BM Genel Sekreteri, Taliban’ın Afganistan’daki STK’larda çalışan kadınlara yönelik yasaklamasından ‘derinden endişeli’

Sözcü Stéphane Dujarric’ten yapılan açıklamada, Genel Sekreter António Guterres’in “fiili Taliban yetkililerinden bildirilen emirden derinden rahatsız olduğu” ve BM başkanının “tüm kadınların çalışma sürecine katılma ve dolayısıyla katkıda bulunma hakkına sahip olduğunu yinelediğini” söyledi. Daha Büyük İyi.”

Basında çıkan haberlere göre, Taliban, Afganistan’daki tüm yabancı ve yerli hükümet dışı gruplara (STK’lara), giyim kurallarıyla ilgili “ciddi şikayetler” aldıkları bildirildikten sonra kadınların istihdamını askıya almalarını emretti.

En son kısıtlama raporları, Taliban yetkililerinin kadınların üniversitelere gitmesini yasaklayarak BM’nin güçlü kınamasına ve Afganistan’ın bazı bölgelerinde protestolara yol açmasından bir haftadan kısa bir süre sonra geldi.

BM sözcüsünün Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve ulusal ve uluslararası STK’lar da dahil olmak üzere ortaklarının hayatta kalmak için insani yardıma bağımlı 28 milyondan fazla Afgan’a yardım ettiği belirtildi.

“İnsani yardımın etkili bir şekilde ulaştırılması, kadınlar da dahil olmak üzere tüm yardım görevlilerinin tam, güvenli ve engelsiz erişimini gerektirir. Kadınların Afganistan’da hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için uluslararası toplumla birlikte çalışmasına yönelik bildirilen yasak, Afganistan halkına anlatılmamış zorlukları daha da artıracaktır.”

BM açıklama için Afganistan’da

Ayrı bir açıklamada, Afganistan’daki BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, kadınların katılımına yönelik son kısıtlamaları kınadı ve fiili makamlardan böyle bir emir alınmasının “kadınların en temel haklarını ihlal edeceğini ve insani hakların açık bir ihlali olacağını” vurguladı. prensipler.”

Afganistan’daki BM ayrıca, bildirilen düzeni açıklığa kavuşturmak için Taliban liderliğiyle görüşmeye çalışacaklarını söyledi.

“Kadınlar, insani yardım da dahil olmak üzere hayatın her alanında hayati bir rol oynayacak şekilde güçlendirilmelidir. Katılımlarına saygı gösterilmeli ve garanti edilmelidir. Bu son karar, başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere en savunmasız kesimlere yalnızca daha fazla zarar verecektir.”

Ayrıca, Afganistan’daki BM ve ortakları, fiili yetkililere “kadınların kendi kaderlerini seçme hür iradelerinin ellerinden alınması, sistematik olarak güçsüzleştirilmesi ve kamusal ve siyasi hayatın her alanından dışlanması, ülkeyi geriletmek ve çabaları tehlikeye atmak” olduğunu hatırlattı. Ülkede anlamlı bir barış veya istikrar için.”