BM, Suriye ve Türkiye’deki depremlerden etkilenen toplulukları destekleme taahhüdünün altını çiziyor

UNDP yöneticisi Achim Steiner, Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen iki ülkeyi desteklemek için düzenlenen uluslararası bağış konferansına katılan BM sistemi genelindeki yetkililer arasında yer aldı.

BM, “Kalkınma ve insani yardım alanlarındaki kaynaklarımızı artırmaya ve konuşlandırmaya kararlıdır; ve Türkiye ve Suriye’deki topluluklara ulaştırın” dedi.

baş döndürücü ihtiyaçlar

6 Şubat’ta meydana gelen ikiz depremler, Türkiye’de yaklaşık 3,3 milyon insanı yerinden etti ve yaklaşık 650.000 apartman ve evi yıktı.

Yarım milyondan fazla insan, ihtiyacın 12 yıllık savaşta zaten en yüksek seviyede olduğu ve nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin (15,3 milyon insan) insani yardıma muhtaç olduğu komşu Suriye’de şu anda evsiz.

Bay Steiner, savunmasızlığın artmasını önlemek için daha sürdürülebilir bir toparlanma için temel hizmetlere ve geçim kaynaklarına erişimin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Yanıtı finanse etmek

“Bu, insanların günden güne hayatta kalmalarını sağlamak için acil yardım sağlamak anlamına gelir, her zaman birinci önceliktir” dedi.

“Ayrıca, normale dönmeleri, işe geri dönmeleri ve çevrelerinde harap olmuş toplulukları yeniden bir araya getirmeleri için ihtiyaç duydukları fonlara katkıda bulunmakla da ilgili.”

BM, her iki ülkede de acil durum ekipleri ve yardım operasyonları kurmaya devam ediyor. Ancak, Türkiye için 1 milyar dolarlık bir çağrının yüzde 17’den daha az bir oranda finanse edildiğini, Suriye için 398 milyon dolarlık bir çağrının şimdiye kadar yaklaşık 290 milyon dolar topladığını söyledi.

Liderlik ve cömertlik

Steiner, BM’nin enkazın kaldırılması, gelirlerin ve geçim kaynaklarının eski haline getirilmesi ve kritik altyapının yeniden kurulması da dahil olmak üzere kurtarma girişimleri için önemli fon sağlanmasına yardımcı olması için uluslararası bağışçıların liderliğine, dayanışmasına ve cömertliğine güvendiğini söyledi.

“Türkiye ve Suriye halkları için bu trajik anda, desteğiniz bu karanlıktan çıkış yolunu aydınlatacak mumları yakacaktır ve bu mumlar yanıp sönmez; iyileşme yolunu aydınlatmalılar” dedi.

Kriz üstüne kriz

Ülkenin BM insani yardım koordinatörü El-Mostafa Benlamlih konferansta Suriyeliler için depremin “COVID-19’un 12 yıllık krizle zayıflamış hasta bir vücuda bulaşmasına benzer” olduğunu söyledi.

Şu anda yerinden edilmiş 500.000 Suriyeliye ek olarak, binlerce kişi daha temel hizmetlere ve geçim kaynaklarına erişimini kaybetti. Ayrıca barınaklar, kamplar ve resmi olmayan yerleşim yerleri aşırı kalabalık, şiddet ve taciz artıyor ve kolera başgösteriyor.

Binlerce erkek, kadın, çocuk, yetim ve savunmasız insanın barınağa, gıdaya, ilaca, battaniyeye, tuvalete, suya, elektriğe, kanalizasyona, eğitime, sağlık hizmetlerine ve korunmaya ihtiyacı var” dedi. “En önemlisi, haysiyete, işe ve hayattaki meşru seçeneklere ihtiyaçları var. Seçenekleri yoksa, insanlar alternatifler için başka yerlere bakarlar.

Bay Benlamlih, yardımın Suriyelileri yoksulluktan kurtarması, savunmasızlıkları azaltması ve yardıma bağımlılık kısır döngüsünü kırması gerektiği için “işlerin her zamanki gibi” olduğu konusunda uyardı.

Suriye’de milyonlarca erkek, kadın ve çocuğun desteğimize ihtiyacı var” dedi. “Politikaya değil, insanlara odaklanalım. Desteğinize ihtiyacımız var, paraya ihtiyacımız var ve erişime ihtiyacımız var.”

Halep Valiliği, Cenderes'te yerinden edilmiş kişiler için bir sığınak olan Al-Hamam kampındaki çocuklar yaklaşık 75 aileyi barındırıyor

Halep Valiliği, Cenderes’te yerinden edilmiş kişiler için bir sığınak olan Al-Hamam kampındaki çocuklar yaklaşık 75 aileyi barındırıyor

Yardım güncellemesi

Bu arada BM, Suriye’nin hükümet kontrolündeki bölgelerindeki insani yardım ortaklarının Şubat ayında 324.000 kişiye ve bu ay şimdiye kadar, özellikle Halep, Hama ve Lazkiye’nin en ağır darbe alan vilayetlerinde olmak üzere 170.000 kişiye yardım sağladığını bildirdi.

9 Şubat’tan bu yana her gün yedi BM kuruluşundan yardım malzemesi taşıyan ortalama 22 tır, mevcut üç sınır kapısını kullanarak Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye geçiş yaptı.

BM sözcüsü yardımcısı Farhan Haq, New York’taki BM merkezindeki günlük medya brifinginde, “İnsani yardım meslektaşlarımız, Suriye için ana insani müdahale planının yalnızca yüzde 5,7 oranında finanse edilmesi nedeniyle acil durum malzemelerini ikmal edecek kaynakların olmadığı konusunda uyarıyorlar.” .

Yardım ortakları, acil durum malzemelerinin tükendiğini ve fonlar acilen sağlanmadığı takdirde operasyonları tehlikeye attığını bildirdi.

Yetkili, depremden önce zaten çökmüş olan Suriye sağlık sisteminin de bazı bölgelerde çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve insanların hayat kurtaran tıbbi yardıma muhtaç durumda olduğunu da sözlerine ekledi.