bırakın

Bu arada BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen önceden planlanmış bir ziyaret için Pazar günü Şam’a geldi.

İnsani yardım çalışanlarının ihtiyacı olan herkese ulaşmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını yineledi ve destek toplama çabalarının altını çizdi.

“Elbette ikili ülkelere ulaşıyoruz, fonları seferber ediyoruz ve herkese siyaseti bir kenara bırakmalarını söylemeye çalışıyoruz. Suriye halkını desteklemek için ortak bir çabanın arkasında birleşme zamanı” dedi.

Bay Pedersen ayrıca sınır ötesi ve sınır ötesi erişim ihtiyacını vurguladı. “BM insani yardım ailesiyle yakın temas halindeyim, bu desteği seferber etmek için birlikte çalışıyoruz ve bu elbette Suriye’ye yaptığım bu ziyaret sırasında ana mesajımdır.”