BM elçisi, İsrail ile Filistin arasındaki ihtilafta bu yıl şiddetin ‘keskin bir şekilde arttığını’ bildirdi

Çatışmaların, protestoların, saldırıların, İsrail güvenlik operasyonlarının ve diğer olayların damgasını vurduğu son aylardaki yüksek düzeydeki şiddetten duyduğu derin endişeyi yineledi.

“Her iki tarafta da sivillere yönelik şiddetteki keskin artıştan derin endişe duyuyorum. güvensizliği artırır ve barışçıl bir çözümü baltalıyor Çatışma için” dedi.

Kayıp genç hayatlar

Resmi BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Bay Wennesland, 21 Eylül – 7 Aralık dönemini kapsayan son raporunu sundu.

Üç aylık güncellemeyi gönderdikten sonra bile işgal altındaki Filistin topraklarındaki şiddetin devam etmesine üzüldü.

İsrail güvenlik güçlerinin 8 Aralık’tan bu yana ikisi çocuk altı Filistinliyi öldürdüğünü bildirdi.

Elçi, kız ve erkek çocukların şiddet mağduru olmaya devam etmesinden “son derece şoke olduğunu” söyledi.

Bu yıl kırk dört genç Filistinli ve bir İsrailli çocuk öldürüldü.

Bunların arasında 8 Aralık’ta Ramallah yakınlarındaki Aboud topluluğunda taş atma olayıyla bağlantılı olarak İsrail güçleri tarafından vurularak öldürülen 16 yaşındaki Filistinli bir çocuk da var.

Üç gün sonra, Cenin’de İsrail güçleri ile Filistinlilerin karşılıklı ateş açtığı bir arama ve tutuklama operasyonu sırasında 15 yaşındaki Filistinli bir kız öldürüldü.

Şiddeti Durdurun

“Ayrıca, Filistinlilerin İsrail güvenlik güçleri tarafından hayati bir tehdit oluşturmuyormuş gibi göründüğü olaylarda devam eden öldürmeleri de rahatsız edici” diye ekledi.

“Filistinliler tarafından bombalamalar ve silahlı saldırılar da dahil olmak üzere öldürülen veya yaralanan İsraillilerin sayısındaki artış da endişe verici.”

Bay Wennesland, şiddete son verilmesi ve tüm faillerin hesap vermesi çağrısında bulundu.

“Herkes tarafından kınanması ve kınanması gereken tüm terör eylemlerini kınıyorum. Her taraftan siyasi, dini ve toplum liderlerini durumu sakinleştirmeye, kışkırtıcı söylemleri yaymaktan kaçınmaya ve durumu alevlendirmek ve tırmandırmak isteyenlere karşı seslerini yükseltmeye çağırıyorum.”

Genişletme ve yıkım

Diğer konularda, BM elçisi Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin genişlemesinin büyük endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Bu yıl, Oslo barış anlaşmaları kapsamında C Bölgesi olarak bilinen bölgeye yaklaşık 4.800 konut taşındı, ancak raporlama döneminde hiçbiri gerçekleşmedi. Yine de, kayıtların 1.800’den 150’ye düştüğü için, 2021 rakamından biraz daha düşük olsa da sayının yüksek olduğunu söyledi.

Bu arada, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki konut birimlerinin sayısı bu yıl üç kattan fazla artarak 2021’de 900’den 3.100’e çıktı. Kayıtlar da 200’den 400’e ikiye katlandı.

Wennesland, “Filistin binalarına yönelik devam eden yıkım ve el koymalardan da derin endişe duyuyorum” dedi.

“Masafer Yatta’da bağışçıların finanse ettiği bir okulun yıkılmasından ve İsrailli yetkililerin o bölgedeki çoban topluluklarında ek binaları yıkma niyetinden özellikle endişe duyuyorum; bu, uygulandığı takdirde önemli bir insani zarara yol açacaktır. ”

İsrail’i tüm yerleşim faaliyetlerini ve Filistin mülklerinin yıkımını durdurmaya ve olası yerinden etme ve tahliyeleri önlemeye çağırdı.

Aşındırıcı umut

Bay Wennesland, konuyla ilgili artan endişesini dile getirdi. mevcut siyasi ve güvenlik dinamiklerinin kırılganlığı.

İşgaldeki artış, terörizm de dahil olmak üzere şiddetin artması ve siyasi bir ufkun olmaması aşırılık yanlılarını güçlendirdi ve hem Filistinliler hem de İsrailliler arasında çatışmaya bir çözümün ulaşılabilir olduğuna dair umutları baltaladı” dedi.

Elçi, Filistin Yönetimi’nin işgal kısıtlamaları, ciddi reform eksikliği ve donör desteği için belirsiz beklentilerle birleşen artan ekonomik ve kurumsal zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yaklaşık 15 yıldır abluka altında olan Gazze’de durum kırılgan ve tırmanma riski devam ediyor.

Kısmen BM ve ortaklarının yaşamları iyileştirme çabaları ve İsrail’in hareket ve erişim kısıtlamalarını gevşetme ve ekonomik faaliyeti kolaylaştırma önlemleri sayesinde ateşkesin yürürlükte olduğunu söyledi.

İnsani yardım operasyonları vuruldu

Şu anda 18.000’den fazla Gazze sakini İsrail’de çalışma veya iş yapma iznine sahip, bu 2007’den bu yana en yüksek sayı. Ayrıca, Gazze’den Kerem Şalom sınır kapısından İsrail’e giden mal hacmi bu yıl yaklaşık yüzde 50 arttı.

Wennesland, “İlerleme kaydedilmiş olsa da, kısıtlamalar ve gecikmeler insani yardım ve kalkınma çabalarının yanı sıra ekonominin kilit sektörlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi.

İşgal altındaki Filistin topraklarında 400.000’den fazla savunmasız insana yardım eden Dünya Gıda Programı’nın (WFP) ve bölgedeki Filistinlilere yardım eden BM ajansı UNRWA’nın desteklenmesi de dahil olmak üzere daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Temel sorunları çözün

Son olarak Bay Wennesland, on yıllardır süren krize bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Geçen ay Konsey’e verdiği mesaja atıfta bulunarak, çatışmayı sonsuza kadar dondurmaya veya kontrol altına almaya çalışmanın geçerli seçenekler olmadığını söyledi.

“Orada meşru bir siyasi sürecin yerine geçemez bu, çatışmayı yönlendiren temel sorunları çözecektir” dedi.

Tarafları, bölge devletleri ve daha geniş uluslararası toplumla birlikte somut adımlar atmaya çağırıyorum. yerdeki negatif yörüngeyi değiştirmek ve bu adımların tarafları iki devletin kurulmasına doğru ilerleten siyasi bir çerçeveye demirlenmesini sağlarken, Filistin ve İsrail’in yaşamı üzerinde anında bir etkiye sahip olacak.”