BM, 2023 yılına kadar eşiğindeki 230 milyon kişiye yardım etmek için rekor 51,5 milyar dolar istiyor

BM ve ortak kuruluşlar, çağrının boyutunun – bu yıla göre yüzde 25 daha fazla – ihtiyacı olanların toplam sayısının 2022’ye göre 65 milyon daha fazla olduğu gerçeğini yansıttığını kaydetti.

‘Şok edici derecede yüksek’

BM’nin üst düzey acil durum müdahale yetkilisi Martin Griffiths, ihtiyaçların “şaşırtıcı derecede yüksek” olduğunu belirterek, bu yılki acil durumların 2023’e kadar devam etme olasılığının çok yüksek olduğu konusunda uyarıda bulundu.

“İhtiyaçlar artıyor çünkü Ukrayna’daki savaşa, COVID’e, iklime yenildik” dedi. “2023’ün tüm bu trendlerin hızlanacağından korkuyorum, bu yüzden diyoruz ki… 2022’nin nasıl bir acı yılı olduğu gibi, 2023’ün de bir dayanışma yılı olmasını umuyoruz.”

2023 Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış raporunun lansmanında Cenevre’de konuşan Bay Griffiths, çağrıyı eşiğindeki insanlar için bir “cankurtaran halatı” olarak nitelendirdi.

Yetersiz beslenme sağlık merkezinde anne ve çocuk, Somali

Yetersiz beslenme sağlık merkezinde anne ve çocuk, Somali

İklim kaosu, COVID, Ukrayna

Pakistan’dan Afrika Boynuzu’na kadar çok sayıda ülkenin ölümcül kuraklık ve sellerden etkilendiğini açıkladı. Dahası, Ukrayna’daki savaş “Avrupa’nın bir bölümünü savaş alanına çevirmişti.

Şu anda dünya çapında 100 milyondan fazla insan yerinden edilmiş durumda. Ve tüm bunlar, salgının dünyanın en yoksulları üzerinde bıraktığı yıkıma ek olarak.”

2023 için insani görünüm bu kadar kasvetliyse, bunun nedeni büyük ölçüde acil yardımın zaten çok yüksek olması.

Kıtlık artmakla tehdit ediyor

Griffiths, “en az 222 milyon insan … bu yılın sonuna kadar 53 ülkede akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacak” dedi.

Kıtlık tehdidiyle ilgili olarak, beş ülkenin “kıtlık benzeri koşullar dediğimiz şeyi zaten deneyimlediğini, kendinden emin ve mutsuz bir şekilde insanların yerinden edilme, gıda israfı, güvensizlik, yetersizlik nedeniyle – ve bunların çoğu çocuk – öldüğünü söyleyebileceğimiz koşulları deneyimlediğini söyledi. yemek, açlık.”

Ülke içinde yerinden edilmiş anneler, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno Eyaletinde çocuklarıyla birlikte bir WFP kıtlık değerlendirmesine katılıyor.

© WFP/Arete/Siegfried Modola

45 milyon aç kalabilir

Küresel İnsani Bakış’a göre, 37 ülkede 45 milyon insan 2023’e kadar açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.

Sağlık çalışanları COVID-19’dan kurtulmak için mücadele etmeye devam ederken ve Ebola ve kolera salgınlarıyla birlikte mpox ve diğer vektör kaynaklı hastalıklar devam ederken, savunmasız toplulukların sağlık da dahil olmak üzere birçok cephede baskı altında olduğunun altını çizdi.

Griffiths, aşırı sıcakların yüzyılın sonuna kadar kanser kadar çok cana mal olabileceği endişeleriyle uyumlu olarak, iklim değişikliğinin aynı zamanda riski ve savunmasızlığı da artırdığını söyledi.

insani rol

BM acil durum şefi, iklim acil durumunun ön saflarında yer alan topluluklara yardım etmek için, insani yardım çalışanlarının uluslararası iklim tartışmalarında daha büyük bir rol oynaması ve en çok ihtiyaç duyanlar için dayanıklılık için fon sağlanması gerektiğini savundu.

“2023’e kadar insani yardım camiasının çok daha organize olması ve aslında iklim taahhütleri konusunda nasıl daha şeffaf olabilecekleri, ödemeye daha hızlı karar verebilecekleri ve insanlara vaat edilen parayı nasıl alabilecekleri konusunda daha fazla söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. söz.”

ECW tarafından finanse edilen bir programın kaliteli eğitime erişimi iyileştirerek eğitimcileri ve öğrencileri desteklediği Yemen'deki sınıfında genç bir kız.

© Yemen Kalkınma Vakfı Oluşturma

ECW tarafından finanse edilen bir programın kaliteli eğitime erişimi iyileştirerek eğitimcileri ve öğrencileri desteklediği Yemen’deki sınıfında genç bir kız.

Gerçekçi ol

Bay Griffiths, cömertlikleri artan talebi karşılayamayan hem ulusal hem de özel bağışçılardan talep edilen miktarın tamamını almanın “çok zor” olacağını beklediğini söyledi.

Bu yılki BM önderliğindeki küresel insani yardım çağrısının yalnızca yüzde 47’si finanse edildi – finansman seviyelerinin yüzde 60 ila 65’e ulaştığı önceki yıllara göre keskin bir düşüş, diye açıkladı.

Ukrayna’ya gelince, BM yetkilisi 13,6 milyon kişinin yardım aldığını ve gelecek yıl ülke ve daha geniş bölge için toplam 5,7 milyar dolar talep edildiğini açıkladı. “Kışa girerken, bu ne daha kolay ne de daha az oluyor” dedi.