BM ve üst düzey yetkililer, Afgan yöneticilerin STK’lar tarafından kadınları yasaklamasını eleştiriyor

“Kadınların insani yardım çalışmalarından men edilmesi, acil hayatı tehdit eden sonuçlar tüm Afganlar için” diye ısrar ettiler.

Yöneticiler, Afganistan’da 28 milyondan fazla insanın acımasız kış, ekonomik çöküş ve kıtlık riski arasında “hayatta kalmak için yardıma ihtiyaç duyduğu” bir zamanda, kadın personel eksikliği nedeniyle bazı yardım programlarının geçici olarak durdurulması gerektiğini söyledi. masa. kayıt edilmiş.

Taliban’ın Cumartesi günü Afgan kadınlarının STK’larda çalışmayı bırakması gerektiğini duyurmasının ardından yapılan ortak açıklamada, üst düzey BM yetkilileri kadın personelin “Afganistan’daki insani müdahalenin her yönü için kilit nokta” olduğunu vurguladı.

Ayrıcalıklı erişim

Bunun başlıca nedeni, “kendilerini destekleyen popülasyonlara erişimlerinin olmasıdır. erkek arkadaşlar ulaşamıyorAfgan kadın insani yardım çalışanlarının “hayat kurtarmasında” ısrar ederken açıkladılar.

BM ve STK direktörleri, “öğretmenler, beslenme uzmanları, ekip liderleri, toplum sağlığı çalışanları, aşıcılar, hemşireler, doktorlar ve kuruluş başkanları” olarak çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

İlerlemede gerileme

BM Kalkınma Programı (UNDP) başkanı Achim Steiner, BM Genel Sekreteri’nin STK’lara yönelik yasağın Afganistan’daki tüm kuruluşların en savunmasız topluluklara yardım etme çalışmalarını baltalayacağına dair mesajını yineleyerek, son kısıtlamanın “Afganistan’ın gerilemesini hızlandırmakyoksulluğa.

UNDP yöneticisi, hasarın tersine çevrilmesinin onlarca yıl sürebileceğini söyleyerek, Afganistan’daki kadınların hane gelirinin 1 milyar doları aştığını da sözlerine ekledi.

“Kadınları kamusal eğitim ve geçim alanlarından uzaklaştırmak, acil ve Yoksul hanelerde yaşayan milyonlarca Afgan için önemli kayıp Halihazırda ciddi zorluklarla karşı karşıya olanlar” dedi.

Bir milyon kadın ve kız çocuğu kemer sıkmayla karşı karşıya kalacak

BM mülteci dairesi başkanı Filippo Grandi de Taliban kararnamesini kınadı.

Bu yasağın kaldırılması gerektiğini vurguladı. Grandi, 500’den fazla kadın çalışanın, yaklaşık bir milyon kadın ve kız çocuğuna hizmet verdikleri Afganistan’daki ajansının 19 STK ortağıyla birlikte çalıştığını belirtiyor.

“En son kısıtlamalar UNHCR’yi kritik faaliyetleri geçici olarak durdurmaya zorlamak Başta kadın ve çocuklar olmak üzere Afgan halkının yanındayız” dedi.

Afganistan’ın 34 eyaletindeki kadın STK çalışanlarının “çözüm bulma çabalarının ön saflarında yer aldıklarını” açıklayarak, son yönergenin aynı zamanda daha fazla aileyi mülteci olarak sınırdan kaçmaya zorlamakla tehdit ettiğini de sözlerine ekledi. ve zulüm, milyonlarca mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş kişi dahil.”

Afganistan'ın Gardez kentindeki bir hastanenin yenidoğan koğuşunda bir hemşire duruyor.

© UNICEF/Mihalis Gripiotis

Afganistan’ın Gardez kentindeki bir hastanenin yenidoğan koğuşunda bir hemşire duruyor.

Bay, kadın personelin UNHCR’nin Ağustos 2021’den bu yana altı milyondan fazla Afgan’a ulaşmasına yardımcı olduğunu söyledi. Grandi. “Kadınlar üzerindeki diğer pek çok kısıtlamayla birlikte, bu yeni kararname yıkıcı etki yaratacak Afgan halkının üzerine.”

BMMYK’ye göre, Afganistan içinde yaklaşık 3,4 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda ve ülke dışında yaşayan 2,9 milyon mülteci daha var.

Yasa ihlalleri talep edildi

BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW) de yaptığı sert açıklamada, Taliban’ın son kararnamesinin Afganistan’daki birçok temel hakkı tehdit ettiği konusunda uyarıda bulundu.

Mart ayından bu yana, Afganistan fiilen Yetkililer geçen yıl tahminen bir milyon kız çocuğunu ortaokuldan men etti ve 20 Aralık’ta kız öğrenciler artık üniversiteye gidemeyeceklerini öğrendiler.

Kadınların STK’larda çalışmasını yasaklayan bu son karar “onları ve ailelerini yalnızca gelirden mahrum etmekle kalmayacak, aynı zamanda tek sosyal hayatlarını tamamen silmek ve katkıda bulunma şanslarını reddetmek ülkenin kalkınması için” dedi CEDAW uzmanları.

Afganistan'ın Celalabad kentinde UNHCR destekli bir eğitim projesine katılan bir Afgan kadın gönüllü.

© UNHCR/Oxygen Film Studio (AFG)

Afganistan’ın Celalabad kentinde UNHCR destekli bir eğitim projesine katılan bir Afgan kadın gönüllü.

Ulus ‘bir nesildir’ tehlikede

“Onların dışlanması aynı zamanda Milyonlarca kadın ve kız çocuğu insani yardımın dışında kalabilirBu, yaklaşık altı milyon insanın kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ülke için kritik.”

Uzmanlar, hareketin “tüm ülkeyi nesiller boyu tehlikeye atacağı” konusunda uyardı ve ayrıca üniversite yasağının yol açtığı protestolar sırasında tutuklandığı iddia edilen kadınların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

“Üniversitelere getirilen son yasakla birlikte ülke, nüfusunun yarısını normal eğitimden dışlıyor ve bu da dünyanın en büyük cinsiyet eşitsizliğinden birini yaratıyor” dediler.