850.000’den fazla Suriyeli, Türk çocuk depremler nedeniyle yerinden oldu

“Deprem nedeniyle evlerinden olan aileler, son dört haftayı hayatta kalmaya odaklıBirleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Avrupa ve Orta Asya bölge direktörü Afshan Khan, “Artçı sarsıntılar artçı sarsıntılar devam ederken hayatlarını beklemeye alıyorlar” dedi.

Şimdi olduğunu söyledi kritik “Elimizden gelen her şeyi yapmak ailelerin hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak içinçocuklara psikososyal destek sağlayın, mümkün olan en kısa sürede öğrenmeye geri dönmelerini sağlayın ve kaos içinde bir miktar istikrar sağlayın.”

Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Pazartesi günü, 356.000 hamile kadın özellikle önümüzdeki haftalarda doğum yapması beklenen tahmini 38.800 kişi olmak üzere, depremin vurduğu bölgelerde kritik olmaya devam ediyor.

UNFPA, yüzlerce hastane ve kliniğin hasar gördüğünü veya yok edildiğini ve binlerce kadın ve kız çocuğunun aşırı kalabalık, dondurucu soğuklara maruz kalan derme çatma kamplarda yaşadığını söyledi. acil finansman anahtardır binlerce kişiyi hamilelikleri sırasında sağlıklı tutmak, bebeklerini güvenli bir şekilde doğurmaya yardımcı olmak ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasız olan kadınları ve kız çocuklarını korumak.

‘Felaket’ etkisi

UNICEF, depremlerin etkisinin bölgedeki çocuklar ve aileleri üzerinde olduğunu söyledi. yıkıcıayrılmak yüz binlercesi korkunç koşullarda yaşıyor.

kombine ölüm cezası deprem ve artçı sarsıntıların sayısı 1000000’e ulaştı. Her iki ülkede 50.000 kişibinlerce kişi yaralandı ve binaların ve diğer temel altyapının büyük ölçüde tahrip edilmesiyle.

UNICEF, depremlerde ve sonrasında ölen ve yaralanan çocukların sayısının henüz doğrulanmadığını, ancak muhtemelen binlerce olduğunu söyledi. Suriye genelinde 3,7 milyondan fazla çocuk depremlerden etkilendi.

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, “Bu yıkıcı depremlerden önce bile Suriyeli çocuklar arasındaki insani ihtiyaçlar her zamankinden daha fazlaydı” dedi. “12 uzun yıllık çatışmaya yaklaşırken, milyonlarca aile topraklarda yaşıyor. felaketin eşiği, sanki dünya onları unutmuş gibi hissediyor. Bu aileleri uzun vadede desteklememiz ve hayatlarının parçalarını toplamalarına yardımcı olmamız gerekiyor.”

İçinde Suriyebundan fazla 500.000 kişi olduğuna inanılıyor evlerinden zorla depremler tarafından. Artçı sarsıntılar devam ederken birçok ailenin evi yıkıldı ve birçok çocuk hasar gören evlerine dönmekten korkuyor.

Eşit depremler içinSuriye, dünyanın en yüksek ülke içinde yerinden edilmiş kişi sayısına sahip ülkesidir. 6,8 milyon kişi yerinden edildiyaklaşık üç milyon çocuk dahil.

İçinde Turkuazhakkında 1.9 milyon kişi geçici konaklamada ikamet ediyor barınaklarve ülkedeki 2,5 milyon çocuğun buna ihtiyacı var acil insani yardım.

Yeniden yapılandırma konusunda yardım

“Çocuklar tüm dünyalarının gözlerinin önünde yıkıldığını gördüler, ama yeniden inşa etmelerine nasıl yardımcı olacağımızı biliyoruzdedi Bayan Khan. “Çocuklara araçlar sağlayın – psikososyal destek, oyun ve öğrenme ve temel ihtiyaçlarının karşılandığını bilmenin sağladığı istikrar – ölçülemez derecede önemli uzun vadeli refahlarını sağlamak için.”

UNICEF, Suriye genelinde yaklaşık 500.000 kişiye hayat kurtaran su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri ve malzemeleri ulaştırdı. Etkilenen beş yaşın altındaki 130.000’den fazla çocuk beslenme hizmetleriyle desteklenmiştir.

Tehditler aileler için yoğun ve hızlı gelir Khodr, “Depremde savunmasız kaldı” dedi. “Çocukları ve aileleri destekleyen kapsamlı ve bütünleşik bir müdahale, bu tehditlerin zaten felaket olan bir durumu ezip geçmesini önlemek için kritik öneme sahip. UNICEF ekipleri etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte oradalar, ancak ihtiyaçlar çok büyük ve sürekli destek önemlidir

Hayat kurtarıcı yardım

İçinde TurkuazUNICEF, 163 bini aşkın çocuk olmak üzere yaklaşık 277 bin kişiye kışlık giysi, ısıtıcı ve battaniye dağıttı. UNICEF, Sağlık Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışır ve satın alma işlemlerini yapar. hayat kurtaran aşılar ve soğuk zincir depolama ekipmanları.

UNICEF’in desteğiyle Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, çadır olarak kullanılan 87 çadır kurdu. geçici öğrenme merkezleri. UNICEF’in bildirdiğine göre, telafi dersleri iki vardiya halinde veriliyor ve her gün yaklaşık 3.600 çocuğa fayda sağlıyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu, Türkiye’de 1,5 milyonu çocuk olmak üzere 3 milyon kişiye ulaşmak için 196 milyon dolar ve Suriye’de 2,6 milyonu çocuk olmak üzere depremden etkilenen 5,4 milyon kişiye acil hayat kurtarıcı yardım sağlamak için 172,7 milyon dolar istiyor.

Çabaların genişletilmesi

Dünya Gıda Programı (WFP), hayat kurtaran yardımı kolaylaştırarak ve depremden etkilenen daha fazla topluluğa ulaşma çabalarını genişleterek ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmaya devam ediyor.

WFP personeli, her iki ülkedeki meslektaşlarının genellikle haftanın yedi günü harap olmuş şehirler ve engebeli yollarda çalıştığını söyledi.

Türkiye’nin güneyindeki nispeten zarar görmemiş liman kenti Mersin’deki bir otelde 20 diğer çalışanla birlikte çalışan WFP program asistanı Ömer Çelik, “Şu anda çoğumuz otomatik pilottayız,” dedi.

Ancak ekibi “stresi olumlu bir şeye çeviriyor” dedi. “Kuzeybatı Suriye’de 1,5 milyondan fazla insana yardım ediyoruz ve bu bizi çok motive ediyor.”