BM insan hakları şefi, “Bütün taraflar Venezuela için istedikleri geleceği düşünmeli” dedi.

“Cumhurbaşkanı ile görüşmemden sonra [Nicolás] Maduro, adalet sistemini iyileştirmek için çalışmaya istekli olduğunu açıkça ifade etti. Volker Türk, üç günlük ziyaretinin sonunda Karakas’ta gazetecilere verdiği demeçte, bu önemli bir reform alanı ve bunun sürdürülmesi için ajansımın desteğini ve uzmanlığını sunuyorum.

BM insan hakları sorumlusu, Maduro’nun yanı sıra Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, üst düzey hükümet yetkilileri, adli liderler, muhalefet figürleri, sivil toplum aktörleri, yerli halklar ve insan hakları ihlali mağdurlarıyla da bir araya geldi. Bu tartışmalardan, tüm tarafların reform ihtiyacını kabul ettiğini hissederek ayrıldı.

Yüksek Komiser, Venezuela’nın krizlerinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için ulusal ve uluslararası aktörlerin ve BM’nin gerekliliğini de kabul ettiğini söyledi. Ve daha da önemlisi, derin ayrılıkların üstesinden gelme ve Venezüellalılar arasındaki sosyal sözleşmeyi yeniden inşa etme şansı” dedi.

Reform ve güven inşası hakkında ‘samimi görüşmeler’

Türk, yayınladığı basın açıklamasında, “Yetkililerle samimi görüşmelerimde, sivil alan, gözaltı koşulları ve adli gecikmelerle ilgili konuları gündeme getirdim ve onları adalet ve güvenlik sektöründe reform yapmak için anlamlı adımlar atmaya teşvik ettim” dedi. başkanı olduğu BM İnsan Hakları Ofisi veya OHCHR tarafından.

Yetkilileri ayrıca mağdurlar ve sivil toplum örgütleri arasında güven inşa etme, onları dinleme, onlarla anlamlı bir diyalog kurma ve mağdurların kötü durumlarına yanıt verme konusunda öncülük etmeye teşvik etti.

Bu amaçla Yüksek Komiser, ziyareti sırasında insanların keyfi olarak gözaltına alındığı ve işkence gördüğü ve güvenlik operasyonları ve gösteriler sırasında aile üyelerinin öldürüldüğüne dair haberler duyduğunu söyledi. Bir kadının, iki yıl önce kız kardeşinin nasıl gözaltına alındığını, tecavüze uğradığını ve işkence gördüğünü anlattığında, duygularının üstesinden geldiğini söyledi.

‘İşkenceyi kesin olarak sonlandırın’

“Cumhurbaşkanı ve bakanlarla yaptığım görüşmelerde keyfi olarak gözaltına alınan herkesin serbest bırakılması çağrısında bulundum. Bu aynı zamanda hükümetlere, temel insan haklarını kullandıkları için keyfi olarak tutuklanan herkesi af, af veya basitçe serbest bırakma çağrımın bir parçasıdır” dedi.

İşkence şikayetlerinin “kararlı ve eksiksiz bir şekilde soruşturulacağına ve sorumluların adalet önüne çıkarılacağına” dair güvence aldığını söyledi ve yetkilileri işkenceye kesin olarak son vermek ve İhtiyari Protokolü onaylamak için kararlı adımlar atmaya teşvik etti. hem işkenceyi önlemeyi hem de gözaltı koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan İşkenceye Karşı Sözleşme’ye.

Yaptırımların şiddetlendirdiği sosyo-ekonomik sefalet

“Asgari ücret ve emekli maaşları da dahil olmak üzere Venezuela’nın karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal zorluklar ve bunun gıda, su, sağlık, eğitim ve diğer ekonomik ve sosyal haklar yoluyla insanların günlük yaşamları üzerindeki etkisi bana güçlü bir şekilde aktarıldı. sivil toplum, sendikacılar ve emeklilerle yaptığım görüşmeler sırasında,” diye devam etti BM insan hakları şefi.

İnsani yardım aktörleri ve BM kuruluşları da dahil olmak üzere konuştuğu tüm insanlardan sektörel yaptırımların nüfusun en savunmasız kesimleri üzerindeki etkisi ve yaptırımların iyileşme ve iyileşme için yarattığı engeller hakkında bilgi aldığını söyledi. , en azından COVID-19 salgınının ardından.

Türk, “Venezuela’daki ekonomik krizin kökleri ekonomik yaptırımların uygulanmasından önceye dayansa da… Ağustos 2017’den bu yana uygulanan sektörel yaptırımların ekonomik krizi şiddetlendirdiği ve insan haklarını sekteye uğrattığı açıktır.” insan haklarına zarar veren ve insani durumu ağırlaştıran önlemleri askıya alın veya kaldırın.

Meksika diyaloğu

Yüksek Komiser, hem hükümetten hem de Meksika Diyaloğu Siyasi Süreci için Üniter Platform’un delegasyonlarından haber alabildiğini belirterek, devam eden tartışmalara desteğini yinelediğini ve dinlemenin gerekliliğini vurguladığını söyledi. Siyasi sürecin kurbanları.

“Önlerindeki zorlukları hiçbir şekilde hafife almamakla birlikte, onları birbirlerini dinlemeye ve gelecek için ortak bir vizyon bulmak üzere anlamlı bir diyaloga girmeye teşvik ettim… Tüm tarafların Venezuela için istedikleri geleceği düşünmeleri gerekiyor ve benim ofisim hazır. . devlet kurumları ile halk arasında köprü kurucu olmaktır” dedi.

Ülke dışındaki Venezuelalılara gelince, Sayın Türk, Venezüella makamlarını, onu arayan herkes için gönüllü, güvenli ve onurlu bir dönüş sağlamak için BM kuruluşlarıyla işbirliklerini sürdürmeye ve güçlendirmeye teşvik ettiğini söyledi.

İHEB75

Yüksek Komiser, Venezüella toplumunun parçalanmış, bölünmüş durumu da dahil olmak üzere bazı genel izlenimlerini de paylaştı; bu bölünmeleri iyileştirmeye çalışmak için köprüler kurmaya yönelik birçok kişi tarafından ifade edilen ezici ihtiyaç ve istek; ve ülkenin medeni, siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda karşı karşıya olduğu insan hakları sorunları.

Sayın Türk, tüm görüşmelerinde bu yıl İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. yıl dönümünün önemine vurgu yaptığını söyledi. “Bu, günlükteki başka bir tarih veya mucizevi bir metin değil, uzun süredir devam eden birçok sorunu ele almak ve ileriye taşımak, diyaloğu teşvik etmek ve onlarca yıllık kopuştan sonra iyileşmeyi desteklemek için gerçek bir fırsat” dedi.