BM yetkilileri Suriye’deki savaşı sona erdirmek için kalıcı bir çözüm çağrısında bulunuyor

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen için bu, kaybedilen sayısız hayatı ve zorla yerinden edilenler, keyfi olarak gözaltına alınanlar, kaybolanlar ve özlenenler de dahil olmak üzere milyonlarca kişinin maruz kaldığı kötü muameleyi ve acıyı hatırlaması için bir fırsattı.

Savaş devam edemez

“Suriye’deki durum sürdürülemez ve aynı şekilde devam etmek, insanlığa ve mantığa meydan okurdedi.

Buna ek olarak, geçen ay meydana gelen ölümcül depremlere müdahalede karşılaştığımız zorluklar, “Açık bir hatırlatmaydı. statüko sürdürülemez ve savunulamaz” dedi.

Deprem yardımı ‘politikleştirildi’

6 Şubat’ta Suriye’nin kuzeyi ve Türkiye’nin güneyini vuran depremler, her iki ülkede de 50.000’den fazla insanın ölümüne ve geniş çapta yıkıma neden oldu.

Suriye’de yaklaşık dokuz milyon insan etkilendi ve en büyük hasar muhalefetin son kalesi olan kuzeybatıda görüldü.

Sayın Pedersen vurguladı “Kolektif insani yardım çabalarını apolitikleştirme ihtiyacı”tüm yöntemlerle erişim, cömert kaynaklar ve sürekli sakinlik ihtiyacını vurgulayarak.

Siyasi çözüm gerekli

Ancak toplu çabalarımızı sadece insani yardımla sınırlayamayız. Suriye harap olmuş, bölünmüş ve yoksullaştırılmış, aktif bir çatışma halinde, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü tehlikeye atılmıştır” dedi.

“Olmadan kapsamlı bir siyasi çözüm Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis eden ve Suriye halkına onurlu bir şekilde yaşama ve kendi geleceklerini çizme gücü veren bu sorunları çözmek için Suriyelilerin acısı devam edecek.”

Olası ‘devrilme noktası’

Elçi, depremlerin “geçici de olsa önceki konumların ötesine geçen tüm taraflardan gelen son insani hareketlerin” kanıtladığı gibi “bir dönüm noktası olabileceğini” söyledi.

Aynı mantığın siyasi cephede de uygulandığını görmemiz gerekiyor.adım adım güven artırıcı önlemler, anayasal müzakereleri sürdürme ve önemli ölçüde ilerletme ve ülke çapında bir ateşkes için çalışma gibi eylemlere atıfta bulunarak, ileriye doğru bir yol bulmaya yardımcı olmak için” dedi.

Anlatılmamış kayıplar, rekor ihtiyaçlar

Bu arada, üst düzey BM yardım yetkililerinden ikisi, Suriye halkının çektiği tarifsiz acılar savaşın başlangıcından bu yana can, geçim, ev ve umut kaybı dahil.

Ortak bildiri, BM Suriye Geçici Mukim Koordinatörü ve İnsani Yardım Koordinatörü El-Mostafa Benlamlih ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi tarafından yayınlandı.

“Suriye dünyalardan biri olmaya devam ediyor en karmaşık insani ve koruma acil durumları ile ilgili 15.3 milyon insan Ülke genelinde bu yıl insani yardıma ihtiyaç duyulduğu belirlendi – bu, çatışmanın patlak vermesinden bu yana ihtiyaç sahibi en yüksek insan sayısı” dediler.

Hayatta kalmak için savaşın

Suriye aynı zamanda dünyadaki en büyük yerinden edilme krizlerinden biridir. Ülkede yaklaşık 6,8 milyon kişi defalarca yerinden edilmiş ve yaklaşık bir o kadarı da yurt dışında mülteci olarak yaşamaktadır.

Ayrıca milyonlarca Suriyeli, temel hizmetlerin çökmesi, devam eden kolera salgını, artan gıda ve enerji fiyatları ve ekonomik kriz ortamında hayatta kalmak zorunda kalıyor.

Deprem sadece “başka bir trajedi ve umutsuzluk katmanı” ekledi dediler.

Yerinden edilmiş yedi yaşındaki bir kız, ailesiyle birlikte güney Suriye'de doğaçlama bir kampta yaşıyor.  (dosya)

Yerinden edilmiş yedi yaşındaki bir kız, ailesiyle birlikte güney Suriye’de doğaçlama bir kampta yaşıyor. (dosya)

Yardım yeterli değil

BM yetkilileri, insani yardım topluluğunun Suriye’deki insanlara yardım etmeye devam etme taahhüdünün ve dayanıklılık ve hızlı iyileşme çabalarına verdikleri desteğin altını çizdi.

Ancak insani yardım yeterli ve sürdürülebilir değil” dediler.

“Olmalı sürdürülebilir ve eksiksiz bir çözüm Suriye’deki çatışmayı bitirmek için. Tüm paydaşlar, Suriye halkının paramparça olan hayatlarını yeniden inşa etmesi için kalıcı barışı sürdürme kararlılığını göstermelidir.”

Çocuklarda yetersiz beslenme artıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Çarşamba günü, devam eden savaş ve depremlerin milyonlarca Suriyeli genci yetersiz beslenme riskini artırdığı konusunda uyardı.

Ajans, çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 13.000 erkek ve kız çocuğunun öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

UNICEF, beş yaşın altındaki yaklaşık 609.000 Suriyeli çocuğun, geri dönüşü olmayan fiziksel ve zihinsel hasara neden olan kronik yetersiz beslenmeden kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Akut yetersiz beslenme de artıyor. Şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip küçük çocukların sayısı 2021 ile 2022 arasında neredeyse yüzde 50 arttı.

UNICEF, “Çocuklar akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduklarında, bağışıklık sistemleri zayıflar ve iyi beslenmiş çocuklara göre 11 kat daha fazla ölme olasılığı vardır” diye açıklıyor.

Çocuklar bekleyemez

Suriyeli aileler de artan fiyatlar ve ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı yaşıyor ve nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı yoksulluk içinde yaşıyor.

“Suriye çocukları daha fazla bekleyemez. Yıllarca süren çatışma ve iki yıkıcı depremden sonra milyonlarca çocuğun geleceği iple asılıUNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr şunları söyledi:

“Çocuklara yeniden teyit etmek bizim ortak sorumluluğumuzdur. onların geleceği bizim önceliğimiz de.”