DSÖ başkanı, kuzeybatı Suriye’ye yaptığı tarihi ziyarette ‘sağlık için barış’ gereğinin altını çizdi

“Nadiren böyle oldum sorunlu ve kalbi kırıkDSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus daha sonra bir basın toplantısında söyledi.

“Üç haftadan daha uzun bir süre önce meydana gelen deprem, bunu zaten yapmış olan insanlara akıl almaz acılar ekliyor. çok önce 12 yıldan fazla süren savaş, ekonomik çöküş, COVID-19 salgını ve devam eden kolera salgını.”

Üzüntü, saygı, bağlılık

Bölge, hükümet güçlerine ve müttefiklerine direnmeye devam eden muhalif savaşçıların son kalesi ve milyonlarca sivil burada sığınıyor – çoğu defalarca yerinden edilmiş durumda.

Tedros, uzman ortopedik ve pediatrik hizmetler dahil olmak üzere temel bakım sağlayan DSÖ ortaklarıyla bir araya geldi.

Sevdiklerini, evlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenler için derin üzüntülerini dile getirirken, birçoğu aile fertlerini de kaybeden yardım görevlileri ve sağlık çalışanları için en derin saygılarını dile getirdi.

BM teşkilatının Suriyelilere yardım etmeye devam etme taahhüdünün altını çizdi, ancak kurtarma ve yeniden inşa için daha fazla uluslararası destek çağrısında bulundu.

Suriyeli liderlere çağrı

“Aynı zamanda Suriye ihtilafının her iki tarafının liderlerine de çağrıda bulunuyorum. bu krizin ortak acılarını barış için bir platform olarak kullanmakTedros dedi.

Savaşın acı, bölünme ve Suriye’nin gururlu tarihi ve zengin kültürünün yıkımından başka bir şey getirmediğini de sözlerine ekledi.

“Deprem hepimizi şaşırtmalı ki biz tek bir insanlığız, bir gezegeni paylaşmak Geleceğimiz yok, ortak bir geleceğimiz var. Her zamankinden daha fazla, Suriye halkının barış için sağlığa, sağlık için barışa ihtiyacı var.

Hayat kurtaran yardım dağıtımı

DSÖ ayrıca Çarşamba günü kuzeybatı Suriye’deki üç hastaneye ek hayat kurtarıcı ilaçlar, malzeme ve ekipman dağıttı.

Stoklar, travma, diyabet ve pnömoni tedavilerinin yanı sıra çok ihtiyaç duyulan anestezik ilaçlar ve cerrahi malzemeler de dahil olmak üzere 280.000 tedavi için yeterliydi.

Kuzeybatı Suriye ve komşu Türkiye, 6 Şubat’ta 40.000’den fazla insanı öldüren şiddetli depremlerle sarsıldı.

Trajedinin ilk saatlerinde DSÖ, Suriye’nin kuzeybatısında önceden konuşlandırılmış 183 ton malzemeyi Azez ve İdlib’deki depolardan 200’den fazla sağlık merkezine dağıttı.

Ayrıca, Türkiye’den sınır ötesi ve Suriye içi hatlar üzerinden bölgeye 140 tondan fazla erzak taşınmıştır.