BM başkan yardımcısı Taliban’a hatırlattı: İslam kadınların eğitimini yasaklamıyor

BM Kadın Başkanı Sima Bahous ve diğer üst düzey yetkililerle seyahat ederken Perşembe günü gazetecilere, Taliban liderlerini dışlama ve baskıya dayalı bir toplumun asla gelişemeyeceği konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Ziyaretin ilk amacı “dayanışma ve kadın haklarının önemi… eğitim, orta ve yüksek öğretim açısından” idi.

‘Çifte tehlike’

BM başkan yardımcısı, ayrımcılık yapılmamasının şart olduğunu ve kadın hakları göz ardı edilirse kalıcı barışın sağlanamayacağını vurguladı.

Çarşamba günü New York’ta muhabirlerine verdiği demeçte, doğrudan köktendinci Taliban liderleriyle insani ilkeler hakkında konuşurken, onlara kadınları işyerinden “silip süpürdüklerini” hatırlattı.

BM başkan yardımcısı, bunun tıp ve eğitim üzerindeki etkilerine dikkat çekti ve konunun sınırlarının zorlanması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, insani yardım alanlarının bozulması, kadın haklarını etkilemesi ve hayatlara mal olması nedeniyle “çifte tehdit” oluşturmaktadır.

sınırları zorlamak

Ancak, “hayat kurtarmanın ve kadın ve çocukların haklarını korumanın zor olduğunu” kabul etti.

“[There is] Bunu yaparken zor bir gerilim ve gezinmek için çok ince bir çizgi, ancak elimizden gelenin en iyisini yaptık” dedi.

Taliban kadın ve kız çocuklarının haklarını zamanı geldiğinde geri getireceğini söylediğinde, gerçek sürelerinin 10 mu, 20 mi yoksa 50 yıl mı olduğunu merak etti.

“Bir zaman çizelgemiz olsun. Bu konuda çok net olalım,” diye ısrar etti. Yakında olacağını belirtmişlerdi, diye ekledi.

Danışma ziyaretleri

BM heyeti ayrıca Türkiye, Endonezya, Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu bazı Körfez ülkeleri, Kazakistan, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği içinde Afganistan krizine ilişkin görüşmeler gerçekleştirdi.

Geziyi “toplumun bütünü, hükümet yaklaşımı” olarak nitelendirdi ve “uluslararası toplumun bu birleşik yanıta ihtiyacı olduğunu” iddia etti.

Başkent Kabil’de, kadınların kendisini “bizimle son değil, önce buluşması, böylece içeri girdiğinizde ne söylemek istediğimizi gerçekten duymanız” için teşvik ettiğini söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, eski Başbakan Abdullah Abdullah ve çok sayıda üst düzey yetkilinin yanı sıra STK’lardan kadınlar, BM personeli ve BM Kadın Birimi ile çalışan gençlerle bir araya geldiler.

Bayan Muhammed, Taliban’ın can damarı olan Kandahar ve Herat’ta, Taliban’ın reformlar için kendilerine itibar edilmediğinden şikayet ettiği toplantıları anlattı.

“Haklardan bahsederken bile kadınları korumak için çıkardıkları fermanların kendilerine bir yandan hak verdiğini diğer yandan da ellerinden aldıklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu hatırlattık.”

Afganistan'daki insani krizden en çok kadınlar ve çocuklar etkilendi.

Afganistan’daki insani krizden en çok kadınlar ve çocuklar etkilendi.

kırmızı bayraklar

BM’ye yaptığı açıklamada, Taliban’ın eğitim yapıları ve müfredat gibi kadınları koruyan bir ortam yaratma amacının; iş ve başörtüsü – “bakmamız ve kadınlar ve çocuklar için tüm hakları tamamen kaybetmediğimizi görmemiz gereken kırmızı bayraklar”.

Taliban’ın fermanları tersine çevirdiğine dair bir geçmiş bulunmamakla birlikte, üst düzey BM yetkilisi, “gördüklerimizin”, ısrar etmeye devam edersek, “kadınları ve kızları geri alacağımız noktaya kadar fermanları zayıflatacak” muafiyetler olduğunun altını çizdi. işyerine”.

BM İnsani Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’in şu anda orada olduğunu ve geçen yıldan bu yana sürmekte olan insani yardım çalışmalarını geliştirdiğini hatırlattı.

“Umarım bu yolculuk, bu yasakların kaldırılması yönündeki taleplerimizi güçlendirmeye, kadın ve kız çocuklarının haklarına saygı gösterilmesi taleplerini güçlendirmeye yardımcı olmuştur.”

Tek bir düzeltme mucizesi değil

“Tek bir mucize” olmadığı için daha fazla angajmana ihtiyaç olduğunu söyleyen Muhammed, uluslararası toplumu birleştirmek için alan yaratılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kendisi de Müslüman olan genel sekreter yardımcısı, İslam ve komşu ülkeleri “çok daha güçlü bir tavır almaya” çağırdı.

“Bu Müslüman ülkelerden birine her gittiğimde, İslam’ın kadınları eğitimden veya iş yerinden yasaklamadığı gerçeğini yeniden teyit ettiler” dedi ve bu ivmeyi geliştirerek harekete geçmeyi teşvik etti.

BM başkan yardımcısı, “son aylarda kaybettiklerimizi” geri getirmek için koordineli uluslararası destek çağrısında bulunarak, “Komşular endişeli,” dedi.