YerdenYüksek
Member
dünya karşı karşıya modern tarihin en büyük gıda krizi ve kıtlık tehdit ederken, insan hakları – özellikle kadın hakları saldırıya uğradı BM acil durum koordinatörü Martin Griffiths, Suudi Arabistan’daki Riyad İnsani Yardım Forumu’nda genel sekreter adına yaptığı konuşmada, adaletsizliğin yaygın olduğu yerlerde gerilimin yüksek olduğunu söyledi.
Ayrıca Ukrayna’daki savaş ikinci yılına giriyor ve Türkiye ve Suriye’de yaşanan yıkıcı depremlerin üzerinden iki hafta geçti.
İhtiyaçlar artıyor
“Şu anda dünya çapında 350 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç durumda.“En çok etkilenenlerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 54 milyar dolara ihtiyacımız var, ancak deneyimler gösteriyor ki bu miktarın ancak yarısını toplayabildik.”
Bu rakamlar üç ana nedenden dolayı artmaya devam ediyor: devam eden çatışma, iklim krizi ve COVID-19 salgını ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle ekonomik çöküş.
Bu “mega krizler” arttıkça, kaynaklar yetişmiyorekledi.
diplomasi sallamak
Bay Griffiths, insani yardım çalışanlarının krizlere yanıt vermede oynadıkları rolün altını çizerek, yetkilerinin ve mantralarının “pes etmeyiz”. Fakat, O çağırdı pratik ve somut yardım bu yetkinin uygulanmasında.
“Bildiğimiz savaşları ve çatışmaları sona erdirmek ve yenilerinin çıkmasını önlemek istiyoruz. acilen daha fazla diplomatik çabaya ihtiyaç duyuldudedi.
“Zorundayız iklim değişikliğini doğrudan ele almakçünkü her sel, sıcak hava dalgası, kuraklık veya süper fırtına bir insani kriz getiriyor.”
Milyonlar açlıktan ölüyor
Griffiths, “yürek burkan istatistiklerden” bazılarını paylaşarak, bugün insani yardım çalışanlarının hayat kurtarmak için daha fazla kaynağa ihtiyacı olduğunu söyledi.
Dünya çapında, 222 milyondan fazla insan ne zaman başka bir yemek yiyeceklerini bilmiyorum ve Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 45 milyon insanzaten açlığın eşiğindeler.
‘Herkes iş başına’
Hafta sonu, Genel Sekreter António Guterres, BM’nin Merkezi Acil Müdahale Fonu’ndan (CERF) benzeri görülmemiş 250 milyon dolarlık bir tahsisat duyurdu.
Bay Griffiths, paranın erken önlem alınmasını sağlayacağını söyledi, ancak bağışçıları bunu yapmaya çağırdı. desteklerini artırmak.
“İnsani eylem tek başına ayakta kalamaz. Herkesin güvertede olmasına ihtiyacımız vardedi.
Para biriminiz olan siyasi iradeyle birlikte çalışarak çatışmayı durdurabilir, iklim kriziyle mücadele edebilir, kıtlıklarla mücadele edebilir ve kaçınılmaz olarak ortaya çıkan bir sonraki acil durumlara hazır olabiliriz.”