Bağışıklık sistemi zayıf mı? Önde gelen bir sağlık uzmanının tavsiyesi var: daha fazla şarap

Tim Spector
Bağışıklık sistemi zayıf mı? Önde gelen bir sağlık uzmanının tavsiyesi var: daha fazla şarap





Şarap içmek sağlığınız için iyi olabilir.

© FG Ticaret / Getty Images

Tina Pokern



Şarap pek çok şey yapabilir: tadı güzeldir, sarhoş eder, baş ağrısına neden olur. Ancak sağlık uzmanı Tim Spector başka bir etki daha biliyor ve bu yüzlerce hatta binlerce şarabı tatmak için iyi bir sebep.





Alkollü içeceklerin sağlığı teşvik edici olarak “reklamını yapmak” için belirli bir cüretkarlığa ihtiyacınız var. Ne de olsa, alkol yanlış bir şekilde “şeytanın alkolü” olarak anılmaz. En geç kalıcı, toplu tüketim vücuda zarar verir, nörotoksin ve bağımlılık yapan bir maddedir. Yine de o kadar da kötü değil. Ölçülü olarak, olumlu etkileri de olabilir. Londra’daki King’s College’da profesör olan sağlık uzmanı Tim Spector, bir kez daha alkol için mızrak kırdı. Şarabın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor.


Yüzde 85’e kadar su, artı alkol, renklendirici ve bronzlaştırıcı maddeler, asit, proteinler, vitaminler, mineraller, eser elementler ve şeker – hepsi bir arada, bu şaraptır. Daha fazla sihir değil. Ancak şarabı, açıkça söylemek gerekirse, sağlıklı yapan tam olarak polifenollerdir. Güçlü antioksidanlar olarak kabul edilirler. Bunlar serbest radikallere karşı hareket eder ve hücreleri korur. Birkaç çalışma, ılımlı şarap tüketiminin kalp sağlığı için faydalı olabileceğini zaten göstermiştir. Dolaşım artırıcı etkisi, kalp ve damar hastalıklarına ve diyabete karşı koruma sağlayabilir, hatta ruh sağlığını iyileştirebilir. Ama hepsi bu kadar değil. Wine-Blast podcast’inde Spector, şarabın bağırsak sağlığı için de iyi olduğundan ve vücuttaki “iyi” bakteri popülasyonunu teşvik ettiğinden bahsetti.

Şarap ve bira ile bir grup tost

kolon

Sürdürülebilirlik kontrolü
Şarap mı yoksa daha iyi bira mı? Yaşam döngüsü değerlendirmesi beklemedeyken karar nasıl görünür?




02/15/2023

Farklı şaraplar, daha fazla bakteri çeşidi




Spector’a göre şarap öncelikle zevk için içilmeli ve şarabın çeşidini değiştirmekten mutluluk duymalısınız. Uzman, “Aynı şaraba bağlı kalmayın, yüzlerce, binlerce farklı üzüm çeşidini deneyin” tavsiyesinde bulunuyor. Özellikle nadir çeşitler de dahil edilmelidir. Spector, sağlıklı beslenmeye bir benzetme yapar. Menüde farklı üzüm çeşitleri varsa, farklı bağırsak mikroplarına da yardımcı olursunuz. Bu da bağırsaklardaki bakteri çeşitliliğini artırır ve bu da bağırsak sağlığının iyi olduğunun bir göstergesidir.


Ancak, “çok yardımcı olur” ilkesi burada geçerli değildir. Spector, “Çok fazla alkol içerseniz, bağırsak mikropları üzerinde toksik etkisi olur” diyor. Bu durumda çok fazla, yarım şişe şarap ve daha fazlası anlamına gelir. Bir veya iki bardak idealdir. Alkol aynı zamanda sağlığınız için kötü olan uykuyu daha huzursuz hale getirebileceğinden, uzman günün çok geç saatlerinde şarap içmemenizi tavsiye ediyor. Bilim adamı, gelecekte bir tür aperatif olarak şarabı akşam yemeğinin başında içmek ve “benim gibi sonunda peynirle ve sonra aşırıya kaçmak değil” daha mantıklı geliyor.


flavonoller

Şarap hafızanızı keskin tutmanıza nasıl yardımcı olur – bu yiyecekler beyniniz için iyidir





“Hile” üzüm suyuyla çalışmıyor. Bahsedilen polifenoller yalnızca fermantasyon işlemi sırasında oluştuğundan, alkol eklenmelidir. Ve: Kırmızı şarap severlerin bir avantajı var. 2019 gibi erken bir tarihte, King’s College’daki bilim adamları, ikili bir çalışmada, kırmızı şarap içen katılımcıların bağırsak mikrobiyomlarının daha fazla çeşitliliğe sahip olduğunu buldular. Araştırma ekibi beyaz şarap, bira ve diğer alkollü içkilerde hiçbir fark bulamadı.


Kaynak: Wine Blast, Telgraf, Çalışma, Çalışma 2

#Konular