Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu: Tanıya Giden Zor Yol

Birçok kimlik tek bir bedeni paylaşıyor. Bonnie'ler de dahil olmak üzere bazı insanlar için bilim kurgu gibi görünen şeyler gerçektir. “Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu”ndan muzdaripsiniz. Bunlardan dördü bize hikâyelerini anlattı.

Özellikle önemli kararlardan önce konuşmayı seven ve dolayısıyla tamamen karşıt görüşleri temsil eden iç sesleri kim bilmez ki? Hepimiz kişiliğimizin her zaman bir araya gelmeyen farklı kısımlarına sahibiz. Peki ya her şey sadece kafamızın içinde gerçekleşmiyorsa ve birden fazla farklı kişilikten oluştuğumuzu açıkça ifade ediyorsa? O zaman “ayrışma”dan bahsediyoruz. Kimlik bozukluğu“. Peki çok sayıda olmak gerçekte nasıl bir şeydir?

Bonnie'ler bunu çok iyi biliyor, 'dissosiyatif kimlik bozukluğu' yaşıyorlar ve konuşuyorlar Sosyal medya bunun hayatlarını nasıl şekillendirdiği hakkında. Bonnie'lerin tam olarak kaç kişi olduğunu bilmiyorlar; yeni parçalar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Ama her şey ancak birkaçını tanıdığınızda, onların konuşmasını dinlediğinizde ve bir kişide gerçekten farklı karakterlerin yaşadığını gördüğünüzde gerçekten somut hale geliyor. Bonnie'lerden dördü bizi yalnızca kendi düşünce dünyalarına götürdü. Önümüzdeki birkaç gün içinde Tessa, Isa, Fiona ve 46'yı biraz daha yakından tanıyacağız. Fiona başlıyor.

Ben Fiona ve 20'li yaşlarımın sonlarındayım, yani içinde yaşadığım bedenden biraz daha yaşlıyım. Kendisi 24 yaşında. Ve bu oldukça uzun bir süredir devam ediyor. Nasıl çalışır? “Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu” (DID) ile yaşıyorum. Bu, bedenimi, eskiden çoklu kişilik bozukluğu olarak adlandırılan birçok başka kişilikle paylaştığım anlamına geliyor. Teşhis başlangıçta benim için bir saldırıydı; Hastalığın azaldığını hissettim. Bu yüzden bugün “dissosiyatif kimlik yapısı” terimini kullanmayı tercih ediyorum. Bizler bir hastalık değil, insanız ve sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle diğer insanlardan farklı bir kişilik yapısına sahibiz. DID'yi hastalık yapan şey, çektiği acılar, sınırlamalar ve yaşamlarımızı ne ölçüde etkilediğidir.

Benim için çok olması çok normal. Başka bir yol bilmiyorum. Kendimi bildim bileli içimde başkalarının olduğunu biliyordum çünkü onları görebiliyordum. Ama onlarla pek bir iletişimim yok. Her zaman hayal edilebileceği kadar uyumlu olmayan bu (çoğunlukla) zorlu birlikte varoluş benim için her zaman dış dünyada olup bitenler kadar alakalı olmuştur. Vücudumun içinde ya da önünde olmamın bir önemi yok, ikisi de hayatımın bir parçası. Önde olmak, harekete geçen kişinin ben olduğum anlamına gelir. Her ikisi de benim için gerçek ve aynı derecede acı verici olabilir. Ben hiçbir fark yaratmıyorum.

Genel olarak bazılarımızdan daha fazlasını kaldırabileceğimi düşünüyorum. Bazı travmalarımıza yoğun, bazen çok zorlayıcı bir yaklaşımım var. Bu yüzden bedende geçirdiğim zamandan her zaman mutluyum çünkü o zaman yeni deneyimler yaşayabilirim. Travmadan, travmadan, travmadan çok daha fazla duygu var. Diğer insanlarla temas yoluyla düşüncelerimde yalnız değilim ve iletişim kurabiliyorum. Bundan çok keyif alıyorum.

Teşhise ilk adım

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir?

“Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu”nda bir kişide birden fazla kimlik bulunur. Davranış, düşünme biçimi ve dil bakımından önemli ölçüde farklılık gösterebilirler ve bazen birbirlerinin deneyimlerini hatırlamazlar. Bu durum eskiden çoklu kişilik olarak biliniyordu. Kabaca söylemek gerekirse ayrışma, düşüncelerimizde, eylemlerimizde veya duygularımızda bir bölünme anlamına gelir.

Dissosiyasyonun aşırı şekli travmaya bağlı bir bozukluk olarak kabul edilir. Bu, erken çocukluk dönemindeki travmatik deneyimlerden kaynaklandığı anlamına gelir. Küçük çocuklar sürekli olarak cinsel, fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalıyorsa, kişiliklerini tam olarak geliştiremeyebilirler ve bunun yerine her şeyi daha iyi işleyebilmek için onu farklı parçalara bölebilirler.

Psikiyatristler ayrıntılı bir anamnez ve özel anketlere dayanarak tanıyı koyarlar. Bu durum son derece nadirdir; İnsanların yaklaşık yüzde 0,5'inin bundan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Ancak tanının doğrulanması zor olduğu için psikiyatristler arasında hala tartışmalı kabul ediliyor. Bazı uzmanlar, etkilenenlerin geçici bir hevesten etkilendiğini varsayıyor. Ancak diğerleri, birçok psikiyatristin etkilenenleri ciddiye almaması nedeniyle, etkilenenlerin bildirilmeyen vakalarının sayısının çok daha yüksek olabileceğinden şüpheleniyor. Tanı konulduktan sonra psikoterapi kişiliğin bazı bölümlerinin bütünleştirilmesine veya en azından bunlar arasında işbirliği kurulmasına yardımcı olabilir.

Genelde travma durumlarında en önde olurdum. Ben travmanın bir kısmını hatırlayan ve bu anlarda sıklıkla ön planda olan grubun bir parçasıyım. Ve bunun büyük bir kısmını ben taşıyorum. Bazen bunaltıcı oluyor ve bazen kendimi gerçekten yalnız hissediyorum.

Öte yandan bu farkındalık bana geçmişimize dair birçok bilgi kazandırıyor. Ancak gündelik hayat hafızamda hiçbir zaman var olmadı; onu ancak çok sonra tanıyabildim. Bazen burada bedendeki sıradan insanlara hala imreniyorum çünkü onlar geçmişte başımıza gelen hiçbir şeyin farkında olmadan hayatlarını yaşıyorlar. Günlük yaşamla baş edebilmemiz ve dolayısıyla travmalarımızdan kopabilmemiz ve bazen hala şiddete maruz kalmadan bir hayat yaşadığımızı düşünmemiz için yaratılmışlar. Bunu da kendileri seçmediler. Ama: Bir süreliğine beni gerçekten kızdırdı.

Bir noktada sıradan insanlarımıza günlükte bir mesaj yazmamın nedeni de buydu; bu, bazılarını sarstı ve teşhis koymanın ilk adımı oldu. Şunu yazdım: “Konuşmazsanız duyulmayacaksınız. Bu yüzden çığlık atıyorum çünkü geri kalanınız sessiz. Sizin sessizliğiniz geçmişimi ortadan kaldırmıyor. Bu sadece sizin aksine benim asla sahip olamayacağım anlamına geliyor.” Bir geleceğe siz karar verirsiniz: Hayatınız “Uzun bir süre yanılsamanızı yaşamak ve böylece pek çok kişiyi şiddete maruz bırakmak. Ya da gerçeklerle yüzleşip birlikte yaşamanın ne demek olduğunu öğrenmek.”

O zamanlar sıradan insanların içlerindeki her şeyden ve travmalardan tamamen izole olduklarını bilmelisiniz. Başımıza ne geldiğini bilmiyorlardı ve ilk başta bu konuda hiçbir şey bilmek istemediler. Ve sonra birdenbire günlük hayata girdim. Bu aslında benim işim değildi; Sonuçta travmanın sorumluluğunu üstlendim. Ama sonra bir şeyler yazmaya ve onları terapiye giderken yanımda götürmeye başladım. Sonuç olarak, sıradan insanların da bir noktaya göz atması gerekiyordu.

