BM kalkınma uzmanları, depremden sonra Türkiye’de 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığı konusunda uyardı

“Bu, bunu açıkça Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketi yapıyor ve ülkenin karşı karşıya olduğu tartışmasız en büyük doğal afetdedi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton.

Pazartesi günü Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen Richter ölçeğine göre 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremde altı kişi daha hayatını kaybetti, “294 kişi daha yaralandı ve Hatay çevresindeki bölgede ve bazılarının Akdeniz kıyısında birkaç binanın daha çökmesine neden oldu”. dedi UNDP yetkilisi. devam etti.

Suriye’ye yardım için can simidi devam ediyor

Dokuz milyon kadar insanın etkilendiği ve en az 6.000 kişinin hayatını kaybettiği kuzeybatı Suriye’de uluslararası insani yardım devam ediyor. 9 Şubat’tan bu yana Türkiye’den erzak yüklü toplam 227 tır geçti; Bab al-Hawa geçidi üzerinden 195, Bab al-Salam üzerinden 22 ve Al Ra’ee üzerinden 10.

Türkiye’nin güneyindeki Gaziantep’ten video bağlantısı aracılığıyla gazetecilere konuşan BM Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa’daki deprem olayları yöneticisi Dr. 100 ton Suriye’de önceden konuşlandırılmış ikmal malzemelerine ek olarak, felaketten bu yana Türkiye sınırının ötesinde”.

BM kuruluşları, deprem yardım malzemelerini Türkiye'den kuzeybatı Suriye'ye taşıyor.

© UNOCHA/Madevi Sun Suon

BM kuruluşları, deprem yardım malzemelerini Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye taşıyor.

Mobil tıbbi çözümler

Bu malzemeler, depreme özgü yaralanmalar için cerrahi desteğe veya tıbbi desteğe ihtiyaç duyan kişiler için ek 40.000 ila 49.000 müdahale için temel ilaçlar, sarf malzemeleri, anestezik ilaçlar, cerrahi ekipman ve diğer tıbbi malzemeleri içermektedir.

DSÖ yetkilisi, 55 tıbbi tesisin hasar gördüğünü ve birçoğunun “tamamen yıkıldığını” ekledi, ancak altı mobil klinik Suriye’nin kuzeybatısındaki en sert bölgelerden biri olan Jindires çevresindeki kasabalara ve topluluklara yerleştirildi.

“Bunlar, doğrudan nüfusa destek, destek ve tıbbi hizmetler sağlayan gezici kliniklerdir” diye açıklıyor Dr. Smallwood çıktı.

Depremden sağ kurtulan vatandaşlar evlerinde kalıyor aşırı soğuk sıcaklıklar su içmeden, ısıtma için elektrik veya yakıtmaruz kalırlar ve tehlikesi çökmekte olan binalar sığınak bulmaya çalışırken, BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) uyardı.

Sınır ötesi yardımın ilerlemesi

Potansiyel olarak olumlu haberler de ortaya çıktı sınır ötesi yardım Şam’dan İdlib’e, büyük ölçüde muhalif güçler tarafından kontrol edilen ve Suriye’de on yılı aşkın bir süredir devam eden savaşın ardından 4.1 milyon insanın neredeyse tamamen insani yardıma bağlı olduğu yer.

“19 Şubat Pazar ve 20 Şubat Pazartesi günleri, Suriye Arap Kızılayı’ndan üç konvoy insani yardımla Halep’in kuzeyinde hükümet kontrolündeki olmayan bir bölge olan Şeyh Maksud’a geçti. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) sözcüsü Tommaso Della Longa, “Bu yüzden burada sınır kapılarından bahsediyoruz” diye doğruluyor.

Çorak

UNDP’den Louisa Vinton, önümüzdeki yeniden inşa mücadelesinin sarsıcı ölçeğini vurguladı 116 ila 210 milyon ton moloz önce temizlenmelidir.

“Size bir referans çerçevesi vermek gerekirse, 1999’da Türkiye’deki son büyük deprem de çok sayıda can kaybına neden oldu, ancak şu anda gördüğümüzün yarısından azı 13 milyon ton enkazla sonuçlandı” dedi.

Nepal, Haiti, Lübnan ve ayrıca Ukrayna’da meydana gelen deprem ve patlamaların ardından yaşanan geçmiş felaketlerde UNDP, enkazın çevreye zarar vermeyecek şekilde işlenmesini sağlamak için ortak projeler oluşturmuştur. Bayan Vinton, “Birçoğu inşaat için geri dönüştürülebilir ve kısa vadeli gelir elde etmenin bir yolu olarak da kullanılabilir” diye açıklıyor.