YerdenYüksek
Member
Darbe, 30 yıldır hüküm süren Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesinin ardından askeri ve sivil liderler arasında kurulan yetki paylaşımı anlaşmasını sona erdirdi.
“25 Ekim 2021 darbesinden yaklaşık 15 ay sonra geçiş yoluna dönecekti. tüm Sudanlılar için ileriye doğru büyük, büyük bir adım BM’nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, “ister sivil, ister orduda olsunlar” dedi. BM haberleri.
barış özlemleri
Görüşmeler, Aralık ayında seçimlere kadar uzanan iki yıllık bir geçiş dönemi için siyasi çerçeve anlaşmasının imzalanmasıyla başlayan siyasi sürecin ikinci ve son aşamasını oluşturuyor.
Topluca Üçlü Mekanizma olarak bilinen BM, Afrika Birliği (AU) ve Doğu Afrika bloğu IGAD tarafından kolaylaştırılmaktadır.
BM Genel Sekreteri António Guterres, 8 Ocak’ta başkent Hartum’daki lansmandan sonra yaptığı açıklamada, gelişmeyi “uygulamaya yönelik bir başka önemli adım” olarak nitelendirdi. Sudan halkının özlemlerini gerçekleştirmek demokrasi, barış ve sürdürülebilir kalkınma için.”
Sonuç odaklı konuşmalar
Görüşmelere sivil toplum, akademi, özel sektör, gençlik ve kadın hakları gruplarından temsilciler ile geleneksel ve dini liderler de katılıyor.
Aynı zamanda Sudan’daki BM Entegre Geçiş Yardım Misyonu’na (UNITAMS) başkanlık eden Perthes, ilki eski rejimi ortadan kaldırmaya yönelik bir yol haritasına odaklanan beş çalıştay düzenleneceğini söyledi.
“Oldukça fazla oturuma, bazı toplantılara ve çalıştaylara katıldım. Tartışma düzeyinden ve samimiyetten kişisel olarak etkilendim Sudanlıların birbirleriyle konuştuğu, etkileşimde bulunduğu” diye devam etti. “Son derece sonuç odaklıydı ve bu bağlamda bu önemli.”
Hesap verebilirlik bir öncelik
Elçi geçen ay BM Güvenlik Konseyi’ne çerçeve anlaşması hakkında bilgi vererek bunun darbenin yol açtığı belirsizlik ve güvensizlikten kurtulmanın bir yolu olabileceğini söyledi.
Bazı gruplar anlaşmayı sorumluluk gibi konuları göz ardı ettiği için eleştirdi, ancak Bay Perthes bu iddiaları yalanladı.
“Çerçeve sözleşmede hesap verebilirlikten bahsediliyor ama yapılması gerektiği doğru. daha fazla yazılıdedi.
“Geçiş dönemi adaleti üzerine, muhtemelen hesap verebilirlik ve bunun zor bir bağlamda nasıl uygulanacağı ile ilgili olacak – muhtemelen beş çalıştayın en önemlilerinden biri olan – bir çalıştay olacak” diye ekledi.
Şimdi daha iyi bir yerde
Görüşmeler sürerken, Bay Perthes’e sonraki adımlar soruldu ve gelecek için umut dile getirildi.
“Daha iyimserim, çok daha iyimser bir yıl önce olduğumdan daha fazla, ”diye açıkladı. Siyasi bir çözüme ulaşmak için gerçek bir şans olduğunu düşünüyorum, bu da elbette çok ama çok hızlı bir şekilde hükümet kurmak anlamına geliyor.”
Sudan halkını da umudunu kaybetmemeye çağırdı. “Bir yıl öncesine göre daha iyi bir yerdeyiz ve çözüm arayanların yanındayız. Hiçbir çözüm ideal değildir, ancak bir çözüme sahip olmak, çözüme sahip olmamaktan daha iyidir.”