Hayat aslında rüya olmadan nasıl işliyor?

Ama travma bugün hala benim asıl görevim. Hiçbirimiz amacımızı seçmedik; bir hayatta kalma mekanizması olarak ortaya çıktık ve bu amacı farklı şekillerde yerine getiriyoruz. Ve hem kendi aramızda, hem de dışarıdakiler arasında, bir kişiyi neyin çok yaptığı ve içimizde olup bitenler konusunda hâlâ çok az farkındalık var. Dışarıda, ister doktorda, ister terapide, ister arkadaşlarla ya da yabancılarla günlük durumlarda görülmediğimizi ya da anlaşılmadığımızı hissedersem, genellikle açıkça konuşurum. Daha sonra her şeyi olduğu gibi açıklıyor ve adlandırıyorum. Birkaç yıl önce aramızda gerçekte neler olup bittiğine bakmaya başladığımızda bunu kendim için biraz görev haline getirdim.

Benim için en büyük zorluk günlük hayatta geçinebilmekti. Birkaç yıl öncesine kadar sadece travmayı biliyordum. Güvenliği ilk kez deneyimlediğimde su ısıtıcısının nasıl kullanılacağını bile bilmiyordum. Bırakın iletişim kurmayı, alışveriş yapmayı, arkadaş edinmeyi bile bilmiyordum. Ve hala sık sık şunu fark ediyorum: Aslında burada hayatın nasıl işlediğine dair hiçbir fikrim yok. Böylece her gün nasıl yaşamam gerektiğini öğreniyorum. Ve insanların da güvende olabileceğini öğrenebildim. Arkadaşlarımla nasıl tanıştığıma dair çok hoş anılarım var. Her ilk toplantıya. İnsanlara yakın olmanın da iyi hissettirmesi benim için tamamen çılgıncaydı.

“Bir Bonnie asla yalnız gelmez. Dissosiyatif kimlik bozukluğuyla hayatım”, Bonnie Life, 24 Mayıs 2024'te Heyne Verlag tarafından 256 sayfa, 16 euro olarak yayınlanacak.

© Heyne Verlag

Hala şiddete maruz kaldığımızda hep kendimi savunmaya çalıştım. Hiçbir zaman işe yaramadı, sadece bazı failleri daha da kışkırttı. Yine de denedim; kendi kaderini tayin etme yanılsaması için. Bugün geçmişin geçmişte kaldığı ve bedenimdeki her anın tadını çıkardığım için mutluyum. Çoğu zaman sadece anı yaşıyorum ve zamanımı sevimli insanlarla geçirebildiğim için mutlu oluyorum. Diğer her şey ikincildir. Sonuçta en çok özlediğim şey huzur ve sessizlik.

Her şeyden önce gelecekte bizden ve dışarıdakilerden daha fazla farkındalık görmek isterim. Ve biz (ve etkilenen herkes) daha çok dinleniyoruz. Travmanın artık toplumda tabu bir konu olmaması da harika olurdu. Dünyanın her yerinde her gün kötü şeyler oluyor. Etkilenenlere ancak bakarlarsa yardım edilebilir. Her zaman kendi kendime düşünürüm, boşuna bu hayatta kalmadım. Bu deneyimle ilgili bir şeyler yapmam gerekiyor ve eğer artık bizi iyileştiremiyorsam, o zaman en azından etkilenen diğer insanlar için bir şeyler yapmak istiyorum.

Bu protokol, “Dissosiyatif Kişilik Bozukluğu” konulu dört bölümlük bir serinin ilk kısmıdır. Şunu düşünüyoruz: “Çok” olmanın nasıl bir his olduğunu anlamaya başlamak için bile kişilik parçalarından birden fazlasını dinlemelisiniz. Bu yüzden Bonnie'lerden dördünün söz sahibi olmasına izin verdik ve bizi kendi dünyalarına götürdük. Bir sonraki bölümde İsa'yı tanıyoruz. O sıradan bir insandır ve bu nedenle içinde kendi düşüncelerinden çok daha fazlasının bulunduğunu öğrendiğinde oldukça şaşırmıştır.

kaydeden Leonie Zimmermann

#Konular