Anne Olmayan Mutluluk: Kadınların Mutlu Olmak İçin Neden Çocuk Sahibi Olmaları Gerekmiyor?

Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar genellikle bencil ve soğuk görülüyor. Yazar Nadine Pungs, Anne Olmamak adlı kitabında çocuksuz yaşama kararını anlatıyor. Kendi kaderini tayin etme, sosyal baskı ve anne olmamanın mutluluğu hakkında bir sohbet.

Günümüzde çocuk sahibi olmak çoğu zaman herhangi bir ilişkinin en büyük başarısı olarak görülüyor. Bayan Pungs, “anne olmamakla ilgili” bir kitap yazdınız. Neden?
Nadine Pungs: 2018'de Almanya'da beş kadından biri çocuksuzdu; istenmiyor veya aranıyordu. Tam tersine, bu aynı zamanda beş kadından dördünün yaşamı boyunca en az bir çocuk sahibi olma ihtimalinin yüksek olduğu anlamına da geliyor. Bu nedenle anne olmayanlar istisnadır. Sosyal düzende bir tür gevşek bağlantı. Güvensizlik uyandırıyor çünkü kadın olmak hâlâ sıcaklık, ilgi, sevgi gibi değerlerle ilişkilendiriliyor. Ancak bir kadın çocuk yapmamaya karar verdiğinde, içinde bir şeyler kırılmış gibi görünür.

Siz de o “kırık” kadınlardan birisiniz çünkü bilinçli olarak çocuk sahibi olmamaya karar verdiniz. Bu hayatınızı nasıl şekillendirdi?
Yıllar boyunca anneliği kabul etmeyi reddettiğimi defalarca gerekçelendirmek zorunda kaldım. Ama birisi bana bu yüzden bencillik ettiğimi ya da çocuksuz yalnız öleceğimi söylediğinde ayrımcılığa uğradığımı hissetmiyorum. Bu iddiaların benim hayatımla hiçbir ilgisi yoktur. Benim için kitap, anne veya anne olmayan, erkek veya kadın veya ikili cinsiyetten olmayan biri olmanıza bakmaksızın, daha çok üreme ve cinsel açıdan kendi kaderini tayin etme hakkıyla ilgilidir. Eşitlikle ilgili.

Fiziksel eşitlik efsanesi

Giderek daha fazla kadın eşit haklar için kampanya yürütüyor…
Kesinlikle. Ayrıca zaten çok şey başardığımıza inanıyorum. Hiç bu kadar özgür olmamıştık ve Almanya'da ayrıcalıklı bir durumdan sorunları konuşuyoruz. Ancak her kadının seçim özgürlüğü ile toplumun cinsiyetimize ilişkin beklentileri arasında hala büyük bir uçurum var.

Yazar Nadine Pungs

Nadine Pungs edebiyat ve tarih okudu. Öncesinde, sırasında ve sonrasında yıllarını kabare sanatçısı olarak köylerde dolaşarak ve tiyatroda oynayarak geçirdi. Bir süredir kişisel yolculuğu, kadınların toplum tarafından değer görmek için neden çocuk sahibi olmaları gerektiği sorusu etrafında dönüyordu. Çocuk sahibi olmaktan vazgeçti ve böylece tamamen yeni bir yaşam kalitesi kazandı.

© Alexander Vejnovic / Piper Verlag

Bununla tam olarak ne demek istedin?
Mesela ben kendim kürtaj yaptırdım. Biz kadınlar için gerçek bir fiziksel eşitliğin olmadığını ilk elden hissettim. Bunu daha önce bu kadar fark etmemiştim. Birkaç yıl sonra kısırlaştırmaya karar verdiğimde bu durum beni fazlasıyla endişelendirmeye devam etti.

Pek çok insan hâlâ kürtajı pişmanlıkla ilişkilendiriyor. Adım attığınıza pişman mısınız?
Hiç de bile. Tam tersine: Ne zaman bebek arabalı bir kadın görsem, o kadın olmadığım için rahatlıyorum, o kadın için annelik dünyanın en güzel şeyi olsa bile. Hayatta farklı bir yol seçebildiğim için mutluyum. Kürtaj yaptırdığı için travma yaşayan acı çeken kadının hikayesi kesinlikle doğru değil. İstenmeyen bir hamileliğin kendi kararınızla kürtajlanmasının sizi mutsuz etmediğini gösteren çok sayıda çalışma vardır. Duygusal dramatizasyon çoğunlukla dışarıdan gelir.

Dünya Çocuk Günü

On temel ihtiyaç: Çocukların mutlu olması için neye ihtiyacı var?

