BM başkan yardımcısı: Yemek yeme şeklimizi dönüştürmek, 2030 kalkınma hedeflerine yönelik ‘kritik bir hızlandırıcı’

Sözde BM Gıda Sistemleri Stok Sayımı Anı, dünyanın gıda üretme, tüketme ve gıda hakkında düşünme şeklini değiştirmek için toplanan 2021 zirvesinin ilk küresel takibidir.

Üst düzey etkinlik, daha adil, daha eşitlikçi ve “daha yeşil” bir dünya için bir plan sağlayan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma (SKH) başarısının yarısına düşüyor.

Yaşamları ve geçim kaynaklarını iyileştirmek


“İtalya’nın bunu kanıtlamak için paydaşları bir araya getirme konusundaki liderliğini dört gözle bekliyorum. Gıda sistemlerinin dönüşümü çok önemli bir SDG hızlandırıcıdırMuhammed, “Biz insanlar ve gezegen için daha iyi bir gelecek için çabalarken, daha sürdürülebilir, eşitlikçi, daha sağlıklı ve daha dirençli gıda sistemlerinin insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını doğrudan etkilediğini” vurgulayarak söyledi.

Durum Değerlendirme Anı sırasında ülkeler, dayanıklı gıda sistemlerini sağlamak için gereken ivmeyi korurken, başarı öykülerini ve dönüşümün ilk işaretlerini paylaşacaklar.

24-26 Temmuz tarihleri arasında İtalya’nın başkentindeki BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) genel merkezinde gerçekleştirilecek.

İtalya, FAO ve diğer iki BM kuruluşu – Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve yine Roma’da bulunan Dünya Gıda Programı (WFP) – ile işbirliği içinde ev sahipliği yapacak.

Tarım-gıda sistemi dönüşümünü geliştirme ve uygulamada hükümetleri destekleyen BM Gıda Sistemleri Koordinasyon Merkezi ve daha geniş BM sistemi de organizatörlerdir.

Katkılar ve zorluklar


Üç günlük toplantı, ülkelere 77’si dünya lideri de dahil olmak üzere 50.000’den fazla kişinin dönüşümü hızlandırmak için harekete geçme taahhüdünde bulunduğu, çevrimiçi olarak düzenlenen Eylül 2021’deki Gıda Sistemleri konulu BM Zirvesi’nden bu yana kaydedilen ilerlemeyi rapor etme fırsatı sağlayacak.

İtalya, Temmuz ayında Roma’da düzenlenen ön zirveye ev sahipliği yaptı.

Durum tespiti sırasında, hükümetler, önemli ölçüde değişen mevcut küresel bağlama rağmen, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına katkılarını da değerlendireceklerdir.

BM, dünya çapında sağlıklı gıdayı karşılayamayan insan sayısının arttığını bildiriyor 112 milyon daha COVID-19 salgını sırasında artan gıda fiyatlarının etkisiyle 2019 ile 2020 arasında yaklaşık 3,1 milyara ulaşacak.

Roma, İtalya'da bir pazarda satılık sebzeler.


Roma, İtalya’da bir pazarda satılık sebzeler.

Afiyet olsun


Aynı zamanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, İtalya’nın ev sahibi ve eş organizatör rolünü memnuniyetle karşıladığını söyledi.

“İtalya, güçlü ve yenilikçi tarım-gıda sektörünün stratejik katılımıyla, uluslararası toplumun gıda güvenliğini ve dünya çapında sürdürülebilir ve verimli gıda sistemleri için dönüştürücü ve yenilikçi çözümleri teşvik etme çabalarını desteklemede giderek daha aktif bir rol oynamaya kararlıdır. dünya” dedi.

“Dünyadaki en eski ve en etkili yemek kültürlerinden biri olarak, 2030 Gündemi’ne ulaşmanın önündeki en önemli zorluklardan birini ele almada üzerimize düşeni yapmayı amaçlıyoruz.”

‘Fırsatı kaçırmamak’


Stok Sayım Anı, Eylül ayında yapılacak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi öncesinde gıda sistemi dönüşümlerinin genel SDG ilerlemesindeki merkezi rolünü daha da vurgulayacaktır.

BM ve İtalya, ülkeleri ve paydaşları, SDG’lerin taahhüdü doğrultusunda acilen harekete geçme konusundaki küresel taahhüdünü yeniden teyit etmeye “fırsatı hazırlamaya ve yakalamaya” çağırdı.