BM kuruluşları Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerin ardından acil müdahale başlattı

Bu trajedi saatinde kalbim Türkiye ve Suriye halklarıyla birlikte.BM Genel Sekreteri António Guterres yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler müdahaleyi destekleme konusunda tamamen kararlıdır. Ekiplerimiz ihtiyaçları değerlendirmek ve yardım sağlamak için sahadalar.”

BM yardım koordinasyon ofisi OHCHA, saat 16:00 GMT’den kısa bir süre sonra yayınlanan bir durum incelemesinde, etkilenen iki ülkede “yaklaşık 2.000 ölüm rapor edildiğini” ve ikinci depremden önce en az 78 artçı sarsıntının bildirildiğini söyledi.

Türk hükümeti, uluslararası yardım çağrısında bulunan 4. seviye bir uyarı yayınladı. Kuzeybatı Suriye, çoğunluğu kadın ve çocuklar olmak üzere insani yardıma muhtaç yaklaşık 4,1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Suriyeli topluluklar, sert kış havasıyla birlikte devam eden bir kolera salgını tarafından vuruldu. Şimdiye kadar 2022’nin son çeyreği için yüzde 48’lik bir finansman açığı var ve gerekli toplam 800 milyon doların biraz üzerinde taahhüt edilen 371 milyon dolardan.

Guterres, BM’nin uluslararası topluluğa güvenmek felaketten etkilenen binlerce kişiye yardım etmek için”birçoğu zaten erişimin zor olduğu bölgelerde acil insani yardıma ihtiyaç duyuyordu..”

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil sağlık ekiplerine yaralılara ve en savunmasız kişilere temel bakım sağlamak için yeşil ışık yakıldığını söyledi. cıvıldamak.

BM Afet Değerlendirme ve Koordinasyon Ofisi’nden (UNDAC) uzman BM dalga ekipleri de tweet attılar. “dağıtmaya hazır”yoğun yerleşim alanlarında çöken devasa binalara dair çok sayıda korkunç sosyal medya paylaşımının ortasında.

Bir açıklamada Twitter aracılığıyla yayınlandıBM, Türkiye’de can kaybı ve mal tahribatından derin üzüntü duyduğunu ifade etti. Ekip, hayatını kaybedenlerin aileleri ile “halk ve hükümete” taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

“Birleşmiş Milletler Türkiye, Türkiye ile dayanışmasını ifade eder ve yardıma hazırdır.”

Suriye yardım hattı vuruldu

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi OCHA altı çizili 7.8 büyüklüğündeki ilk depremin kış mevsiminde meydana geldiğini bildirdi. Depremin merkez üssü Türkiye’nin güneyinde, kuzey Suriye için önemli bir BM yardım merkezi olan Gaziantep yakınlarında vurulan kasabalardan biriydi.

Hayatını kaybetmenin derin üzüntüsü BM Suriye Mülteci Dairesi (UNHCR), bu sabah meydana gelen #depremin neden olduğunu bildirdi. tweet attı“Suriye’de ihtiyacı olanlara yardım ve destek sağlamak için #BM kurumları ve diğer insani yardım aktörleriyle bir yanıtı aktif olarak koordine ettiğini” de sözlerine ekledi.

6 Şubat depremi mağduru Suriye'nin Samada kentinde tedavi ediliyor.

© UNOCHA/Ali Haj Süleyman

6 Şubat depremi mağduru Suriye’nin Samada kentinde tedavi ediliyor.

İdlib, Halep şoku

Deprem Lübnan’a kadar hissedilirken, Suriye’nin kuzeyindeki Halep ve İdlib’de de iki hastane de dahil olmak üzere binlerce binanın yıkıldığı bildirildi.

Bölge, ülkenin uzun süren savaşı nedeniyle yerinden edilmiş milyonlarca insana ev sahipliği yaptığından, kuzey Suriye’deki insani ihtiyaçlar zaten çok büyük.

Kar ve yağmur, ailelerinin de çöken binaların altında kaldığına inanılan kurtarma ekiplerinin çalışmalarını engelledi.

Suriye'nin İdlib kentinde meydana gelen depremde binalar hasar gördü.

© UNOCHA/Ali Haj Süleyman

Suriye’nin İdlib kentinde meydana gelen depremde binalar hasar gördü.

BM çapında destek

Ankara’dan gelen resmi uluslararası yardım talebinin ardından, BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, acil yardımı desteklemeye hazır olduğunu doğruladı.

Kalbimiz ve düşüncelerimiz çocuklar ve ailelerle birlikte Türkiye ve Suriye’yi yıkıcı depremler vurdu. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, sevdiklerini kaybedenlere en derin başsağlığı diliyoruz” dedi.

Bu destek beyanını yineleyen BM göç kurumu IOM, Gaziantep’teki deposunda gıda dışı maddelerin ve temel yardım malzemelerinin gönderilmeye hazır olduğunu söyledi. “IOM ekipleri de yerinde değerlendirmeler yapıyor yanıtı bildirmek için,” sözcüsü Safa Msehli söyledi.

Genel Müdür Antonio Vitorino tweet attı onun dayanışması “Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin Toprakları, Ürdün ve ölümcül depremden etkilenen herkesle. Etkilenenleri desteklemek ve acılarını hafifletmek için bölgedeki hükümetlerle yakın bir şekilde çalışacağız.”

Daha fazla güncelleme bugün daha sonra takip edecek…