Birinci kişi: Endonezyalı güç muhafızı

Takma adıyla tanınan Ega, Nani Wartabone Milli Parkı’nı hedef alan ve çevredeki topluluklara fırsatlar sağlayan BM Kalkınma Programı destekli Perempuan Inspiratif Mitra Polhut (Orman Korucuları ile Ortak Olmak İçin Kadınlara İlham Vermek) girişimine katılmak üzere seçilen 15 kadından biriydi. .

Fadlun Arrayan Bonde (Ega)

© Bogani Nani Wartabone Ulusal Park Kurumu/CIWT Projesi Endonezya

Fadlun Arrayan Bonde (Ega)

“Doğa ve koruma konusunda her zaman tutkulu oldum. Ormanlarla çevrili bir köyde büyüdüm. Her iki büyükbabam da yerel ve geleneksel bilgeliklerini paylaşarak bana ilham verdi ve beni orman hakkında bilgi edinmeye ve ağaç dikmeye teşvik etti. Bana doğanın gücünden bahsettiler ve doğanın dilinin dünyadaki en eski dil olduğunu, dolayısıyla onu dinlememiz gerektiğini söylediler.

Biraz mistik. Örneğin, hikayelere göre, yerden çok fazla karınca çıktığını görürseniz, yakında yağmur yağacak demektir.

Dedelerimden gelen mesaj, doğanın enerjisinin ve dilinin takdir edilmesi ve saygı gösterilmesi gerektiğidir.

‘Hayatım değişti’

Liseden beri çevre hareketinin içindeyim ve dünyada olup bitenlere kafamı açık tutabilmek için üniversitede uluslararası ilişkiler okudum. Mezun olduktan sonra hep memleketime dönmek istemişimdir.

Kasım 2020’de Endonezya’da türünün ilk örneği olan girişime katıldığımda hayatım değişti.

Temel polis eğitimi ve iletişim, müzakere ve girişimcilik becerileri üzerine eğitim aldık.

Ayrıca yerel köylüleri alternatif sürdürülebilir geçim kaynakları bulmaları ve milli park yetkilileriyle daha yakın çalışma konusunda nasıl güçlendireceğimizi öğrendik.

Korucuların ne yaptığını öğrendim ve iş konusunda daha tutkulu oldum. Şimdi topluluğa hizmet etmekten gerçekten gurur duyuyorum.

Topluluk bekçileri, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına yardımcı olur. Parkta yuva yapan memeliler, sürüngenler ve 100’den fazla kuş türü var.

Milli park bekçileri ile çalışarak suçun ortadan kaldırılmasında ve yasa dışı yaban hayatı pazarı ve yaban hayatı ticaretiyle mücadelede de rol oynuyoruz.

Ayda en az 10 gün çalışıyorum ama gerçekte, işin doğası gereği, topluluktan bir taahhüt veya “kabul” almak açısından yatırım yapmak daha fazla zaman alıyor. Bunun bir kısmı bağlantı kurmaktır.

Bogani Nani Wartabone Ulusal Parkı'ndaki Perempuan Inspiratif Mitra Polhut topluluk korucusu ekibi.

© Bogani Nani Wartabone Ulusal Park Kurumu/CIWT Projesi Endonezya

Bogani Nani Wartabone Ulusal Parkı’ndaki Perempuan Inspiratif Mitra Polhut topluluk korucusu ekibi.

“Bayan tutun”

Çabalarımızın birinin hayatını daha iyi hale getirebileceğini bilmek çok tatmin edici. Topluluk gruplarının, ürünleri için sürdürülebilir pazarlara erişmelerini sağlayarak sertifika almalarını kolaylaştırdığımızda olduğu gibi. Doğa için çok daha fazlasını yapabileceğimi düşünüyorum ama aynı zamanda daha iyi fırsatlar için kendimi ve topluluğumu daha iyi hale getirebilirim.

Koruma hakkında konuşmak ve topluluğuma daha fazla dahil olmak için cesaretlendirildiğimi hissediyorum. İnsanlarla konuşmak için motive oluyorum. Komik ama köyümdeki insanlar artık beni sadece Ega olarak değil, aynı zamanda “koruma görevlisi” ya da şüpheli yasa dışı yaban hayatı ticareti görürseniz iletişime geçilecek kişi olarak görüyor.

Bununla gurur duyuyorum.

Birkaç nesil için ilham kaynağı

Yaban hayatı bilgisini genç nesille paylaşmak beni faydalı hissettiriyor. İşimle ilgili en önemli ve anlamlı şey, koruma ve vahşi yaşamın önemi hakkında farkındalık paylaşmaktır.

Ağaç deyince sadece yapraktan değil köklerden de bahsediyoruz.

Erken yaşlardan itibaren iyi hazırlanırlarsa, koruma ve yaban hayatı bilgilerini geleceğe taşıyacaklardır.

Kadın orman korucuları, yerel topluluklarla birlikte çalışarak Endonezya'daki vahşi yaşam suçlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

© National Geographic Endonezya/Edy Susanto

Kadın orman korucuları, yerel topluluklarla birlikte çalışarak Endonezya’daki vahşi yaşam suçlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

‘Sessizlik bir şeyi değiştirmez’

Dünyamız yaşlanıyor ve aşırı nüfuslu. Yüksek sesle bağırmak yardımcı olmayabilir ama susmak da bir şeyi değiştirmez. Kadınlar sesimizi daha çok yükseltebilir ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir.

Genç kadınlara büyük bir mesajım var: cesur olun. Koruma için çalışmaktan korkmayın. Kendinizi ilk adımları atmaya teşvik etmelisiniz çünkü ilk adım çok önemlidir. Düşündüğün kadar korkutucu değil.”

Korucuları Güçlendirin

• Kadınlar, doğal kaynak yönetiminde hayati bir rol oynamalarına ve biyolojik çeşitlilik kaybından orantısız bir şekilde etkilenmelerine rağmen, genellikle karar verme ve liderlik fırsatlarından dışlanırlar. BM Kalkınma Programı (UNDP) bunu değiştirmek için Asya-Pasifik bölgesinde bir dizi yenilikçi proje başlattı.
  • Kadın orman korucuları ayrıca Çin, Hindistan, Vietnam ve diğer ülkelerde araziyi korumak ve topluluklarını güçlendirmek için çalışıyor.
  • 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile uyumlu olarak, bu koruma projeleri iklim değişikliğiyle mücadeleye, kadınları güçlendirmeye ve topluluklarını dönüştürmelerine yardımcı oluyor.