Afganistan: İnsani yardım çalışanları, yardım operasyonlarında kadınların rolü konusunda rehberlik bekliyor

Kurumlar Arası Daimi Komite’nin (IASC) temsilcileri olarak, Afganistan’da yaklaşık 28 milyon insanı destekleyen dünyanın en büyük insani yardım operasyonunun kadın personel olmadan çalışamayacağını vurguladılar.

Yetkililer, 24 Aralık’ta Afgan kadınların yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarında çalışmasını yasaklayan bir ferman sonrasında geçen hafta ülkeye yaptıkları ziyaret hakkında bilgi verdiler.

Günler sonra, fiilen Taliban yetkilileri kadınların sağlık hizmetlerinde çalışmaya devam etmesine izin verdi.

Afgan kız ve kadınların ortaokul ve üniversiteye erişimleri engellendiğinden, ilköğretime odaklanılmasına rağmen eğitimde benzer bir istisna yapıldı.

net bir mesaj

IASC misyonu, Taliban ile yaptıkları görüşmelerde, kaldırılmasını umdukları yasağa karşı çıktılar ve insani yardımın her alanında muafiyetleri savundular.

BM yardım şefi ve IASC başkanı Martin Griffiths, BM genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kendilerine kılavuzların geliştirilmekte olduğu söylendi ve sabırlı olmaları istendi.

“Ben çok fazla spekülasyon yapmayı sevmeyen biriyim, çünkü bu bir spekülasyon meselesi. Bakalım bu yönergeler gerçekleşecek mi? Yararlı olup olmadıklarına bakalım. Bakalım insani yardım operasyonlarımızda kadınların asli ve merkezi rolü için ne kadar yer var” dedi.

“İşe yarayıp yaramayacağına dair herkesin bir fikri var. Görüşümüz, mesajın açıkça iletildiğidir: kadınlar insani yardım sektöründe merkezi, temel işçilerdirhaklara sahip olmanın yanı sıra, onların işe geri döndüğünü görmemiz gerekiyor.”

Kadınların hayati rolü

İnsani yardım çalışanlarının Afganistan’daki faaliyetlerini finanse etmek için bu yıl 4,6 milyar dolara ihtiyacı olacak.

Üç yıllık kuraklık benzeri koşullar, ekonomik gerileme ve kırk yıllık çatışmaların etkileri, nüfusun yaklaşık üçte ikisini, yani 28 milyon insanı yardıma muhtaç ve altı milyonu da açlığın eşiğine getirdi.

Save the Children’ın Başkanı ve CEO’su Janti Soeripto’ya göre, ülkedeki STK’larda çalışan 55.000 Afgan vatandaşının yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor.

Ekiplerimizde kadınlar olmadan milyonlarca çocuk ve kadına insani yardım sağlayamayız” dedi.

“İhtiyaçlarını belirleyemeyeceğiz; birçoğu yıllarca süren çatışmalardan sonra Afganistan’da bulunan kadın hane reisleriyle iletişim kurmak ve bunu güvenli ve kültürel olarak uygun bir şekilde

tehlikede yaşıyor

Buna ek olarak, birçok kadın yardım görevlisinin kendisi ailelerinin geçimini sağlayan tek kişidir, bu da daha birçok hanenin yetersiz kalacağı anlamına gelir.

“Biz bunu çok net bir şekilde ifade ettik. insani yardım asla şartlı olmamalıve ayrımcılık yapamaz”dedi Bayan Soeripto. “Yardımı siyasallaştırmak için orada değildik. Değer zincirlerimizin her alanında kadınlar olmadan bu işi yapamayız.”

Bu değerli işçilerin kaybı, Afganistan’ın son 15 yılın en soğuk kışıyla karşı karşıya kaldığı, sıcaklıkların neredeyse -30 santigrat dereceye düştüğü ve sayısız ölümle sonuçlandığı bir zamanda geliyor.

IASC heyeti, başkent Kabil’in varoşlarında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve yerel bir ortak tarafından yönetilen bir kliniği ziyaret etti.

Hizmetler geri yüklendi

CARE International Genel Sekreteri Sofía Sprechmann Sineiro, kritik sağlık ve beslenme hizmetlerinin yeniden hizmete girdiğini ve kadın personelin gemiye geri döndüğünü söyledi.

Klinik personeli ayrıca, yardım arayan çocukların yüzde 15’inin şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olması nedeniyle korkunç bir istatistik paylaştı.

“Öyleyse bu konuda bir belirsizlik olmasın. Kadınların diğer kadınlara hayat kurtaran destek vermesini yasaklayarak STK’ların elini kolunu bağla hayatlara mal olacakdedi Kabil’den.

ile karşılaşmaları sırasında fiilen yetkililer, insani yardım liderleri ayrıca kızların ve kadınların kamusal hayata tam entegrasyonu için baskı yaptı.

Büyük öğrenme kaybı

Bir milyondan fazla Afgan kız çocuğu, COVID-19 salgını sırasında meydana gelen kayıplara katkıda bulunan liseden men kararı nedeniyle öğrenimde geride kalıyor.

UNICEF’in programlardan sorumlu genel müdür yardımcısı Omar Abdi, geçen ay açıklanan üniversite yasağının umutlarını daha da boşa çıkardığını söyledi.

“Kız çocuklarının ve kadınların gelişimi konusunda çok endişeliyiz. özellikle ruh sağlıkları. Orta öğretim 2023’te kapalı kalırsa, geçen yıl altıncı sınıfa giren tahmini 215 bin kız çocuğunun öğrenme hakkı yine reddedilecek” dedi.

Karamsar görünüme rağmen Sn. Abdi bazı olumlu işaretler üzerinde.

umut için yer

Yasaktan bu yana 12 ilde yaklaşık 200 bin kız ortaokula devam ediyor ve kadın ortaokul öğretmenleri maaşlarını almaya devam ediyor.

“Kabil’de görüştüğümüz yetkililer, kızların ortaokullarda öğrenim görmelerine karşı olmadıklarını yeniden teyit ettiler ve yönergeler liderleri tarafından onaylandıktan sonra yeniden açacaklarına söz verdiler” dedi.

Bu arada, özel evlerde ve diğer yerlerde toplum temelli eğitim sınıflarının sayısı geçen yıl iki katına çıkarak 20.000’e ulaştı ve yarısından fazlası kız olmak üzere yaklaşık 600.000 çocuğa yardım etti.

“Bu olumlu sinyaller, her iki tarafın da çabalarının bir sonucudur. fiilen yetkililer ve yerel topluluklardan okulları ve toplum okullarını açık tutma baskısı” dedi. Abdi.

“Topluluklar eğitim talep etmeye devam ettiği sürece, hem kamusal hem de diğer eğitim biçimlerini, topluluk temelli sınıfları, telafi sınıflarını ve mesleki eğitimi desteklemeye devam etmeliyiz.”