BM Acil Durum Müdahale Fonu, rekor ihtiyaçları karşılamak için bir ‘umudun can damarı’

Genel Sekreter António Guterres büyük bir taahhüt etkinliğinde “CERF bir Birleşmiş Milletler başarı öyküsüdür” dedi. “Fonlar esnektir ve sahadaki ortaklarımıza en çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlama özgürlüğü verir.”

Ötekileştirilmişlere öncelik verin

CERF, engelli insanlar, yaşlılar, kadınlar ve kızlar dahil olmak üzere marjinalleştirilme ve geride bırakılma olasılığı en yüksek olanlara öncelik verir.

Geçen yıl, yararlanıcıların yarısından fazlası kadın ve kız çocuklarıydı ve yaklaşık yüzde altısı engelli insanlardı. CERF koruma harcaması 84 milyon doları aşan bir rekora ulaştı.

Bu yıl Lübnan, Somali ve diğer ülkelerdeki yüzbinlerce kadının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri ile ilgili hizmet almasını sağlamıştır.

BM başkanı, “Dünyanın dört bir yanındaki krizlerde CERF insanlara bir cankurtaran halatı veriyor” dedi.

Şimdiye kadar yardım

CERF, bu yıl şimdiye kadar 40 kadar ülkede acil yardıma ihtiyacı olan milyonlarca insanı desteklemek için 700 milyon dolardan fazla taahhütte bulundu.

Buna, Rus işgalinin tarihi olan 24 Şubat’ta Ukrayna’da hızlı bir şekilde operasyonların başlatılması, Ian Kasırgası tarafından harap olan Küba’da olduğu gibi hava durumuyla ilgili acil durumlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi ve yıkıcı sellerden sonra Pakistan’da toparlanmanın desteklenmesi dahildir. ve orada heyelanlar.

2022’de CERF ayrıca en çok etkilenen ülkelerde kötüleşen gıda güvensizliğini ele almak için 200 milyon dolar ve Afrika, Asya, Amerika ve Orta Doğu’daki 23 ülkede ciddi şekilde yetersiz finanse edilen insani yardım operasyonları için 250 milyon dolar sağladı.

‘denendi ve test edildi’

Yakın zamanda yayınlanan Küresel İnsani Genel Bakış’a göre, gelecek yıl 339 milyon insan acil yardıma ihtiyaç duyacak – bu yıldan 65 milyon daha fazla – yüzde 25’lik bir artış ve kayıtlardaki en yüksek sayı.

Üst düzey BM yetkilisi, “Hepimiz zor ekonomik dönemlerle karşı karşıyayız” dedi. “Ama en savunmasız insanlar en çok etkilenenler. CERF, onlara yardım etmenin kanıtlanmış yolu.”

2023 için 39 bağışçı, geçen yılki etkinlikte taahhüt edilen 467,7 milyon $’ın biraz altında olan 409 milyon $’lık CERF katkısını açıkladı.

Bununla birlikte, birkaç bağışçı gelecek vaatlerini açıkladığından ek finansman bekleniyor.

‘Dayanışma Yılı’

CERF’in üye ülkeler tarafından kabul edilen yıllık 1 milyar dolarlık finansman hedefi hiçbir zaman karşılanamadı.

Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, bağışçılara cömertlikleri için teşekkür etti ve yüksek düzeydeki insani ihtiyaçların mevcut kaynakları aştığını kaydetti.

Günün taahhüt etkinliğinin sonunda “Gelecek yıl dayanışma yılı olmalı” diye vurguladı.