Kadınlar için sosyal bir norm olarak doğurganlık

Kürtajın dramatize edilmesinin siyasetten, toplumdan, erkeklerden mi geldiğini söylüyorsunuz?
Toplum hala doğurganlığın norm olduğunu ilan ediyor. Bir doğurganlık kliniği bulmak, kürtaj yapacak bir doktor bulmaktan daha kolaydır. Biz kadınların elbette bebek sahibi olmayı istememiz bekleniyor. Bu durum içtihatlara da yansıyor. Federal Anayasa Mahkemesi en son 1993 yılında bir embriyonun Almanya'da doğumuna kadar taşınmasının temel bir zorunluluk olduğunu açıklığa kavuşturmuştu.

Görev?
Evet zorunlu! Çünkü “midem bana aittir”. Sonra toplumsal baskı. Çocuk sahibi olmamaya karar verdiğiniz anda “Pişman olacaksınız” diyorlar. Bu duygusal şantaja benziyor. Bu da kendi inançlarımıza güvenmememize yol açar. Çocukluğumda çocuk istemediğimi bilmeme rağmen benim için de aynısı geçerliydi.

Peki bugünlerde kadınlar hamile kaldığında özgür iradeden söz edilebilir mi?
Pek çok kadının hamile kaldığına inanıyorum çünkü yaptıkları bu ve bu “normal” yaşam tarzı. Çünkü çocuk istiyorsun. Ve sonra bebekleriyle birlikte orada oturuyorlar ve bazıları bir tür Pişman Annelik deneyimi yaşayabiliyor. Çocuklarını seviyorlar ama anne olmaktan nefret ediyorlar. Bana gelince, çocuk sahibi olmaktan pişman olmaktansa çocuk sahibi olmadığıma pişman olmayı tercih ederim. Sadece kendimle mi yoksa bacaklarımın arasından çıkan adamla mı tartıştığım arasında fark var.

Kitap kapağı Anne olmamak.  Çocuksuz yaşama kararı hakkında

Nadine Pungs erken yaşta çocuk sahibi olmamaya karar verdi. Kürtaj ve kısırlaştırmanın ardından, “Anne Olmamak. Çocuksuz Yaşama Kararı Üzerine” kitabında toplumumuzun hâlâ kadına yönelik beklentilerine filtresiz bir bakış atıyor. Kendi ihtiyaçları ve toplumsal yapılar arasındaki çocuksuz yaşamla eğlenceli ve dürüst bir şekilde barışıyor.

© Piper Verlag

Baby Born neden zararsız bir hediye değil?

Bu yüzden 30'lu yaşlarınızın sonlarında kısırlaştırmaya karar verdiniz…
Kesinlikle. Sadece doğum kontrolü nedeniyle değil, aynı zamanda bedenimi sosyal ve ataerkil beklentilerden kurtarmak için de kendimi kısırlaştırdım. Artık müsait değilim. Benim için bu, özgürleştirici bir kendi kaderini tayin etme eylemiydi. Fallop tüplerimden vazgeçtiğimden beri artık tamamlandım. Artık bedenim tamamlandı. Doğurganlık olmadan kendimi eskisinden çok daha kadınsı hissediyorum.

Günümüzde çoğu kadın hâlâ klasik rol modeliyle büyüyor. Çocukken Baby Born'la oynuyoruz ve çocuklara bakmayı öğreniyoruz. Gerçekten çocuk isteyip istemediğimi veya sadece toplumun beklentilerine uymak isteyip istemediğimi nasıl anlarım?
Doğan Bebek zararsız bir hediye değildir. Bu tatlı küçük oyuncak bebek aslında kıza daha sonra toplumda tam olarak hangi yeri işgal etmesi gerektiğini gösteriyor. Her insanın kendine sorması gereken soru: Çocuk sahibi olmak gerçekten benim isteğim mi, yoksa bunu böyle öğrendiğim için mi çocuk istemem gerektiğini düşünüyorum? Neden çocuk sahibi olmak istiyorum? Bunun arkasında gerçekte hangi ihtiyaçlar yatıyor? Bu soruların cevabını bulmak çok zor ama cevap temeldir.

Cevabınızı zaten buldunuz; anne olmayan mutluluk. Çocuksuz hayalinizdeki hayat tam olarak nasıl görünüyor?
Anne olmayan biri olarak mutluluğum çok sıradan şeylerden oluşuyor: Uyuyabiliyorum, istersem her gün çadırımı toplayabiliyorum ve plak konserlerini dinlemek zorunda kalmıyorum. Ama gerçekte çocuğumu talihsizliğe, hastalığa ya da ölüme maruz bırakma düşüncesine dayanamadım. Sürekli endişelenirdim. Sabahtan geceye. Muhtemelen oldukça rahat ve kontrollü olurdu. Bu yüzden çocuksuz daha iyi bir insanım. Ve bence bu sorun değil. Anne olmamak bencillik değil, sorumluluk duygusudur. Şöyle: Anne olabilmem anne olmam gerektiği anlamına gelmiyor.

#Konular