YerdenYüksek
Member
UNHCR, hayatta kalan iki grubun Endonezya’nın kuzeybatı kıyılarında karaya çıkarıldığını açıklayan bir bildiri yayınladı.
Bir aydan fazla bir süredir denizde olduğuna inanılan BM ajansı, artık Endonezya’da güvende oldukları için rahatladıklarını ifade etti.
UNHCR Endonezya temsilcisi Ann Maymann, içinde bulundukları kötü durumu vurguladıktan sonra, “Endonezya’daki yerel topluluklar ve yetkililerin bu insanlık davranışını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
“Bu eylemler, hayatları kesin ölümden kurtarmaya yardımcı oluyor ve birçok çaresiz insan için zorlu yargılamalara son veriyor.”
Yeni gelenlerle ilgilenmek
Hayatta kalanları bitkinlik ve susuzluktan tedavi etmek için acil tıbbi bakım sağlandı.
Hayatta kalanlara göre, gemideki zorlu koşullar denizde 26 kişinin ölümüne neden oldu.
UNHCR, yerel makamlar ve insani yardım ortaklarının personeli karaya çıkarılanlarla ilgileniyor.
BM ajansı, “Birçoğunun durumlarını stabilize etmek için acil tıbbi yardıma ihtiyacı var.” Dedi. “Ajans ayrıca yerel toplulukların ve yerel makamların kurtarılanları desteklemesine yardımcı olmak için daha fazla malzeme ve personel ile acele ediyor.”
Ölümcül Geçiş
Bu yıl şimdiye kadar 2.000’den fazla insan Andaman Denizi ve Bengal Körfezi’nde yüksek riskli deniz yolculukları yaptı ve bildirildiğine göre yaklaşık 200 kişi öldü.
Çoğu, 2017’de Myanmar’daki zulümden Bangladeş’e kaçan Arakanlı erkek, kadın ve çocuklar.
İnsani yükümlülük göz ardı edildi
UNHCR ayrıca, içinde 180 kişinin bulunduğu başka bir teknenin denizde kaybolduğu ve tüm yolcuların öldüğü varsayıldığı yönündeki raporları doğrulamak için çalışıyor.
BM örgütü, bölgedeki tüm devletlerin daha fazla sefalet ve ölümü önlemek için tehlikede olan teknelerdeki insanları kurtarmak için “yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini” vurguladı.
Endonezya’nın taahhüdü
En son BM verileri, Endonezya’nın son altı hafta içinde dört tekneden 472 kişinin kurtarılmasına yardım ettiğini gösteriyor.
UNHCR’ye göre bu, “zulüm ve çatışmayla karşı karşıya kalan insanlar için temel insani ilkelere bağlılığını ve bunlara saygı duyduğunu” gösteriyor.
BM mülteci dairesi, bölgedeki diğer ülkeleri Endonezya’nın liderliğini izlemeye çağırarak, “Pek çoğu, çok sayıda yardım talebine ve ricasına rağmen harekete geçmedi” diye yakındı.