Benlik saygısı ve bitkinlik: Tükenmişlik uzmanı Frank BeHaberlert ile röportaj

Stres ve bitkinlik neredeyse kaçınılmazdır. Çaba göstermeyenler amaçsız ve tembel olarak kabul edilir. Bazen performans baskısı da tükenmemize neden olur. Tükenmişlik uzmanı Frank BeHaberlert bunun neden olduğunu ve bunu nasıl önleyebileceğimizi açıklıyor.

Herkes zaman zaman, özellikle kriz zamanlarında, kendini bitkin hisseder. Bu ne zaman tükenmişliğe dönüşür?

Normal bitkinlik ve tükenmişlik arasında ayrım yaparken, yenilenme yeteneği çok önemlidir. İşten yoruldum ama hafta sonu veya tatilden sonra tekrar enerji ve motivasyonum varsa, bu tamamen normal bir durumdur. Ama artık boş zamanlarımda yenilenmeyi başaramazsam, uyanık olmalıyım.

Tükenmişlik sendromu, kişinin kendi işiyle yakından ilgili bir bitkinlik durumunu tanımlar. Özellikle etkilenen sektörler var mı?

25 yıl önce tükenmişlik yaşayanlarla çalışmaya başladığımda, çoğu sosyal hizmet alanındaydı. Bu temelde değişti. Bugün tüm meslek gruplarından ve gelir dilimlerinden müşterilerimiz var. Bununla birlikte, bir sınırlama vardır: zihinsel veya duygusal işlerden çok fiziksel işlerle uğraşan insanlar kapımızı çok daha az çalarlar. Bu aynı zamanda, günümüzde klasik ofis işinin genellikle sürekli kullanılabilirlik ve bir ev ofisi ile ilişkilendirilirken, işe alınan oduncunun baltayı bırakır bırakmaz gerçekten bir gün aramak zorunda kalması gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

Gerçekleştirme baskısı ve dijitalleşmenin tükenme ile ne ilgisi var?

Klinik tablo neden halkın algısında bu kadar geniş bir alana yayıldı?

Tükenmişlik vakaları gerçekten de dijital devrimden bu yana artmaya devam etti. Günümüzde akıllı telefonlarımız aracılığıyla sürekli ulaşılabilir olmamız normal. Ve tren istasyonuna bakarsanız, çoğu insanın gözü sürekli ekrandadır. Sonuç olarak, kendimizi kapatıp düşüncelerimizi akışına bırakacak vaktimiz olmuyor, beynimiz sürekli olarak yeni girdilerle karşı karşıya kalıyor ve bu nedenle kalıcı olarak enerjileniyor. Buna ek olarak, toplumun bize sık sık uyguladığı performans baskısı da var.

Tek sebep bu mu?

Tabii ki, akıl hastalığının artan kabulü de rol oynuyor. Uzun süre akıl hastalığı sosyal bir tabu olarak kabul edildi. Sırt ağrısından şikayet etmek çok daha kolay. “İyiyim ama belim sorun çıkarıyor” diyebilirim. Sırt bana ait, benim bir parçam ama o ben değilim. Aynı cümleyi psişe ile deneyin: “Ben iyiyim ama ruhum sorunlara neden oluyor”. O kadar kolay değil! Ruhum, bu benim. Ve eğer ruhumun bir sorunu varsa, o zaman sorunum var – kendimi uzaklaştırabileceğim sadece “sırtım” değil.

Tükenme: Özgeçmiş bir sürat koşusuna dönüştüğünde

Sürekli mevcudiyet ve gerçekleştirmeye yönelik sosyal baskı, çoğu insan için günlük yaşamın bir parçasıdır. Yine de, her şey herkes için tükenmişlikle bitmiyor. Hangi insanlar kapınızı çalıyor?

En yaygın tavsiye talepleri iki ana gruptan gelir. Bunlar, beş ila yedi yıldır bu işte olan ilk kez çalışanlardır. Diğer grubun arkasında açıkça daha uzun yıllar çalışmak var; etkilenenler çoğunlukla 45 ile 58 yaşları arasındadır. Ve iş dünyasına bakarsak, bu çok mantıklı. Özgeçmişimiz bir maraton. Ancak daha en başından koşup katedilecek mesafeyi yanlış değerlendiren insanlar var. Bu, kendilerinden çok yüksek taleplerle işe gittikleri ve her şeylerini verdikleri anlamına gelir – bu yüzden bu insanlar genellikle sadece birkaç yıl sonra tükenirler. Ama bazen insanların onlarca yıldır çalıştığı da olur – ‘maraton resminde’ 30 kilometre uzaktalar – ve sonra fark ederler: Kahretsin, daha önümüzde çok uzun yıllar var. O zamanlar kaynaklarıyla yeterince ekonomik olmayanlar, bitkinlik ve baskı karışımı altında hızla çökerler.

