Burundi, 30 yılı aşkın bir süredir ilk çocuk felci salgınını duyurdu

Sağlık yetkilileri, Batı Burundi’nin Isale semtinde aşılanmamış dört yaşındaki bir çocukta ve temas halinde olduğu diğer iki çocukta doğrulanmış bir vaka olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan bir basın açıklamasında, “Ayrıca, atık suyun beş çevresel gözetim örneği, dolaşımdaki poliovirüs tip 2’nin varlığını doğruladı” dedi.

Etkili denetim

“Dolaşımdaki çocuk felci virüsü tip 2’nin tespiti ülkedeki hastalık sürveyansının etkinliğini gösterir.DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti dedi.

“Çocuk felci oldukça bulaşıcıdır ve zamanında eylem çok önemlidir Etkili aşılama yoluyla çocukları korumada…Ulusal çabaları destekliyoruz çocuk felci aşılamasını artırmak hiçbir çocuğun kaçırılmadığından emin olun ve çocuk felcinin zayıflatıcı etkisi riski altında değildir.”

Hastalık, kontamine su ve yiyecekler yoluyla veya enfekte bir kişiyle temas yoluyla bulaşır. Birçoğu ciddi şekilde hasta olmaz, ancak bazıları akut gevşek felç geliştirebilir. Erken tespiti, potansiyel bir salgını kontrol altına almak için kritik öneme sahiptir..

Burundi, çocuk felci tip 2 salgını ilan etti.

Burundi, çocuk felci tip 2 salgını ilan etti.

Aşı kampanyası sürüyor

Virüsün keşfini ulusal bir halk sağlığı acil durumu ilan eden Burundi hükümeti – önümüzdeki haftalarda bir çocuk felci aşılama kampanyası başlatmayı planlıyoryeni doğanlardan yedi yaşına kadar tüm uygun çocukları korumayı amaçlamaktadır.

Sağlık yetkilileri, DSÖ ve Global Polio Eradikasyon Girişimi’ndeki (GPEI) ortakların desteğiyle, sınırlamayı sağlamak için risk değerlendirmeleri de dahil olmak üzere sınırlı salgının epidemiyolojisini araştırmaya başladı.

Burundi savunmayı güçlendiriyor

Burundi, sahadaki DSÖ uzmanlarının ek numune toplamayı desteklemesi ve sessizce dolaşan çocuk felci virüsünün erken tespiti için yeni çevresel gözetim merkezleri açma olasılığını değerlendirmesiyle çocuk felci sürveyansını daha da güçlendiriyor.

Dolaşımdaki çocuk felci virüsü tip 2, Afrika’da en yaygın çocuk felci şeklidir ve bu tür çocuk felci virüsünün salgın sayısı, 2022’ye kadar 14 ülkede 400’den fazla vaka ile bölgede en yüksek olanıdır.

Tip 2 enfeksiyon, oral çocuk felci aşısındaki virüsün zayıflatılmış suşu, yeterince aşılanmamış popülasyonlar arasında uzun süre dolaştığında ortaya çıkabilir.