Çocuklar depremden sonra evlerine gidemeyecek kadar korktukları için sokakta uyuyorlar.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) sözcüsü James Elder, “Doğrulanmış rakamlar olmasa bile, öldürülen çocukların ve yetimlerin sayısının artmaya devam edeceği trajik bir şekilde açık” dedi.

Türkiye’de olağanüstü hal öncesi 10 ilde yaşayan toplam çocuk sayısı 4,6 milyon, Suriye’de ise 2,5 milyondu.

Sağlık için artan tehdit

Ve felaketten sekiz gün sonra, insani odak kurtarmadan kurtarmaya doğru kayarken, Bay Elder vakaların olduğu konusunda uyardı. hipotermi ve solunum yolu enfeksiyonları arttı gençler arasında, acil durumdan etkilenen herkesle sürekli dayanışma çağrısında bulundu.

“Herkesin her yerde daha fazla desteğe, daha fazla güvenli suya, daha fazla sıcaklığa, daha fazla barınağa, daha fazla yakıta, daha fazla ilaca, daha fazla paraya ihtiyacı var” dedi. “Çocuklu aileler, sokaklarda, alışveriş merkezlerinde, camilerde, okullarda, köprü altlarında uyumakeve dönme korkusuyla açıkta kalmak.”

Çapraz erişim sorunu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, depremin vurduğu Suriye’nin kuzeybatısındaki Türkiye’den Bab Al-Salam ve Al Ra’ee’de iki ek sınır ötesi yardım dağıtım noktasını ilk üç ay için yeniden açma konusunda BM ile anlaşmaya vardığına dair memnuniyet verici haberlere rağmen, BM insani yardım çalışanları, Suriye’de 12 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşa katılan herkesin güvenli geçişini garanti altına alma gereğini vurguladı.

“Her iki taraf da engellenmeden gitmelerine izin verecek konvoyları almayı kabul etmeli ve hepsi bu. en büyük zorluk”diyor Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Christian Lindmeier.

İnsanlar ‘nereden gelirlerse gelsinler’ yardıma ihtiyaç duyarlar

Şam’dan gelen bu mesajı yineleyen Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Suriye’deki ülke direktörü Kenn Crossley, Cenevre’deki gazetecilere insanlara ulaşmak için insani erişimin gerekli olduğunu söyledi.nereden gelirlerse, onlara ulaşabildiğimiz her yerden”.

Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında meydana gelen yıkıcı depremin ardından acil ihtiyaçları değerlendirmek, önceliklendirmek ve hayat kurtaran yardım sağlamak için acil durum ve arama kurtarma ekipleri görevlendirildi.

WFP yetkilisi, BM’nin acil durumdan doğrudan etkilenenlere yardım sağlama konusundaki önemli çabalarının altını çizerek, sıcak yemeklerin ve hazır yemeklerin çok önemli olduğunu kaydetti. afetten saatler sonra barınaklara dağıtıldıönceden konumlandırılmış stokları kullanarak.

“Hakkında Kuzeybatı Suriye’de 90.000 kişi özel gıda yardımı aldı doğrudan depremin etkisiyle ilgili” dedi ve bu sayının devam eden çatışmayla ilgili olarak düzenli olarak iki katına kadar yardım aldığını sözlerine ekledi.

Herkes için yardım

WFP ayrıca sağladı hükümet kontrolündeki bölgelerde depremden etkilenen 60-70.000 kişiye gıda yardımı Halep, Hama, Lazkiye’den Bay Crossley devam etti, BM ajansının “maalesef aynı bölgelerde düzenli programlarımız aracılığıyla” sağladığı yardıma ek olarak.

Yardım çabalarındaki bir diğer önemli oyuncu, BM göç kurumu IOM böyle dedi. Yardım malzemeleri yüklü 11 kamyon Salı günü yola çıktı yeniden açılan sınır kapılarından biri olan kuzeybatı Suriye’deki Bab Al-Salam’a giderken, dört kamyon daha Bab al-Hawa’ya gitmek üzere Gaziantep’teki BM yardım merkezinden ayrıldı.

Suriye'nin Halep kentindeki Al-Kallasah mahallesi 6 Şubat'ta meydana gelen depremden ağır şekilde etkilendi.

Suriye’nin Halep kentindeki Al-Kallasah mahallesi 6 Şubat’ta meydana gelen depremden ağır şekilde etkilendi.

son konvoy

Yardım koordinasyon kuruluşu OCHA’ya göre son konvoylar, 13 Şubat’ta Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye ulaşan altı BM kuruluşundan gelen yardım yüklü 58 kamyona ek olarak geliyor.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr Hans Kluge, Türkiye için son durum raporunda, felakette 31.000’den fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Etkilenen 10 güney ilinde yaralananların sayısı yaklaşık 100.000’e yükseldi.

Kuzeybatı Suriye’deki sınırın diğer tarafında, Dr. Kluge, gazetecilere verdiği demeçte, ölü sayısını yaklaşık 5.000 olarak bildirdi, ancak “tüm bu sayıların artması muhtemel” dedi.

Saat başı yükselen

“İhtiyaçlar çok büyük ve her geçen saat artıyor. DSÖ yetkilisi, her iki ülkede de yaklaşık 26 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Yanıtının bir parçası olarak, BM sağlık kurumu Ortaya çıkan sağlık sorunlarının önlenmesi için desteklenen çabalar soğuk hava, hijyen ve sanitasyon ve bulaşıcı hastalıkların yayılması ile ilgili.

Türkiye’de yaklaşık bir milyon insan evini kaybetti ve geçici barınaklarda yaşayan Dr. Klug, Türk yetkililerin tahminlerine atıfta bulunarak devam etti. 80 bin kişi hastanede“Afet nedeniyle kendisi de ağır hasar gören sağlık sistemi üzerinde muazzam bir baskı oluşturan”.