YerdenYüksek
Member
1999’dan bu yana dünyanın 6.700 dilinin tamamının anıldığı gün, dillerin çeşitliliğini ortak bir miras olarak korumaya kararlı ve dünyanın dilbilimsel dokusunun sergilendiği yolları kutlamayı amaçlıyor. kaliteli eğitim – ana dilde – herkes içinBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) genel direktörü Audrey Azoulay dedi.
2021 BM Dönüştürücü Eğitim Zirvesi’nde yapılan tavsiyeler doğrultusunda bu yılın teması olan “Çok dilli eğitim – eğitimi dönüştürme ihtiyacı”, BM Genel Sekreteri António Guterres’in düzenlediği toplantıda eğitim ve dillere dikkat çekildi. yerli halklardan.
Afrika en yüksek dil çeşitliliğine sahiptir
Gün aynı zamanda önümüzdeki eksiklikleri ve zorlukları da vurgular. UNESCO’nun son raporu, öğrenmek için doğmuşen azından bunu göster Afrika’da her beş çocuktan biri anadilinde eğitim görüyor, en büyük dilsel çeşitliliğe sahip kıta. Aynı zamanda, Dünyadaki öğrencilerin yüzde 40’ı konuştukları dilde eğitime erişemiyor ya da en iyi şekilde anlayın.
Bayan Azoulay, bunun öğrenmeyi, kültürel ifadeyi ve sosyal ilişki kurmayı ciddi şekilde baltaladığını ve insanlığın dilsel mirasını önemli ölçüde zayıflattığını söyledi.
“Bu nedenle, bu dil sorununun dikkate alınması çok önemlidir. eğitimi dönüştürmek için gerekli egzersiz,” dedi. İleriye dönük, daha iyi veri toplama gereklidir geliştirilmiş uyarlanmış eylem için, dedi.
Çeşitliliğin ‘savunmasız değeri’
“Ancak, esasen daha genel bir farkındalık gerektirir. yeri doldurulamaz ama kırılgan değer dünyanın dilsel ve kültürel çeşitliliğinden” dedi. “Her geçen 7.000 dil konuşuluyor insanlık tarafından içinde taşır eşsiz dünya görüşüşeylerin ve varlıkların bir düşünme ve hissetme biçimi – o kadar ki her biri bir dilin yok olması telafisi mümkün olmayan bir kayıptır.”.
İlerleme kaydediliyor. UNESCO öncülük ediyor Uluslararası Yerli Diller On Yılı (2022–2032), dünyanın kültürel çeşitliliğinin çoğunu korumak için harekete geçmesi için önemli bir fırsat. Özellikle erken okul yıllarında, çok dilli eğitimin önemi konusunda artan bir farkındalık vardır.
Katılım Anahtarları
Henüz, Devletler daha kapsayıcı olmalı BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes, azınlık ve yerel dillerin ele alınması ve kullanılmasında.
“Küresel dilsel duvar halısının zenginliğini ve güzelliğini kutlarken, evet milliyetçi çoğunluk yönetiminin yeni biçimlerinden uzaklaşmak için gerekli toplumların ve devletlerin tek bir dile sahip olması gerektiğini varsayanlar” dedi.
Bu kapsayıcı toplumlarla çatışma dilsel azınlıkların ve yerli halkların insan haklarına saygı duyan, dedi.
“Diller temel araçlardır bilgiyi, hafızayı ve tarihi iletmek ve paylaşmak için, ancak bunlar tam ve eşit katılımın anahtarıAzınlıkları ve yerli halkları güçlendirmenin en etkili yollarından biri, eğitimde dillerinin kullanılmasını sağlamaktır” dedi.
benimsemek kapsayıcı bir yaklaşım eşitliği sağlamanın en etkili yoludur ve uluslararası hukuk açısından ayrımcılık yapılmaması ve azınlık ve Yerli çocukların diğer dilleri öğrenmek için faydalı okuma ve matematik becerileri kazanmasını sağlayacağını söyledi.
Azınlık ve yerli dillerin eğitimde kullanımını azaltmak hatta ortadan kaldırmak yerine, dedi. Devletler yatırım yapmalı öğretim materyallerinin geliştirilmesi, eğitim kursları ve ana dilin tanıtımı öğretim aracı olarak.
“çevrilemez”
Bu arada, dünyanın dört bir yanındaki BM, günü birçok dilde anıyor. Bangladeş ve ortakları BM merkezinde bir toplantıya ev sahipliği yapacak ve UNESCO Fransa’da bir etkinlik düzenledi.
Bu gün vesilesiyle Meksika, UNESCO ve ortakları ‘Çevirilemeyen’ adlı projelerini, kitaplarını ve grafik sergilerini mercek altına aldılar. 33 Yerli dilinden 68 kelimeden oluşan sergi, ülke çapında seyahat edecek ve 2021’de basılacak olan kitap, Ulusal Yerli Diller Enstitüsü’nün (İnali) web sitesinde artık ücretsiz olarak sunuluyor.
Zapotek şair Irma Pinedaprojenin bir ortağı, amacın Meksika’nın kültürel ve dilsel zenginliğine ilgi ve saygıyı artırmak olduğunu söyledi.
Aynı zamanda “insanların bunu bilmesi için sadece İspanyolca konuşmuyoruz, bunun yerine 68 dilin 364 dil çeşidini konuşuyoruzve bu projenin her kelimesinin bütün bir dünya görüşünü yansıtır Ve birçok yerli halkın düşünme biçimidedi.