BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Suriye ve Türkiye’deki depremzedelere daha fazla destek

Bay Grandi, felaketten etkilenen insanlarla ve sahadaki yardım görevlileriyle bir araya geldi. Ayrıca yetkililerle acil insani müdahaleyi gözden geçirdi ve tartıştı.

Başkanlığını yürüttüğü BM mülteci kuruluşu UNHCR’ye göre, depremler 6 Şubat’ta meydana geldi ve bölge genelinde yaklaşık 54.000 kişiyi öldürdü.

‘Kıyamet’ yıkımı

Ayrıca, Suriye içinde yerlerinden edilen veya şimdi 12. yılında olan savaş nedeniyle sınırı geçmek zorunda kalan milyonlar da dahil olmak üzere 23 milyondan fazla insanın yaşadığı bir bölgede ortalığı kasıp kavurdular.

“Yıkım ve yıkım seviyesi şok edici ve birçok yerde kıyamet“Milyonlarca kişi kayıp, yaralanma ve travma yaşadı ve pek çoğu da bu trajik ve korkunç olay yüzünden yerinden oldu.”

Sayın Grandi Türkiye’de Ankara, Hatay ve Gaziantep’i ziyaret etti. Suriye’de Lazkiye, Hama ve Şam’a gitti ve kuzeybatıdaki depremzede ve diğer yerinden edilmiş insanlara sınır ötesi bir ziyarette bulundu.

2014’ten bu yana BM konvoyları, Suriye’nin kuzeybatısına -muhalefetin son kalesi- tek bir sınır kapısından yardım malzemesi taşıyor. Depremlerden önce zaten dört milyondan fazla insan ihtiyaç sahibiydi.

Sonrasında ana yollardaki hasar nedeniyle yardım malzemeleri geçici olarak durduruldu, ancak günler içinde yeniden başladı. Suriye daha sonra iki yardım koridoru daha açmayı kabul etti.

Büyük ihtiyaçlar

Başta ulusal ve yerel yardım çalışanları olmak üzere UNHCR ve insani yardım ortakları, iki ülkedeki yardımları artırmaya devam ediyor. UNHCR depremden bu yana on binlerce çadır, yatak, şilte, termal battaniye ve çok ihtiyaç duyulan diğer desteği sağladı.

dedi Bay Grandi sahadaki ihtiyaçlar çok büyükdaha fazla finansmanın çok önemli olduğunun altını çiziyor.

“Uzun vadeli çabaları düşünmek ve desteklemek kritik öneme sahip olsa da, hızlı iyileşme için çok daha fazla insani yardıma ve kaynağa ihtiyaç var böylece insanlar hayatlarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmeye başlayabilirler” diye ekledi.

BM, Türkiye için insani yardım için 1 milyar dolar, Suriye için yaklaşık 400 milyon dolar istiyor. UNHCR’nin müdahale planlarındaki payı toplam 200 milyon doların biraz üzerindedir.

Bugüne kadar, Türkiye’nin temyiz başvurusu sadece yüzde iki oranında finanse edilirken, Suriye’nin temyiz başvurusu yüzde 10 seviyesinde bulunuyor.

‘İnsani bir gereklilik’

Türkiye’de Sn. Depremde her şeyini kaybeden Grandi Türk ve Suriyeli aileler, şimdi binlerce insanla birlikte bir konteyner kampında yaşıyor.

Suriye’de, önce savaş, şimdi de deprem nedeniyle birkaç kez yerinden edilmiş ailelerle toplu barınaklarda buluştu.

On iki yıllık savaş, Suriye halkına çok büyük zorluklar yaşattı ve Nüfusun yüzde 90’ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamak. Su, elektrik ve diğer temel hizmetler dahil olmak üzere altyapı hırpalanmış durumda.

“Yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak Suriye’ye geliyorum ama Daha önce hiç bu kadar yoksunluk ve umutsuzluk görmemiştim – gittiğim her yerde,’ dedi Bay Grandi.

“Bu kadar çok insanın bu kadar uzun süre bu kadar az şeyle baş başa kalması akıl almaz. Çok daha fazla desteğe ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Ülke çapında yardım ve erken iyileşme çabalarımızı hızlandırmak insani bir zorunluluktur. Nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç sahibi tüm insanlara erişim çok önemlidir.”