Anne Olmayan Mutluluk: Kadınların neden mutlu olmak için çocuk sahibi olmaları gerekmiyor?

Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar genellikle bencil ve duygusal olarak soğuk görülürler. Yazar Nadine Pungs, Non-Annelik adlı kitabında çocuksuz yaşama kararı hakkında yazıyor. Kendi kaderini tayin hakkı, sosyal baskı ve anne olamamanın mutluluğu hakkında bir sohbet.

Çocuk sahibi olmak, bugün hala çoğu ilişkinin doruk noktası olarak görülüyor. Anne olmamakla ilgili bir kitap yazdınız Bayan Pungs. Neden?
Nadine Pungs: Almanya’da her beş kadından biri 2018’de istemeden veya kasıtlı olarak çocuksuz kaldı. Tersine, bu aynı zamanda beş kadından dördünün yaşamları boyunca en az bir çocuk sahibi olacağı anlamına da geliyor. Bu nedenle anne olmayan kişi daha çok istisnadır. Sosyal düzende bir tür gevşek temas. Sıcaklık, ilgi ve sevgi gibi değerler hala kadın olmakla ilişkilendirildiği için şüphe uyandırıyor. Bununla birlikte, bir kadın üremeye karşı karar verir vermez, içinde bir şeyler kırılmış gibi görünür.

Çocuk sahibi olmama konusunda bilinçli bir karar verdiğin için “kırık” kadınlardan birisin. Bu, hayatınızı nasıl şekillendirdi?
Yıllar geçtikçe anne olmayı reddetmemi defalarca haklı çıkarmak zorunda kaldım. Ama biri bana sözde bencil olduğumu veya çocuksuz yalnız öleceğimi söylerse, kendimi ayrımcılığa uğramış hissetmiyorum. Bu iddiaların benim hayatımla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle benim için kitap daha çok üreme ve cinsel olarak kendi kaderini tayin etme hakkında, anne olsun ya da olmasın, erkek ya da kadın ya da ikili olmayan. Eşitlikle ilgili.

Fiziksel eşitlik efsanesi

Giderek daha fazla kadın eşitlik için savaşıyor…
Kesinlikle. Şimdiden çok şey başardığımıza da inanıyorum. Hiç bu kadar özgür olmamıştık ve Almanya’da sorunlar hakkında ayrıcalıklı bir durumdan bahsediyoruz. Ancak her kadının seçme özgürlüğü ile toplumun cinsiyetimizden bekledikleri arasında hâlâ büyük bir uçurum var.

Yazar Nadine Pungs

Nadine Pungs edebiyat ve tarih okudu. Öncesinde, sırasında ve sonrasında kabare sanatçısı olarak köylerde gezdi ve yıllarca tiyatroda oynadı. Kişisel yolculuğu, bir süredir kadınların toplum tarafından değer görmek için neden çocuk sahibi olmaları gerektiği üzerineydi. Çocuk sahibi olmamaya karar verdi ve böylece yepyeni bir yaşam kalitesi kazandı.

© Alexander Vejnovic / Piper Verlag

Bununla tam olarak ne demek istedin?
Örneğin ben kendim kürtaj oldum. Biz kadınlar için gerçek bir fiziksel eşitliğin olmadığını ilk kez o zaman hissettim. Bunu önceden bu kadar fark etmemiştim. Birkaç yıl sonra sterilize etmeye karar verdiğimde, bu beni hâlâ çok meşgul ediyordu.

Birçok insan hala kürtajı pişmanlıkla ilişkilendirir. Adım attığına pişman mısın?
Hiç de bile. Aksine: Ne zaman bebek arabası olan bir kadın görsem, o kadın olmadığım için rahatlıyorum, bu kadın için annelik belki de dünyanın en güzel şeyi olsa da. Hayatta farklı bir yol seçebildiğim için mutluyum. Kürtaj yaptırmanın travmasını taşıyan kederli kadının anlatısı kesinlikle doğru değil. İstenmeyen bir gebeliğin kendiliğinden kürtaj olmasının sizi mutsuz etmediğini kanıtlayan çok sayıda araştırma var. Duygusal dramatizasyon genellikle dışarıdan gelir.

Dünya Çocuk Günü

On temel ihtiyaç: Çocukların mutlu olması için neye ihtiyacı var?

