Afgan kız çocukları ve kadınları Uluslararası Eğitim Günü’nde sahne aldı: UNESCO

Ajans Perşembe günü yaptığı açıklamada, 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü’nü ülkedeki kadın ve kız çocuklarına adadığını duyurdu.

“Dünyadaki hiçbir ülke kadınları ve kız çocuklarını eğitimden men etmemelidir. Eğitim, saygı duyulması gereken evrensel bir insan hakkıdır.”, Genel Müdür Audrey Azoulay dedi.

“Uluslararası toplum, bunu sağlamakla yükümlü. Afgan kız ve kadınların hakları gecikmeden iade edilecek. Kadınlara karşı savaş durmalı” dedi.

‘Kayıp nesil’ korkusu

Geçen ay, fiilen Afganistan’daki Taliban yetkilileri genç kadınları üniversitelerden yasakladı.

Bu, 1990’ların sonlarından 2001’e kadar hüküm süren köktendinci grubun Ağustos 2021’de yeniden iktidara gelip başkent Kabil’e dönmesinden birkaç ay sonra kızların ortaokula gitmesini yasaklayan daha önceki bir direktifin ardından geldi.

Sonuç olarak Afganistan, dünyada kadınlar ve kız çocukları için eğitime erişimin askıya alındığı tek ülkedir.

UNESCO bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, “Kaliteli kadınlar ülkenin gelişimi için çok önemli olduğundan, ülke bir nesli kaybetme riskiyle karşı karşıya.” dedi.

“Afganistan – veya herhangi bir başka ülke – ilerleyemiyorum nüfusun yarısının eğitim almasına ve kamusal yaşama katılmasına izin verilmezse.”

Genç kızlar, Afganistan'ın Helmand vilayetinde UNICEF destekli bir okula gidiyor.  (Dosya)

Genç kızlar, Afganistan’ın Helmand vilayetinde UNICEF destekli bir okula gidiyor. (Dosya)

Kazançlar ve kayıplar

2001 ve 2018 yılları arasında Afganistan, on kat UNESCO’ya göre, yaklaşık bir milyondan 10 milyona kadar tüm eğitim seviyelerinde kayıtlarda.

İlkokula giden kızların sayısı neredeyse sıfırdan 2,5 milyona yükseldi. Ağustos 2021’de on ilkokul öğrencisinden dördünü oluşturuyorlardı.

Yüksek öğretimde kadınların varlığı da yaklaşık yirmi kat artarak 2001’de 5.000 öğrenciden yirmi yıl sonra 100.000’in üzerine çıktı.

Bugün okul çağındaki Afgan kız ve kadınların yüzde 80’i, 2,5 milyon, okula gitmiyor. Aralık ayında açıklanan kadınların üniversite eğitimini askıya alma kararı, katılan 100.000’den fazla devlet ve özel kurumu etkiliyor.

Temel bir hak

UNESCO çağrıları hemen ve tartışılamaz Afganistan’daki tüm kızlar ve genç kadınlar için eğitime erişim ve okula dönüş.

“Herkesin eğitim hakkı vardır. Herkes. Ama Afganistan’da bu temel hak kızlardan ve kadınlardan alındı.

UNESCO, son yirmi yılda, yüzde 60’ı kadın olan 600.000’den fazla gence ve yetişkine ulaşan bir okuryazarlık programı da dahil olmak üzere Afgan eğitim sistemini destekledi.

Taliban’ın devralmasından bu yana, 20 ilde 25.000’den fazla genç ve yetişkin için toplum temelli okuryazarlık ve beceri geliştirme sınıfları aracılığıyla eğitimin sürekliliğini sağlamak için faaliyetlerini değiştirdi.

Başta genç kızlar ve kadınlar olmak üzere gençler ve yetişkinler için eğitim hakkı konusunda kamuoyu bilincini artırmak için bir savunuculuk kampanyası 20 milyondan fazla Afgan’a ulaştı.

UNESCO ayrıca ortakların en kritik bekleyen ihtiyaçları karşılamak için fonları serbest bırakabilmeleri için güvenilir eğitim verileri sağlamaya yönelik bir girişim üzerinde çalışıyor.