YerdenYüksek
Member
“Korkunç bir yıllık dönüm noktasının arifesinde, yapacak çok işimiz var ve daha iyisini yapabilirizdedi aynı zamanda acil durum müdahale koordinatörü olarak da görev yapan Martin Griffiths.
Trajedi gelişmeye devam ediyor
“Bu savaşın ürettiği zehirli ölüm, yıkım, yerinden edilme ve yoksunluk mayasına karşı uyarıda bulunduk. Geride bıraktığı psikolojik travmayı konuştuk. Sivillerin hayatını kaybetmesini kınadık. Griffiths, “Yine de trajedi gelişmeye devam ediyor ve görünürde bir sonu yok” dedi.
Ukrayna nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ının yardıma ihtiyacı var7.000’den fazla sivilin ölümü ve yaygın bir yıkımın olduğu bir ortamda, Konsey’e sahadaki mevcut insani durum hakkında brifing verdiğini söyledi. Evler, okullar ve hastaneler yıkıldı ve tüm şehirler ağır hasar gördü..
“Bu şiddet azalma belirtisi göstermiyordedi, Aralık ayında Ukrayna’ya yaptığı ziyaretten son hava saldırılarını ve dokunaklı sahneleri hatırlatarak.
‘Olağanüstü hayatta kalma dürtüsü’
Toplulukların elektriğin ve temel ihtiyaç maddelerinin tamamen kesildiğine tanık olduktan sonra şunları söyledi:Bu savaş manzarasında, insanların olağanüstü hayatta kalma içgüdüsünü de gördüm.devam eden çatışma ortasında.
Dünya Gıda Programı’nın (WFP) yardımıyla kadınlar tarafından işletilen ve şu anda günde binlerce somun ekmek üreten bir fırından bahsetti.
“Ukrayna halkı, dayanıklılığıyla tüm dünyayı hayrete düşürdü” Yaygın cinsel şiddet ve insan kaçakçılığından altyapıya zarar veren ağır hasara kadar karşılaştıkları devasa zorluklardan bazılarını anlattı.
BM 15,8 milyon kişiye yardım ediyor
kendi adına, BM 15,8 milyon kişiye yardım sağlıyor1,3 milyon olmak üzere Ukrayna hükümetinin kontrolü dışında olduğunu söyledi. Çok kurumlu konvoylar, kışlık montlardan inşaat malzemelerine kadar en çok ihtiyaç duyanlara malzeme göndermek için zengin ortaklarla kapsamlı destek paketleri sağlar.
Faaliyetler son bir yılda katlanarak arttı, o devam etti. Konvoylar, Donetsk, Zaporizhzhya, Herson ve Kharkiv vilayetlerinin kırsal kesimlerindeki cephe hattına yakın köylere hayat kurtarıcı yardım ulaştırdı.
Şubat 2022’den önce, insani yardım ortaklarının, 2014’teki ilk Rus işgalinden sonra, esas olarak doğuda, Donetsk ve Luhansk vilayetlerinde veya bölgelerindeki cephe hattının her iki tarafında, yardım ulaştırdığını söyledi. Şu anda tüm Ukrayna bölgelerinde 650’den fazla insani yardım kuruluşu faaliyet gösteriyorekledi.
“Ancak daha fazla kişiye, daha sık ulaşmamız gerekiyor.”diye vurguladı. “Ukrayna halkının çektiği insani felakete ve acıya bir son verilmesini her açıdan güçlü bir şekilde savunmaya devam etmeliyiz ve bu savaşın küresel gıda ve enerji fiyatları, ticaret ve tedarik zincirleri ve nükleer meseleler üzerindeki derin küresel etkisini ele almalıyız. emniyet.”
‘Elimizden geldiği kadar ilerleme kaydediyoruz’
“Elimizden geldiğince ilerleme kaydediyoruz” dedi the Karadeniz için Tahıl Girişimi adımlar atmaya devam ediyor ve Mart ayında kritik yenileme ihtiyacının tahmin edilmesi.
Buna ek olarak BM, küresel gıda güvensizliğini ele almak için daha geniş bir çabayla Rusya’dan daha fazla gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya çalışacak.
Fakat, tekrarlanan girişimlere rağmen, kuzey-güney hatlar arası konvoylar gerçekleştirilemedi, dedi ve geçici Rus askeri kontrolü altındaki bölgelere insani erişimin giderek daha öngörülemez hale geldiğini ve engellendiğini vurguladı. O tüm taraflara hatırlattı Ukrayna’da sivilleri korumak ve nesneleri ilişkilendirmek ve yardım malzemelerinin geçişini sağlamak için sürekli özen göstermek.
bu 2023 için insani müdahale planıönümüzdeki hafta Cenevre’de başlayacak, 3.9 milyar dolar gerekiyor 11 milyondan fazla insanı rahatlatmak için dedi. Rusya ile Ukrayna arasında son sekiz yıldır süren ihtilafın ardından gelen bu mevcut koşullarla karşı karşıya kalındığında, şunu vurguladı: daha fazlasının yapılması gerekiyor.
Ukrayna halkına ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri barış ve desteği vermek için hepimizi yenilenmiş bir güçle ilerlemeye çağırıyorum” dedi.
BM Genel Sekreteri’nden ‘geniş bir savaş’ uyarısı
BM Genel Sekreteri António Guterres Pazartesi günü Genel Kurulu uyardı ve bu yılki öncelikleri hakkında önemli bir konuşma yaptı ve daha fazla tırmanma ve kan dökülme olasılığının artmaya devam ettiğini söyledi.
“Korkarım dünya daha geniş bir savaşa uyurgezerce girmiyor” dedi. “Bunu gözleri tamamen açıkken yapıyor.”