Kadınlar için sosyal bir norm olarak doğurganlık

Kürtajın dramatize edilmesinin siyasetten, toplumdan, erkeklerden kaynaklandığını mı söylüyorsunuz?
Toplum doğurganlığı hâlâ norm olarak tanımlıyor. Bir doğurganlık kliniği bulmak, kürtaj yapan bir doktor bulmaktan daha kolaydır. Açıkçası biz kadınların bebek doğurmak istemesi bekleniyor. Bu durum hukuka da yansımıştır. Federal Anayasa Mahkemesi en son 1993’te Almanya’da bir embriyoyu süresine kadar taşımanın temel bir zorunluluk olduğuna açıklık getirdi.

Görev?
Evet, zorunlu! Çünkü “midem bana ait”. Sonra toplum baskısı. Çocuk sahibi olmamaya karar verir vermez “pişman olacaksın” derler. Bu kulağa duygusal şantaj gibi geliyor. Bu da kendi inançlarımıza güvenmememize neden olur. Çocukken çocuk istemediğimi bilsem de benim için aynıydı.

O halde bu günlerde kadınlar hamile kaldığında özgür iradeden söz edilebilir mi?
Bazı kadınların hamile kaldığına inanıyorum çünkü böyle yapıyorsunuz ve bu “normal” yaşam tarzı. Çünkü çocuk istiyorsun. Ve sonra orada bebekleriyle oturuyorlar ve bazıları belki bir tür annelik pişmanlığı yaşıyor. Çocuklarını sevmelerine rağmen annelikten nefret ederler. Bana gelince, çocuk sahibi olduğum için pişman olmaktansa, çocuk sahibi olmadığım için pişman olmayı tercih ederim. Çünkü sadece kendimle mi yoksa bacaklarımın arasından çıkan adamla mı tartışsam fark eder.

kitap kapağı anne olmamak  Çocuksuz yaşama kararından

Nadine Pungs çocuk sahibi olmamaya erken karar verdi. Kürtaj ve kısırlaştırmanın ardından, “Anne Olmamak Çocuksuz Yaşama Kararı Üzerine” adlı kitabında toplumumuzun hâlâ kadınlara yüklediği beklentilere filtresiz bir bakış atıyor. Ve kendi ihtiyaçları ile toplumsal yapılar arasındaki çocuksuz hayatla eğlenceli ve dürüst bir şekilde barışır.

© Piper Verlag

Baby Born neden zararsız bir hediye değil?

Bu yüzden 30’lu yaşlarının sonunda kısırlaştırmaya karar verdin…
Kesinlikle. Sadece doğum kontrolü için değil, aynı zamanda bedenimi toplumsal ve ataerkil beklentilerden kurtarmak için kısırlaştırıldım. Artık müsait değilim. Benim için özgürleştirici bir kendi kaderini tayin etme eylemiydi. Fallop tüplerimi bıraktığımdan beri tamamlandım. Vücudum artık tamamlandı. Doğurganlık olmadan eskisinden çok daha kadınsı hissediyorum.

Çoğu kadın hala klasik rol modeliyle büyüyor. Çocukken Baby Born ile oynuyor ve çocuklara bakmayı öğreniyoruz. Gerçekten çocuk isteyip istemediğimi veya sadece toplumun beklentilerine uymak isteyip istemediğimi nasıl anlarım?
Doğan bebek zararsız bir hediye değildir. Aslında bu sevimli küçük oyuncak bebek, kıza daha sonra toplumda nasıl bir yere sahip olacağını tam olarak gösteriyor. Bu nedenle herkesin kendine sorması gereken soru şu: Çocuk sahibi olmak gerçekten benim kendi arzum mu – yoksa böyle öğrendiğim için mi çocuk istemem gerektiğini düşünüyorum? Neden hiç çocuk istiyorum? Gerçek ihtiyaçlar nelerdir? Bu soruların cevabını bulmak çok zor ama cevap basit.

Cevabınızı zaten buldunuz – anne olmayanın mutluluğu. Çocuksuz hayalinizdeki hayat tam olarak nasıl görünüyor?
Anne olmayan mutluluğum öncelikle çok dünyevi şeylerden oluşuyor: Geç yatabiliyorum, istersem her gün çadırımı kuruyorum ve plak konserleri dinlemek zorunda kalmıyorum. Aslında, çocuğumu talihsizliğe, hastalığa veya ölüme maruz bırakma düşüncesiyle yüzleşemezdim. Her zaman endişelenirdim. Sabahtan geceye. Muhtemelen oldukça rahatsız ve kontrolcü olurdu. Yani çocuksuz daha iyi bir insanım. Ve bence bu da sorun değil. Anne olmamak bencillik değil sorumluluktur. Şöyle: Anne olabilmem, bunu yapmam gerektiği anlamına gelmez.

#Konular