Birinci kişi: Türkiye depremi – 60 saniyelik terör

“Türkiye’nin güneydoğusundaki yüz binlerce insan gibi ben de dünya sallanmaya başladığında derin bir uykudaydım. Bırakın bu bölgede şimdiye kadar kaydedilen en büyük depremlerden birini, hiç deprem hissetmemiş birine bunu nasıl tarif edeceğimi gerçekten bilmiyorum.

Tamamen gerçeküstü. Yer ve duvarlar sallandı, eğildi ve üç kat aşağı koşarak sokağa inerken tek düşüncemiz binalardan çok ama çok uzaktaydı.

Şimdiye kadar hissettiğim en kötü korkunun altmış saniyesiydi. Biraz sakinleşip sarsıntıdan kurtulduğumuzu fark ettiğimizde, yağmur yağdığını, üşüdüğümüzü ve bacaklarımızın sanki vücudumuzun bir parçası değilmiş gibi jöle gibi olduğunu da anladık. Etrafımızdaki herkes bağırdı, bağırdı, bağırdı.

Suriye'nin Samada kentinde 6 Şubat depreminden sonra hayatta kalanları arama çalışmaları sürüyor.

© UNOCHA/Ali Haj Süleyman

Suriye’nin Samada kentinde 6 Şubat depreminden sonra hayatta kalanları arama çalışmaları sürüyor.

‘Söylenemeyecek kadar üzücü’

Biraz zaman aldı ama sonunda ikinci depremin aciliyetinden sonra bir okula sığındık. Ailelerimize güvende olduğumuzu bildirmek için yüzlerce kişiyle birlikte basketbol sahasında oturduk, uzandık veya ayakta durduk.

Sonra işyerini kontrol ettim ve nasıl yardımcı olabileceğimi, onlara neler olduğunu nasıl anlatabileceğimi, bana ve benim gibi binlerce kişiye yardım etmek için yukarıda ve öteye giden harika insanlara nasıl saygılarımı sunabileceğimi değerlendirmeye başladım.

Pazartesi akşamını bir devlet barınağında geçirdik. Birkaç titreme hissettik ama rahattı ve sıcak içecekler ve biraz yiyecek yanı sıra yatacak bir yerimiz vardı. Şimdi ofiste oturmuş, bir meslektaşımızı kaybettiğimize dair yürek burkan haber de dahil olmak üzere her şeyi takip ediyorum. Diğerleri yaralandı ve akrabalarını ve bazı durumlarda evlerini kaybetti. Diğerleri, benim ekip üyem gibi, Hatay’da bir mucize eseri hayatta kaldı.

Kelimeler olmadan üzücü. Bir dakika uyuyoruz ve sonra Dünya üzerindeki en büyük felaketlerden birinin parçası oluyoruz.

İçimde umutsuzluk, üzüntü ve korku çığlıkları atıyorum. Ama benden çok daha fazla etkilenen meslektaşlarıma, komşularıma ve arkadaşlarıma bakıyorum ve devam etmem için bana ilham veriyorlar.

Sığınma ihtiyacı büyük

IOM'nin Gaziantep'teki sözcüsü Olga Borzenkova, gece için IOM ofisinde yatmaya hazırlanıyor.  Daha fazla artçı sarsıntı bekleniyor ve şehirdeki birçok bina son derece güvensiz.

Olga Borzenkova, IOM sözcüsü, Gaziantep, Türkiye.

Türkiye, elbette depremlere son derece eğilimlidir ve dünya standartlarında bir müdahale mekanizması kurmuştur. Onlarla 30 yılı aşkın bir süredir çalışıyoruz ve onlar olağanüstü ortaklar. Ama onlar bile bununla gerilecek. Bu çifte darbe – Suriye’deki savaştan kaçan bir milyondan fazla insan, depremden en çok etkilenen bölgede geçici koruma statüsüne sahip..

En iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğimizi görmek için hükümetle görüşme halindeyiz. Bu gibi tüm durumlarda, arama ve kurtarma çok önemlidir ve dünyanın her yerinden ekiplerin yardım için ülkeye akın ettiğini biliyorum. Elbette büyük bir barınak ihtiyacı olacak – binlerce, belki de yüzbinlerce insan evsiz kalacak ve hava buz gibi olacak. Kısa vadede yatacak bir yere ihtiyaçları olacak. Ve sıcak giysilere, suya, yiyeceğe, ısınmaya ihtiyaçları olacak, travmalar ve ezici yaralanmalar olacak, çok büyük zihinsel yaralar olacak.

Topluluklar harap olacak: okullar ve hastaneler zarar görecek, işyerleri yok edilecek. Yardım lojistiği şeytani olacak – yollar ve pistler hızla onarılmalıdır. Bu çok büyük bir kurtarma, müdahale ve kurtarma operasyonu olacak ve ne kadar sürerse sürsün hükümetin istediği her şekilde cevap vermeye hazırız.