BM göçmenlik dairesi 700.000 Ukraynalıya ‘en zorlu’ kış boyunca yardım edecek

Avrupa Birliği’nden (AB) sağlanan insani yardım, Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) bu kış “ülke için şimdiye kadarki en zorlu sezon” olması beklenen çok sektörlü yardımla 700.000’den fazla Ukraynalıyı desteklemesine olanak tanıyor.

IOM’nin ülkedeki misyon şefi Anh Nguyen, “Ukrayna’da savaş devam ederken ve kış hüküm sürerken yerinden edilmiş ve savaştan etkilenen insanlar yeni ve büyüyen zorluklarla karşı karşıya kalacak” dedi.

hızlandırma yardımı

IOM’nin kışa hazırlama desteği, yerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yapan toplu merkezlerin yenilenmesini; su temini, atık su ve ısıtma sistemlerinin iyileştirilmesi; hasarlı evleri onarın; ısıtma battaniyeleri, nevresim takımları, şilteler ve hijyen malzemelerinin dağıtımı.

Ayrıca, soğuk mevsimde insanlara esnek imkanlarla geçimlerini sağlamak için katı yakıt ve nakdi yardımlar da yapılıyor.

IOM ayrıca AB fonlarını kritik öğeleri depolamak, Ukrayna’daki savaştan etkilenen insanlara erişim sağlamak ve sahadaki acil ihtiyaçlara yanıt vermede ortaklarını desteklemek için kullanacak.

Ana önceliğimiz sıcak, güvenli ve onurlu koşulları desteklemektir. insanların önümüzdeki ayları atlatmasına yardımcı olmak için,” diye açıklıyor Mr. Nguyen çıktı.

‘acil ihtiyaçlar’

Gelecekte mobil ekipler, yalıtımı iyileştirerek, su sızdıran çatıları tamir ederek, kırık camları değiştirerek ve ilave duşlar kurarak 375 toplu lokasyonda ve sosyal kurumda onarım çalışmaları yapacak.

IOM, 5.800 özel evi yenileyecek ve insanların gerekli iyileştirmeleri kendilerinin yapabilmesi için acil durum barınak kitleri dağıtacak.

BM ajansı ayrıca Ukrayna hükümeti tarafından yakın zamanda geri alınan bölgelerdeki belediyeleri inşaat malzemeleri ve jeneratörlerle destekleyecek.

Ukrayna’daki AB İnsani Yardım başkanı Claudia Amaral, “Saldırılar milyonlarca insanı elektrik, ısıtma ve suya güvenilir erişimden mahrum bırakırken, IOM gibi insani yardım ortaklarımız en acil ihtiyaçları karşılamak için çalışmaya devam ediyor” dedi.

18 milyon ihtiyaç sahibi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) tahminlerine göre, yaklaşık 18 milyon Ukraynalı veya ülke nüfusunun yüzde 40’ı insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Ve Ukrayna’nın kritik altyapısına yönelik devam eden saldırılar, savaşın en çok etkilenen insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerini büyüttü.

IOM’nin son araştırması, ülkenin elektrik ve ısıtma altyapısına yapılan çok sayıda saldırıya rağmen Ukraynalıların kışı mevcut yerlerinde geçirmeyi planladığını gösteriyor.

Ankete katılan ulusal katılımcıların yalnızca yüzde yedisi aktif olarak ayrılmayı düşündüklerini söyledi.

Bu arada, Ukrayna’daki tüm ailelerin yüzde 43’ü birikimlerini tamamen tükettiğinden, hayatta kalmak için özel kaynaklar kıtlaşıyor.