BM, Ukrayna’nın cephe bölgelerine yaptığı yardımı artırmak istiyor; Karadeniz’den tahıl ihracatı yaklaşık 18 milyon ton

BM insani yardım koordinasyon ofisi OCHA yaptığı basın açıklamasında, yedi kamyonluk bir konvoyun Rusya sınırına sadece beş kilometre uzaklıktaki Kharkiv bölgesindeki Vovchansk’a ulaştığını söyledi.

“Bu topluluk aylarca süren düşmanlıklardan çok etkilendi ve Orada kalan 4 bin 500 kişi insani yardıma muhtaç ihtiyaçlarını karşılamak için.”

Konvoy, BM mülteci kuruluşu UNHCR, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM çocuk fonu UNICEF tarafından sağlanan hijyen kitleri, battaniyeler, güneş lambaları, uyku tulumları ve acil durum barınma kitlerini 1000’den fazla aileye teslim etti.

Dünya Gıda Programı (WFP) da konvoya katıldı ve piyasaların hızlı değerlendirilmesi bölgede.

BM aracılı tahıl girişimi istikrarlı bir şekilde devam ediyor

Geçen Temmuz ayında bir mutabakat zaptı ile birlikte imzalanan ve küresel kıtlıklar ve Ukrayna’daki savaşın şiddetlendirdiği artan fiyatlar nedeniyle pazarlara gıda ve gübre sağlamayı amaçlayan BM aracılı Karadeniz Tahıl Girişimi, şimdi 17.8 milyon tonun milyonlara ulaşmasını sağladı. dünya çapında ihtiyaç

Geçen yıl Rusya’nın geniş çaplı işgalinin ardından devam eden çatışmalar nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğrayan Ukrayna’daki çiftliklerden gelen kritik gıda tedariki, Ağustos ayından bu yana 43 ülkeye ulaştı – yüzde 40’tan fazlası düşük ve orta gelirli ülkelergirişimin Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK) Çarşamba günü muhabirlere gönderdiği bir notta şunları söyledi:

Aralık ayında Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından yapılan ihracat Kasım ayındaki 2,6 milyon tondan 3,7 milyon tona yükseldi ve son iki haftada yaklaşık 1,2 milyon ton limandan ayrıldı.

“Ancak hem Odessa limanlarında hem de Türk denetim bölgelerinde olumsuz hava koşulları var. geçen hafta bazı hareketleri yavaşlattı”, dedi KİK.

çağrı limanları

Çıkmak, Çin Asya ve Avrupa’ya açılan kapı olan Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da kurulu hububat anlaşması mekanizması aracılığıyla ihracat alımında başı çekiyor. ispanya ile en sık ziyaret edilen ikinci destinasyon olmuştur. Turkuaz öz, üçüncü.

KİK’in bildirdiğine göre, ihraç edilen buğdayın yaklaşık yüzde 44’ü düşük ve orta-düşük gelirli ülkelere sevk edildi – yüzde 64’ü gelişmekte olan ekonomilere.

BM Dünya Gıda Programı satın aldı toplamın yüzde sekizi geçen yıl dünyanın dört bir yanındaki açlık çeken yerlerdeki insani yardım operasyonlarını desteklemek için yapılan anlaşma sayesinde buğday ihraç etti.

1.300’den fazla yolculuk şimdiye kadar BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna’dan yetkililerden oluşan KİK ekibi tarafından mümkün kılındı.

100 gemi

KİK, “Şu anda Türk karasularında 100’den fazla gemi Girişime bağlı, 32’si denetim bekliyor, geri kalanlar Girişime katılmak için başvurdu.”

“Kasım ayından bu yana KİK her gün üç teftiş ekibi görevlendirdi. Şimdiye kadar, takımlar bu ayı ortalama olarak kapatıyor Günde 5.3 denetim. Son iki haftada gemilerin başvuru ile denetim arasında ortalama bekleme süresi 21 gün oldu.”

BM, tüm tarafları GRC içinde birikmiş iş yükünü azaltmanın önündeki engelleri kaldırmak ve operasyonel verimliliği artırmak için çalışmaya çağırıyor.

Girişim ayrıca, amonyak da dahil olmak üzere gübre ihracatı için güvenli navigasyonun kolaylaştırılması çağrısında bulunuyor.

amonyak birikimi

“Ancak Ukrayna limanlarından amonyak sevkiyatı henüz başlamadı. Gübre üretiminde önemli bir bileşen olan amonyağa bu fiyatların düşürülmesi ve daha uygun hale getirilmesi için piyasada acilen ihtiyaç duyulmaktadır.”

Amonyağın Togliatti/Yuznhy boru hattından nasıl geçirileceğine ilişkin müzakereler sürüyor.