Tükenmişlik teşhisinden sonra ne olur?

Tükenmişlik genellikle kişisel bir eğilim ile dış koşulların karşılıklı etkileşiminden kaynaklanır. Bu nedenle, müşterinin ortamında değiştirebileceğimiz ve nedenlerini dahili olarak araştırabileceğimiz başlangıç noktaları ararız. Örneğin, duruma ilişkin yeni bakış açılarını birlikte geliştirmeye ve hastanın neden kendini sömürdüğünü bulmaya çalışıyoruz.

akıl sağlığı

Zihinsel hijyen: Bu on alışkanlık ruh için merhemdir

Bir adım geri gidelim: İlk etapta tükenmişlik konsültasyonunuza girmemek için ne yapabilirim?

Önlemede en önemli nokta özgüvendir. Bununla, reklamı yapılan özgüveni kastetmiyorum, ama çok pratik eylemi kastediyorum. Kendime nasıl davrandığım, kendim hakkında nasıl konuştuğum ve düşündüğümle ilgili. Programım, kendime değer verip vermediğim konusunda çok şey ortaya koyuyor, tıpkı telefondaki uygunluk durumum gibi. Bunca yıl boyunca, kendine değer veren tek bir tükenmişlik danışmanı adayım olmadı. Tersine, bu, kendime iyi bir arkadaş gibi davranırsam, bu hastalık riskini büyük ölçüde azalttığım anlamına gelir.

Benlik saygısı söz konusu olduğunda önemli olan şey

Ve benlik saygısı pratikte nasıl görünebilir?

Benlik saygısı, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz seansları ile başlar. Vücudumun değerini biliyorsam, o zaman elbette onun için iyi bir şeyler yaparım. Düzenli molalar ve aktif olarak sınırlar koymak da bunun bir parçasıdır. Mesele şu ki, tüm bunlar çoğu insan için tamamen bilişsel olarak açık. Tükenmişlikten etkilenenler bile genellikle onlara teorik olarak neyin yardımcı olacağını tam olarak bilirler. Ama bunu yapmıyorlar. Ve bunun nedeni rahatlık değil, daha çok duyguların istenen davranışın önüne geçmesidir. Örneğin, “hayır” demek genellikle başka birini yabancılaştırmam gerektiği anlamına gelir. İşte burada reddedilme korkusu devreye giriyor.

Duygularımız yolumuza çıkmayı sever ve kendimiz için iyi şeyler yapmamızı engeller. Yine de daha iyi hissetmek için harekete geçmeliyiz. Bu kısır döngüyü nasıl kırabilirim?

Örneğin mükemmeliyetçiliği hayatın her yerinde buluruz. Bu yüzden arkadaşlarım geldiğinde evimi toplamamayı alışkanlık haline getirdim. Arkadaşlarımın üzerindeki baskının çoğunu alıyorlar çünkü bir dahaki sefere ziyarete geldiğimde ortalığı toplamaları gerektiğini düşünmüyorlar. Ve bu hayatın her alanına yayılabilir. Hiçbirimiz her zaman mükemmel değiliz, pürüzlerimiz var – tıpkı dağınık apartman daireleri, tatilde kötü hava veya restorandaki berbat yemekler gibi. Sadece öne çıkanları gösterme alışkanlığından vazgeçmeliyiz! İnsan kardeşlerimizi gerçekte oldukları gibi daha sık görebilseydik, inanılmaz derecede rahatlatıcı olurdu.

Instagram ve Facebook gibi sosyal ağlar işimizi pek kolaylaştırmıyor. Bunun dışında, Almanya’da genellikle performansa odaklanılır. Hangi faaliyeti yürüttüğümüz genellikle birincil ilgi alanımızdır. Kim olduğumuzu bile biliyor muyuz?

Toplumumuzda kendinizi işinizle tanımlamanız neredeyse normaldir. İş tüm kimliğimizi belirlediğinde her şey bir sorun haline gelir. Ne yazık ki, bu çok sık oluyor. Ve eğer iş çok yorgun olduğunuz için veya basitçe motivasyonunuz olmadığı için durursa, o zaman çok hızlı bir şekilde hiçbir şeyiniz kalmaz. Bu nedenle kendimize, bu toplumsal mutabakata uymak isteyip istemediğimizi veya kendimizi işimizden daha fazlasıyla mı tanımlamamız gerektiğini sormalıyız.

Kaynak: Burn-Out uzman tavsiyesi

#Konular